Чому доменне ім’я – це важливо

post thumbnail

Незалежно від того, чи є у вас бізнес-проект або тільки ідея для старту, потрібно бути в Інтернеті. Як правило, перше, про що подумає потенційний клієнт – знайти ваш сайт. Якщо зробити це легко, то ваші шанси на успіх значно збільшуються.

Динаміка покупок в Інтернеті змінилася – багато в чому завдяки маркетингу, та частина від того, що люди зрозуміли перевагу онлайн-торгівлі –, і один з найбільш ефективних методів – розвинений і прогресивний веб-проект. З маркетингової точки зору ви створюєте міцний імідж бренду з впізнаваним доменним ім’ям.

Переваги сильного доменного імені

Доменна адреса сайту не повинна реєструватися в поспіху. Це цінний інструмент в маркетингу і в пошуку, який повинен приводити клієнтів до вас. Рекомендуємо обміркувати ідею, а після прийняти рішення, з яким ім’ям вийти на інтернет-ринок.

Сильне доменне ім’я:

  • Надає професіоналізм сайту і відокремлює від мільйона інших веб-проектів;
  • Забезпечує видимість бренду. Як і вітрина магазину, хороший домен повідомляє і залучає нових клієнтів;
  • Позначає бізнес як технологічний і перспективний. Якщо ви дійсно продаєте товари онлайн – та й не тільки – важливо, щоб за статусом у вас було своє місце в Інтернеті;
  • Завжди з вами. Міняєте ви хостинг, переміщується в іншу країну або набираєте нову команду – доменне ім’я пройде разом з вами;
  • Підвищує пошукової рейтинг. Створюючи і розробляючи сайт з якісним контентом, доменне ім’я сайту стане більш впізнаваним в пошукових системах. Це залучає нових клієнтів;
  • Конкурентоспроможність. Ви зможете заявити про себе у всьому світі або зосередитися в конкретному регіоні.

Як визначитися з доменним ім’ям

Ваш бренд розповідає про вас, про ваші цінності, особистості і про те, що ви збираєтеся зробити. Так нехай доменне ім’я буде відповідати. Перш, ніж остаточно визначитися, розгляньте кілька варіантів. Якщо у вас є бренд, але певні ключові слова недоступні, для вибору імені потрібно трохи творчого підходу. Ми поговоримо про це трохи далі.

Довжина доменного імені

Добре мати коротке доменне ім’я, яке легко запам’ятати. В ідеалі від 6 до 10 букв.

Чим довше ім’я, тим більше можливостей для написання орфографії при наборі тексту. При об’єднанні слів в домені остерігайтеся варіантів, зв’язок яких заплутає клієнтів. Expertsexchange.com – Expert Exchange, сайт експертів з обміну думками. Виглядає не дуже, погодьтеся.

Уникайте використання дефісів і чисел, оскільки вони ускладнюють введення. Просто запам’ятайте: простіше – краще.

Ключові слова

Ключові слова – слова, що відносяться до продукту або службі, які реалізуються на сайті. Наприклад, Best-Bakery.com – найкраща пекарня. Такі домени відносять до групи EMD або доменів точної відповідності.

Хоча частина людей вважає, що використання ключових слів або EMD призводить до більшого трафіку, Google змінив свій алгоритм за останні роки, зменшивши вагу ключових слів у назві домену, вважаючи за краще сайти зі стильним почуттям брендингу. Таким чином, пошукові системи позбавляються від бляклих однотипних повторів.

Хоча, використання ключових слів в домені – не завжди погано. З точки зору маркетингу клієнт точно зрозуміє, що шукати на сайті Best-Bakery.com.

Кращі домени gTLDs і нові кращі домени nTLDs

gTLD і nTLD – розширення всередині вашого доменного імені. Найефективніший TLD в світі – .COM. Він пізнаваний, легкий в запам’ятовуванні і користується найбільшою довірою.

Головними gTLDs є:

  • .COM
  • .NET
  • .ORG (для некомерційних організацій)

Якщо gTLDs не для вас, існує безліч нових nTLDs доменів, які можуть відповідати будь-яким потребам. Деякі з них тільки прикрашають, інші ж – висловлюють приналежність до певного спектру або до місця розташування. Наприклад, ці доменні зони користуються особливою популярністю:

  • .BLOG
  • .CLUB
  • .ONLINE
  • .TOP
  • .VIP
  • .PW
  • .SPACE
  • .GOLD
  • .LIFE
  • .SHOP

Ці nTLDs будуть корисні при створенні доменного імені, яке творчо і вдало опише ваш бренд або галузь. Так, можливості при творчому підході безмежні, але, як і при використанні .COM, це не завжди зіграє на користь.

Доменна зона країни TLD (ccTLD)

Домен конкретної країни буде корисний у разі, якщо ви ведете свій бізнес в певному місці. Якщо у вас є компанія в Харкові, доменне ім’я metalist.ua запропонує Google і інших пошукових систем локально в Україні орієнтуватися на ваш сайт – ccTLD звужують фокус пошуку до певного регіону, області або країни.

Преміум домени

Найчастіше .COM – ідеальний домен, але якщо бажане ім’я недоступно, не впадайте у відчай: воно ще може стати вашим, але, швидше за все, це обійдеться вам в певну суму.

Часто домени купуються і не використовуються – бізнес закрився, компанія розвалилася або ім’я звернуло на себе увагу і було зареєстровано для перепродажу. Такі домени називаю Premium Domains. Якщо ви впевнені, що ваш бізнес повинен отримати недоступне ім’я, інвестиції в преміумний домен можуть окупитися в довгостроковій перспективі.

Переваги доменів преміум-класу:

  • Простий, короткий, звучний: оскільки у вільному доступі залишається вкрай мало загальних коротких слів або фраз, які підходять як домену, преміумний вирішить ту проблему – ви зможете вибрати коротке і запам’ятовується ім’я для сайту.
  • Довіра: домен не з нульовим рейтингом котирується у алгоритмів пошукових систем набагато вище, що гарантує високі позиції при пошуку.
  • Повага: більшість доменів преміум-класу існують довго і за цей час встигли набрати безліч зворотних посилань і рефералів на інших сайтах. Це позитивно вплине на SEO рейтинги сайту.
  • Впевнене вкладання: якщо ваш бізнес зростає, це буде підвищувати цінність і без того перевіреного доменного імені. Тому, в перспективі ви зможете перепродати його за велику суму, ніж вклалися на початку.

Вартість доменного імені преміум-класу залежить від декількох факторів – подумайте наперед, а після вирішите, чи варто воно того.

Інвестиції в преміальні домени

Є багато професійних інвесторів, які спеціалізуються на перепродажу преміальних доменних імен. Якщо ви бачите можливість зареєструвати доменне ім’я, яке в перспективі може мати велику вартість – дійте. За останні роки популярність набирали прості, і гучні імена.

Наприклад, ось п’ятірка найбільш вигідних продажів преміум-доменів в останній час:

Привабливі суми, чи не так? Це ще не все: доменне ім’я https://www.cars.com було оцінено в 827 мільйони доларів, а володіє компанія кілька років тому була перекуплена разом з доменом.

Як домен впливає на SEO-просування

Домен має не останнє значення для формування SEO-рейтингу сайту – не варто вибирати домен, грунтуючись на візуальної частини. Так, домен italianopiz.za виглядає цікаво, але в Україні кудись актуальніше буде italianopizza.com.ua – так ви відразу позначите регіон, до якого пошуковики будуть вас стався, і де будуть ставити вас в пріоритеті.

Доменна зона має відчутну значення на наступні розвиток. Пошукові системи завжди ставлять в пріоритет національні доменні зони, ранжуючи і просуваючи їх вище на території регіону, з якого ведеться пошук. Працюючи за принципом таргетингу, при пошуку схожих або аналогічних фраз, в різних регіонах будуть пропонуватися різні майданчики. Наприклад, на фразу «Dominos Pizza» в різних містах і країнах будуть різні підсумки видачі – перебуваючи в Мадриді, вам не буде пропонуватися Dominos з Нью-Йорка, навіть якщо рейтинг цього домену істотно вище, і ви потрапите на сторінку Dominos з Мадрида. При цьому, на загальні фрази в стилі «купити піцу» підсумок пошуку країнам не буде однаковим: в США може домінувати Dominos, але в Іспанії – Grosso Napoletano. Навіть за умови, що обидві мережі діють в обох країнах.

Створіть ім’я, яке клієнти запам’ятають

Сильний домен – важливий елемент бізнесу на будь-якому етапі. Це приверне відвідувачів, підкреслить професіоналізм і відокремить ваш бізнес від аналогічних в галузі. Думайте про це, ніби це ваш логотип: повірте, домен важливий не менше.

Якщо ви готові зробити свій вибір, то переходите на сторінку доменів і робіть свій вибір. До речі, у нас є сторінка акційних доменів, де можна підшукати найбільш вигідні місячні пропозиції.

Telegram Hostpro

Наш телеграм

з важливими анонсами, розіграшами й мемами

Приєднатися

Можливо, вас зацікавить

Реєстрація ссTLD – національних доменів різних країн. Частина 1
Реєстрація ссTLD – національних доменів різних країн. Частина 1

Національні домени допомагають користувачам зрозуміти розташування бізнесу або організації, що стоїть за сайтом, а...

Домени з історією – де знайти і чи варто купувати
Домени з історією – де знайти і чи варто купувати

Ви як веброзробник чи власник бізнесу могли зіткнутися з такою дилемою – чи є сенс...

Backorder доменів відтепер доступний в HostPro 
Backorder доменів відтепер доступний в HostPro 

Ваш омріяний домен у популярній доменній зоні виявився зайнятим? Що ж, відтепер необовʼязково обирати...