Як створити сайт з нуля?

post thumbnail

Хочете збільшити свою присутність в Інтернеті і залучити більше клієнтів в 2022 році? Немає кращого способу зробити це, ніж створити власний сайт. 

Процес створення сайтів з роками став набагато простіше. Як ви зараз побачите, його можна створити самостійно, не володіючи навиками кодування і не наймаючи розробника. 

Як показує досвід, будь-яка людина може навчитися створювати сайти з відносною легкістю. Для цього достатньо придбати хостинг і доменне ім’я, а потім доопрацювати дизайн за допомогою конструктора сайтів, WordPress або чистого HTML. 

Крок 1. Обираємо хостинг і домен

Чому ми розпочали саме з цих пунктів, а не з, приміром, вибору конструктора. Річ у тім, що зазвичай люди мають хибне уявлення про хостинг і вважають, що за нього потрібно думати в останню чергу. 

Насправді вибір місця, де зберігатимуться ваші сайти – надзвичайно кропітка і витратна по часу робота: потрібно промоніторити ціни та їх відповідність ресурсам, які ви будете отримувати, звернути увагу на швидкість завантаження сайту та на наявність кваліфікованої цілодобової технічної підтримки. Надважливо також дізнатися, чи надає компанія резервні копії, і чи не доведеться вам платити за них поверх основного рахунку за хостинг. 

Деякі хостингові компанії пропонують безкоштовний тестовий період – цим не те що можна, а треба скористатися. Так ви зможете на практиці переконатися, підійде вам цей провайдер чи ні. А як розпізнати неякісного, ви можете почитати тут

Крупні хостингові компанії, такі як Hostpro, наприклад, зазвичай пропонують комплексні рішення для сайтів: реєстрацію доменного імені, хостинг та SSL-сертифікати для захисту особистих і банківських даних клієнтів та ще й конструктори сайтів. Все вкупі разом. Дружня порада: отримувати всі ці види послуг для підтримки вашого сайту набагато зручніше, і до того ж, економічно вигідніше в одній компанії. 

*При замовленні хостингу на рік і більше у Hostpro ви отримаєте домен com.ua на 1 рік в подарунок. 

Детальними гайдами з вибору та реєстрації доменного імені з радістю ділимося з вами у нашому блозі. А поки коротко про найголовніше: 

  • Ідеальне доменне ім’я має бути коротким та легко запам’ятовуватися. Краще не використовувати в назві дефіси та точки – в подальшому потенційні клієнти такі назви пишуть з помилками і в результаті потрапляють на сайти конкурентів.
  • Пам’ятайте про ключові слова: Ваше доменне ім’я – це ще одна можливість використати в ньому ключові слова, які будуть сприяти вашій загальній стратегії SEO, і відповідно – рейтингу в пошукових системах. 
  • Дослідіть, чи не використовували інші компанії або приватні особи співзвучні вашому доменні імена, щоб уникнути конфліктів та плутанини. 

Перевірте історію домену, чи бува не перебуває він в чорному списку Google після використання минулим власником. Для цього світ придумав купу сервісів, найпопулярніший – Web.archive.org

Дізнатися попередню тематику домену не менш важливо, адже якщо вона сильно відрізняється від запланованої вами, пошуковики оновлять рейтинг ранжування і з’явиться ризик того, що ваші позиції знизяться до початкового рівня. Без реєстрації та смс 😄 дізнатися, чим сайт займався до вас, можна за допомогою безкоштовного аналітичного сайту https://www.cy-pr.com

Позиції і рейтинг доменного імені можна перевірити за допомогою аналізатора  SEO Tester Online. Ресурс безкоштовно зробить детальний розбір всіх основних аспектів вашого нового домену.

Крок 2: Оберіть свій шлях самурая створення сайту 

Існує три основних способи створення сайту. 

Рішення для початківця

Якщо ви новачок, то, безумовно, найпростіший спосіб створення і запуску сайту – це використання конструктора (бажано того, який надається вашим хостером). Для того, щоб вам було легше зорієнтуватися серед тисяч різних пропозицій, ми зібрали для вас топові конструктори сайтів, найбільш зручні та інтуїтивно зрозумілі, в одному місці та розповіли, який для якої тематики сайту підійде більше. Про все це детальніше читайте тут.  

Як правило, конструктори сайтів, в основі більшості з яких лежить використання шаблонів, пропонують менше можливостей для індивідуальних налаштувань, ніж якби ви створювали сайт з нуля з використанням HTML, але при цьому вони забезпечують досить-таки непогану гнучкість і хороший UX для новачків.

На конкретному прикладі конструктора Site.pro розглянемо, як створити сайт за максимально короткий проміжок часу. Для цього вже готове наступне відео на сторінці “Конструктор сайтів” та стаття: Site.pro, як почати роботу?

Рішення для тих, хто шарить

Якщо ви хоча б трохи розбираєтеся в веб-технологіях, то можете використовувати WordPress або інші системи керування контентом (CMS), такі як Drupal, Joomla, PrestaShop та інші. 

Чимало власників і співробітників компаній не володіють навичками кодування. І в той той же час, бажання повністю покладатися на веб-дизайнера та розробника для створення сайту і подальшого внесення оновлень, теж не мають. WordPress – універсальне рішення для компаній, яким потрібен базовий сайт з мінімальними витратами часу і коштів. 

Майже третина всіх сайтів в Інтернеті створені на платформі WordPress, і навіть такі потужні компанії, як CNN і eBay, використовують саме цю CMS. Є і безкоштовні, і платні версії цього програмного забезпечення.

Детальніше про хостинг для WordPress читайте у нашій статті

Інтерфейс WordPress має чистий та інтуїтивно зрозумілий дизайн. Завдяки безлічі тем і макетів на вибір, а також можливості переходу до більш складного дизайну і функцій, WordPress є універсальним вибором для всіх видів бізнесу. Кажуть, якщо одного разу ви подружились з WordPress, шляху назад у вас вже немає. 

Використання WordPress для створення сайту за своїм процесом схоже з використанням конструктора. 

Маємо для вас детальний покроковий гайд зі створення сайту на WordPress:

Більшість хостинг-планів включають в себе легкий доступ до WordPress – установку програмного забезпечення одним клацанням миші або, що ще краще, як у Hostpro, мають вже попередньо встановлений WordPress. У більшості випадків ви можете просто увійти в панель управління хостингом і знайти опцію для встановлення платформи WP.  

Рівень advanced, як то кажуть

Якщо ви новачок в програмуванні, але твердо маєте намір вчитися, ви можете почерпнути необхідні навички тут. Ресурси абсолютно безкоштовні і зрозумілі.  Ви можете створити базовий сайт всього за кілька годин і розвивати його в міру набуття навичок роботи з HTML і CSS. Врешті-решт, з часом ви зможете зробити свій сайт саме таким, яким ви хочете його бачити. 

Як і у випадку з першими двома способами створення сайтів, першим кроком буде реєстрація у хостинг-провайдера.

Для написання HTML вам знадобиться зручний редактор, який забезпечить вас усіма необхідними інструментами та синтаксичним підсвічуванням коду. Станом на сьогодні чи не найпопулярнішим редактором є VS Code. Але взагалі вибрати є з чого: Atom, Sublime Text, Brackets, Notepad++ тощо.

Статичні веб-сайти будуються за допомогою HTML, який знаходиться у файлах з розширенням .html. Головна сторінка вашого сайту зазвичай називається index.html.

А тепер створімо приклад найпростішої HTML-сторінки.

<!DOCTYPE html>
<html lang="en">
<head>
  <meta charset="UTF-8">
  <meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge">
  <meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1.0">
  <title>Document</title>
</head>
<body>
 <h1>Вітаємо!</h1>
 <p>Ви створили свою першу сторінку</p>
</body>
</html>

Саме час розібратися з тегами:

DOCTYPE – призначений для вказівки типу поточного документа, у нашому випадку html;

<html> – є контейнером для решти елементів HTML;

Тег <head> включає заголовок вашої сторінки, метатеги (їхнє завдання – розповісти браузеру подробиці про зміст і відображення вашої сторінки), і в майбутньому підключення зовнішніх CSS-файлів для стилізації. Тег <head> парний, тому не забудьте в кінці його закрити </head>.

<body> – включає весь контент.

<h1></h1> – сюди помістимо заголовок.

<p></p> – а ось сюди абзац тексту.

Далі ви можете практично нескінченно покращувати свій сайт. Підключити CSS, щоб зробити сайт візуально цікавішим і отримати повний контроль над його зовнішнім виглядом. А там і до підключення JS недалеко. Але це вже зовсім інша історія.

Крок 3: Оптимізуємо контент 

Щоб ваші відвідувачі почували себе на вашому сайті, як вдома, продумайте ієрархію контенту: як правило, найбільш привабливий і важливий контент розташовують вище “лінії згину” (іншими словами, в області, яку видно на вашому сайті без необхідності скролу). 

Оптимізація контенту. Поради від Hostpro

Крім того, врахуйте, що більшість ваших читачів насправді лише побіжно переглядають контент. Щоб полегшити їм життя і зробити ваш контент більш помітним, подумайте, яку інформацію можна зробити більш легкою для сприйняття і наочною з допомогою медіа (наприклад, відео, зображень і анімації). Щоб заголовки й інші важливі фрагменти інформації виділялися на тлі інших, використовуйте більший шрифт або яскравий колір, що контрастує з фоном.

Крок 4: Ще трохи уваги для SEO

SEO – це практика оптимізації вашого сайту таким чином, щоб ваші сторінки займали більш високі позиції на сторінках результатів пошукових систем. Це означає, що чим більше уваги ви отримуєте на сторінках результатів пошуку, тим більша ймовірність того, що потенційні клієнти побачать ваc і замовлять ваші послуги або куплять вашу продукцію. 

Необхідний мінімум по SEO, який допоможе поліпшити ваші позиції в рейтингу: 

– обов’язково виберіть і зареєструйте доменне ім’я,

– створіть заголовки та описи для всіх ваших сторінок і пропишіть title та alt-и для ваших зображень,

– і не забудьте про ключові слова в контенті. 

Висновок

Як бачите, створити сайт самостійно не так вже й важко. Головне – діяти крок за кроком та мати за спиною надійного хостинг-провайдера з кваліфікованою технічною підтримкою. 

Дійшли до логічного завершення? Час заручитися допомогою друзів. Коли всі елементи будуть готові, попросіть людей, яким ви довіряєте, висловити думку про ваш сайт. Так, вони зможуть вичитати текст, перевірити всі кнопки і посилання та сказати вам, чи є послання бренду зрозумілим і послідовним.

Перед публікацією попередньо перегляньте свій сайт на десктопних і мобільних пристроях, чи все виглядає добре і чи працюють контактні форми.  

Як тільки ви переконаєтеся, що все ок, можете переходити до публікації власноруч створеного сайту.

Telegram Hostpro

Наш телеграм

з важливими анонсами, розіграшами й мемами

Приєднатися

Можливо, вас зацікавить

10 найкращих практик для форм на сайті
10 найкращих практик для форм на сайті

Форми реєстрації та логіну, підписки чи оформлення доставки та оплати. Здається, всі й так...

Що таке фавікон і для чого він потрібен?
Що таке фавікон і для чого він потрібен?

Фавікон, іконка, фавіконка (скорочено від «FAVoritesICON») – це значок (картинка) біля назви сайту, яку ви...

Колекція до болю правдивих мемів про UX
Колекція до болю правдивих мемів про UX

Всесвітній День Юзабіліті – свято, що об'єднує у єдиній гармонії вебдизайнерів, веброзробників, digital-маркетологів, PM-ів...