Даруємо 10 шоперів

в нашому Telegram

Приєднатись

Що таке снапшоти, що таке бекапи, і чим вони відрізняються?

post thumbnail

Одна DDoS-атака чи невдале оновлення WordPress може покласти ваш сайт на лопатки. Тож, щоб робота кількох тижнів, місяців або навіть років не канула в Лету, треба вчасно подбати про наявність копій ваших даних. 

Снапшоти та бекапи складають ефективну стратегію резервного копіювання. У разі втрати даних вони гарантують, що їх можна буде відновити або ж “відкотитися” до останньої версії. 

Хоча і резервні копії, і снапшоти “копіюють” дані, вони все ж є різними методами захисту цифрових активів. У цій статті ми обговоримо, що таке снапшот, що таке бекап (резервна копія) сайту та в чому полягають відмінності між ними. 

Як ви можете відновити дані в HostPro на послугах віртуального Хостингу та VPS, читайте в цьому гайді.

Що може призвести до втрати даних чи їх деструктуризації?

Людські фактори:

  • невдалі апдейти і деплої;
  • випадкове видалення файлів або папок; 
  • перезапис, конвертація або редагування даних;
  • ненавмисне форматування; 
  • неправильне зберігання даних.

Технічні й форс-мажорні фактори:

  • апаратні пошкодження: порушення цілісності накопичувача чи іншого носія даних, 
  • програмні збої;
  • кібератаки (DDoS, SQL-інʼєкції); 
  • відключення електроенергії, стихійні лиха: пожежі, землетруси тощо.

Та втрати даних все ж можна уникнути з коректним планом резервного копіювання та відновлення.

В HostPro задля збереження даних ваших сайтів передбачене автоматичне щоденне резервне копіювання на всіх тарифах Хостингу та VPS, а також механізм захисту від DDoS у кожному тарифі. 

Що таке snapshot і для чого він потрібен?

Снапшот (снепшот, snapshot) – це миттєвий “знімок” поточного стану файлової системи вашого сервера на певний момент часу. Простими словами, це журнал змін вихідного віртуального жорстокого диску.   

За допомогою снапшота можна “відкотитися” до попереднього стану, якщо під час розробки (апдейта, деплоя) чи тестування щось пішло не так. Однак робити зі снепшотів резервні копії – bad practice. Може бути переповнення диску з боку фізичного сервера, і на момент “відкочування” ваш снепшот може втратити цілісність, а ви – дані.  

Коли снапшот запускається, запис на накопичувач призупиняється, і всі операції виконуються в окремому файлі. Якщо при змінах нічого не сталося, вся інформація потім просто перезапишеться на основний диск автоматично, а снапшот видалиться.

Якщо ж потрібно буде відкотити файл чи віртуальну машину в попередній стан, то потрібно буде лише видалити файли зі змінами і продовжити використовувати диск з моменту снапшота.

Для чого потрібні снапшоти?

Снапшоти потрібні, щоб отримати налаштування віртуальної машини і стан дисків на момент роботи віртуального сервера. Використовуються snapshot найчастіше для тестування, відстеження змін на сервері, щоб запобігти будь-якій потенційній шкоді системі перед оновленням, модифікацією ПЗ, видаленням компонентів тощо.

Візьмемо до прикладу WordPress – якщо редагувався файл WP (наприклад, ми додали функцію) і зрозуміли, що файл треба повернути, тоді допоможе снапшот

Або, наприклад, ми змінювали налаштування й/або контент, і в якийсь момент зрозуміли, що треба відкотитися. Якщо не змінювалась файлова система, не змінювався її розмір, або ж вона не перестворювалась з нуля, як це відбувається при перевстановленні сервера, а тільки робились зміни в файлах (в тому числі в базі даних), то снапшот також допоможе повернутись назад. 

Але вони (снепшоти) доступні короткий час (1 день), тобто фактично остання копія у нас зберігається як снепшот, а все інше – бекапи. 

Важливо розуміти, що snapshot допоможе лише у випадку, коли вам треба повернутися до певного моменту змін на сервері і виправити помилкові дії, але це не повноцінна копія всіх даних. Снапшоти не можуть замінити бекап, оскільки зберігають не всі дані, а тільки стан системи, історію змінених файлів. Тож відновити інформацію, якщо вона вже пропала, лише за допомогою снапшота неможливо. 

Що таке бекапи і для чого вони використовуються?

Бекап (backup, резервна копія) – це копія системних даних, створена та збережена в резервному місці (локальні сховища, FTP/SFTP Storage або ж хмарні репозиторії), яку ви можете використовувати для резервного копіювання та відновлення втрачених даних. 

Резервне копіювання найчастіше є регулярним і виконується за розкладом. Наприклад, в HostPro крон робить автоматичні бекапи всіх сайтів на серверах щодоби

Резервні копії (бекапи) можуть бути створені в різних форматах, таких як повна резервна копія (full backup), інкрементальна резервна копія (incremental backup) та диференціальна резервна копія (differential backup). Повна резервна копія записує всі дані в системі, тоді як інкрементна і диференціальна резервні копії записують лише зміни, що відбулися з моменту останнього резервного копіювання.

  • Повні бекапи – це резервне копіювання всіх даних: файлів, системних налаштувань тощо. При першому повному бекапі копіюється весь обcяг даних (файли, папки, налаштування). При наступних бекапах знову копіюється весь обсяг даних.

    Створення повних копій – доволі ресурсоємний процес, тому щоб не заважати роботі програм і не сповільнювати роботу сервера, компанії, які використовують цей тип бекапів, здебільшого роблять їх уночі, тоді, коли навантаження на систему є мінімальним. 

    Приклад: Ви робите один знімок на початку вечірки, де присутні всі запрошені, а потім регулярно робите нові фото (незалежно від того, чи хтось прийшов) – це повний бекап.
  • Інкрементальні бекапи – це копіювання лише тих даних, які змінилися (додалися або видалилися) з моменту останнього бекапування, що передбачає швидше виконання та економію місця на диску.

    Перед інкрементальним бекапом завжди виконується повний бекап, а вже потім застосовуються інкременти – зберігаються лише нові або змінені файли.

    Приклад: Ви робите один знімок на початку вечірки з усіма присутніми, а потім фотографуєте лише нових гостей, які приходять протягом вечора – це інкрементальний бекап.

    Ми в HostPro робимо саме інкрементальні бекапи, тобто зберігаємо в бекапі лише ті дані, які змінились з моменту попереднього бекапування. Це дозволяє більш ефективно і економніше використовувати дисковий простір під бекапи. А також швидше створювати резервні копії та їх відновлювати.
  • Диференціальні бекапи – щось середнє між повними й інкрементальними бекапами, копіювання всіх файлів і всі зміни, що змінилися з моменту останнього бекапування. Містить всі зміни з моменту останнього повного резервного копіювання, але не замінює його.

    Приклад: Ви робите один знімок на початку вечірки з усіма присутніми, і після вечірки, де видно, як все змінилося з початку – це диференціальний бекап.

Коли може знадобитися бекап сайту?

  • Сайт зламали. Якщо резервні копії вашого контенту та основних файлів зберігаються за межами сайту, ви можете швидко відновити їх і тим самим звести до мінімуму перебої в обслуговуванні ваших клієнтів.
  • Невдале оновлення. Після апдейту плагіни й теми можуть почати конфліктувати між собою і з ядром WordPress. З резервною копією, створеною належним чином, ви можете відкотитися до попередньої версії та повернутися до звичайної роботи.
  • Випадкове видалення важливих файлів. Можливо, ви працюєте в бекенді вашого сайту і видалили критичний файл або зіпсували PHP-скрипт. За допомогою резервної копії сайту цю проблему можна виправити ще до того, як більшість людей зрозуміють, що щось пішло не так.
  • Помилка під час тестування нового дизайну чи функцій. Наприклад, ви хочете випробувати нову маркетингову ідею, яка вимагає певних змін в дизайні вашого сайту. Ви не впевнені, що це спрацює, але єдиний спосіб дізнатися – протестувати. З резервною копією ви можете запускати тести без хвилювань і страху.
  • Перенесення сайту на новий хостинг. Для успішної міграції сайту і бази даних на новий хостинг необхідно надати посилання на архів сайту та архів бази даних.

У чому відмінність між снапшотом та бекапом?

СнапшотБекап
Не копія системних даних, а поточний стан файлової системи, так би мовити знімок, від цього й назва snap shot. Копія всіх або певного набору системних даних. 
Має більш стихійний характер, створюється за потреби. Зазвичай створюється регулярно (щодня, щотижня тощо).
Зберігає не всі дані, а тільки історію змінених файлів. Зберігає всі дані в одній версії, які переміщуються на пристрій зберігання. 
Копія метаданих вашого об’єкта на певний момент часу.

Зберігає розташування файлів, а також записи про всі зміни (події), які з ними відбувалися після останнього запуску.
Повна копія вашої бази даних.
Зберігає всі види даних: файли, папки, код, розділи диску. 
Можна зробити за кілька секунд, він буде збережений поряд із вхідними даними. Тривалий процес архівування, який передбачає тимчасову зупинку операцій над тими файлами, які копіюються. 
Можна робити при вимкненій апаратурі.Можна робити тільки при ввімкненій машині.
Доступні короткий час (1 день).Доступні протягом тривалого часу (30 днів).
Можна зберігати лише в тому самому місці, де й вихідні дані.Зазвичай зберігається на іншому резервному сервері.
Використовуються для контролю версій, щоб пом’якшити будь-яку потенційну шкоду системі перед оновленням, зміною ПЗ, видаленням компонентів тощо.

Корисні для розробки та тестування. 
Використовуються для зберігання повних резервних копій даних за межами сайту.

Корисні для довгострокового захисту даних. 
Не створюють окремої ізольованої копії даних, залишаючись вразливими до збоїв, які впливають на робочий сервер. Створюють окремі ізольовані копії даних, які не є вразливими до збоїв, які впливають на робочий сервер. 
При відновленні зі снапшота ви можете відновити зміни даних, версії файлів, видалені дані, налаштування користувача та системні налаштування. При відновленні з резервної копії ви можете відновити всі дані або вибрати окремі об’єкти для відновлення – каталог (папку) або файл.

Отже, коли слід використовувати резервні копії, а коли – знімки? Бекап – це хороший вибір, якщо вам потрібно створити повну копію ваших даних.

Снапшот – це хороший вибір, якщо вам потрібно швидко відновити невелику кількість даних.

На завершення

Дані – найцінніший ресурс для будь-якого онлайн-бізнесу. Тож їхній захист та можливість повного відновлення дозволить уникнути фінансових втрат і репутаційних ризиків.

І снапшоти, і бекапи – потужні інструменти, які допоможуть захистити ваші дані та відновити їх у разі потреби. Застосування обох підходів відповідно до конкретних вимог максимізує безпеку даних і операційну стійкість. 

Однак бекап завжди буде більш надійним методом резервного копіювання у випадках, коли потрібно забезпечити довгострокове зберігання даних та захист від різних видів загроз. 

Нагадаємо, що в Хостпро передбачено автоматичне щоденне резервне копіювання на всіх тарифах Хостингу та VPS

Telegram Hostpro

Наш телеграм

з важливими анонсами, розіграшами й мемами

Приєднатися

Можливо, вас зацікавить

Коли і кому варто обирати Windows VPS?
Коли і кому варто обирати Windows VPS?

Наші клієнти, як правило, купують віртуальні сервери на Linux, тому що ця операційна система...

Що потрібно знати про перехід із shared хостингу на VPS?
Що потрібно знати про перехід із shared хостингу на VPS?

Ми допомогли переїхати з віртуального хостингу на VPS тисячам клієнтів. Тож сьогодні поділимося власним...

Як перейти з VPS на виділений сервер вигідно?
Як перейти з VPS на виділений сервер вигідно?

Виділений хостинг, як випливає з самої назви, надає вам ексклюзивні права на оренду веб-сервера...