Реєструйте домен у зоні .KYIV.UA за 99 грн

Зареєструвати

Чи впливає вік домену на просування сайту?

post thumbnail

Створюючи сайт, навряд хтось сильно задумується над тим, як впливає вік домену на просування. Але важливо розуміти, що цей нюанс гратиме важливу роль в майбутньому. Вплинути на цей фактор неможливо, але важливо правильно розробити стратегію розвитку на основі отриманої інформації.

У цій статті розглянемо, в чому різниця між термінами «вік домену» та «вік сайту», а також зʼясуємо як перевірити дату створення сайту та його сторінок.

У чому різниця між віком домену і віком сайту?

Для початку важливо зрозуміти різницю між цими двома поняттями. Коли мова йде про вік домену, то це час, який пройшов з моменту першої реєстрації доменного імені до власне перевірки. Водночас самого сайту на домені може і не бути. 

Що стосується віку сайту, то він починається з моменту першої публікації на ньому. При цьому вік домену може бути більшим і навпаки. До прикладу, ви придбали домен в січні 2023 року, але ще два місяці нічого не публікували на сайті. Отже, домен буде старшим за сайт на 2 місяці.

З іншого боку, сайт міг довгий час функціонувати на одному домені, а потім його перенесли на новий. Тоді вік сайту буде більшим за вік домену.

Як перевірити вік домену?

Перевірка віку домену важлива під час вивчення сайтів-конкурентів: проведенні аналізу SEO-показників, трафіку тощо. Крім того, на цей нюанс варто звернути увагу, якщо ви вирішили придбати дроп-домен для свого проєкту. 

Купівля домену, який використовувався раніше, може стати доволі вигідним капіталовкладенням. Річ у тому, що пошукові системи з недовірою ставляться до нових доменів. Це доволі логічно, адже ніхто не знає, наскільки якісний контент буде запропонований користувачам.

Якщо ж сайт на домені працює і розвивається протягом тривалого часу, то він корисний і заслуговує на більшу довіру. Таким чином витрати на його SEO-просування будуть набагато меншими. Головне – дізнатись, чи мав сайт хорошу репутацію раніше, а також, наскільки довго ним користувались. 

Щоб перевірити вік домену, можна скористатись протоколом Whois. Це база даних всіх зареєстрованих у світі доменів, яка перебуває у відкритому доступі. За її допомогою можна визначити IP-адресу, реєстратора доменної зони й не тільки. 

Зокрема в рядку «Created» вказується дата, коли було зареєстроване доменне ім’я.

Як перевірити вік домену | Блог HostPro

Перевірка віку сайту чи окремої сторінки

Визначення віку сайту, або окремої його сторінки також може стати в пригоді. Це допоможе вберегтись від шахраїв під час купівлі товарів в маловідомих інтернет-магазинах. У таких випадках краще не довіряти ресурсам, що функціонують зовсім мало часу.

Крім цього, в сучасному світі, де актуальність інформації відіграє значну роль, саме вік сторінки може допомогти дізнатись, наскільки свіжий матеріал перед вами. Особливо важливо звертати на це увагу, коли мова йде про новини чи закони.

Де дізнатись вік сайту

Часто власники вказують рік заснування сайту на його головній сторінці, наприклад, в розділі «Про нас». Також можна використати онлайн-сервіси, що спеціалізуються на отриманні інформації про сайти (WTOOLS, Wayback Machine та інші).

Як перевірити вік сайту | Блог HostPro

Перевірка віку сторінки

Що стосується дати створення конкретної сторінки, то тут також є кілька варіантів її дізнатись

  • Через код. Перевірити дату створення і редагування сторінки можна за допомогою «Інструментів розробника» (F12). Далі потрібно скористатись пошуком (комбінація Ctrl + F) і ввести слово «Published» для дати створення, або слово «Modified» для дати редагування.
  • Через картинки. Відкривши зображення в новій вкладці, в URL можна помітити дату його завантаження. Ймовірно, що вона буде збігатися з датою публікації всього матеріалу. Варто визнати, що цей метод не буде дієвим, якщо URL не формується за шаблоном з використанням дати.
  • Через вебархів Wayback Machine, про який ми згадували вище. Він дозволяє відстежити всю історію сайту і кожної його сторінки окремо. Це особливо важливо, якщо на конкретному домені були зареєстровані сайти з різною тематикою. Варто пам’ятати, що цей сервіс покаже дату першого сканування сторінки самим архівом. Тому результат буде приблизним.

Як перевірити вік сторінки | Блог HostPro

Вік домену і його вплив на швидкість просування

Можна з упевненістю заявити, що вік домену – один з основних критеріїв, на які звертають увагу алгоритми при виведенні сайтів у SERP. Проєкти, які достатньо довго існують і успішно працюють, отримують більш лояльне ставлення до себе від Google та інших пошукових систем.

Таким чином набагато більше шансів, що позиції вебсайту на старому домені в пошуку будуть вищими. Існування сайту протягом довгого періоду вважається певною гарантією, що в його розвиток та просування вкладаються сили, кошти, а також що на ньому створений якісний контент.

Отже, можна спробувати придбати домен з історією, щоб вкладати менше сил і ресурсів в просування сайту. Єдина проблема, що далеко не завжди необхідний домен може бути вільним. Саме для цього використовується бекордер доменів.

Якщо коротко, то це можливість забронювати, а згодом купити домен, який поки що зайнятий. У випадку відсутності оплати від нинішнього власника скрипт намагатиметься його перехопити. Далі автоматично буде знято стандартну вартість домену на момент перехоплення. І можна привітати нового власника. 

Скористатись бекордером ви можете в Особистому кабінеті. Але варто пам’ятати, що ця послуга діє лише для доменів в українських зонах за винятком .ua, .odessa.ua, .odesa.ua, .od.ua, .mykolaiv.ua, .nikolaev.ua, .mk.ua, .in.ua, .edu.ua, .gov.ua, .co.ua, .biz.ua, .kr.ua, .kirovograd.ua, .kropyvnytskyi.ua.

Переваги й недоліки домену з історією

Коротко ми уже розповіли, чому реєстрація домену, яким користувались раніше, може позитивно вплинути на розвиток сайту. А тепер структуруємо інформацію.

Чому варто придбати домен з історією:

  • домен з історією вже має свій трафік, рейтинг і репутацію в пошукових систем;
  • накопичена маса беклінків, які направляють користувачів на ваш ресурс з інших сайтів;
  • аудиторія, що раніше відвідувала сайт на цьому домені, уже довіряє йому, а отже продовжить це робити;
  • старий домен дає можливість створити сайт-сателіт, що буде збирати трафік і переспрямовувати його на основний ресурс, який необхідно просувати;
  • є можливість розробити Private Blog Network – мережу ресурсів, що використовується для отримання зворотних посилань на основний сайт. Пошуковики почнуть швидше довіряти сайту, якщо на нього посилатимуться вебсайти з історією.

Недоліки домену з історією

  • Існує вірогідність, що такі домени можуть знаходитись в чорному списку або під фільтрами. Щоб позбутись санкцій пошукових систем, доведеться витратити немало сил спеціалістів по SEO, а відповідно і грошей також.
  • Якщо попередній власник займався агресивним просуванням сайту, використовував чорні ніші, або викликав негатив у користувачів, то недовіра до домену перенесеться і на новий сайт, прив’язаний до нього.
  • Третім недоліком можна вважати ціну, адже дроп-домени* часто коштують дорожче, ніж нові. 
  • Різка зміна тематики сайту обнулить довіру пошукових систем. Не варто купувати домен, на якому раніше продавались автомобілі, а потім розмістити на ньому сайт салону краси.

Дроп-домени – доменні імена, які звільнилися після несплати рахунку за продовження попереднім власником.

Як перевірити чи сайт не під фільтрами?

Щоб перевірити, чи не знаходиться сайт під фільтрами, зверніть увагу на індексацію. Введіть в Google site:ваш домен і подивіться кількість результатів. Чим їх буде більше, тим краще.

Відсутність результатів означає, що домен знаходиться під санкціями, під фільтром, або видалений з бази. 

Санкції застосовуються, коли сайт мав приховану переадресацію, розповсюджував спам, містив низькоякісний контент і неприродні посилання. Також під санкції можна потрапити, розміщуючи файли сайту у безкоштовного хостинг-провайдера, який буде зловживати рекламою на вашому ресурсі.

Під фільтри потрапляють сайти зі значним масивом помилок в контенті, неприродним входженням ключів, великою кількістю нетематичної реклами, посиланнями з неякісних сайтів-донорів, різким приростом беклінків, непідтвердженими даними тощо. Щоб перевірити, чи не знаходиться домен під фільтром, можна скористатись сайтами Norton Safe Web та Host-Tracker.

На завершення

Підсумуємо – купити домен з історією при належній до цього підготовці – це правильне рішення, яке в майбутньому допоможе сильно зекономити. При цьому дуже важливо перевірити, чи не знаходиться домен під фільтрами, а також звернути увагу на історію сайту, який був з ним пов’язаний.

Домен з історією – хороший вибір для швидкого просування. При цьому він має бути незаспамленим, з тією ж, або схожою тематикою, що і новий сайт, та мати тематичні посилання.

А от, щоб новий домен піднявся на вершину видачі, потрібно витратити більше часу і зусиль. Хоча він і позбавляє від ризиків натрапити під санкції. Звісно, якщо ви самі не почнете використовувати агресивні методи просування. Іншими словами – це довший, але більш спокійний шлях у топ видачі.

Для тих, хто давно полює за омріяним доменом, HostPro пропонує скористатись безкоштовною послугою domain backorder. Наш сервіс зробить все можливе, щоб домен, який вам потрібен, перейшов у вашу власність, коли він стане доступним для реєстрації.

Telegram Hostpro

Наш телеграм

з важливими анонсами, розіграшами й мемами

Приєднатися

Можливо, вас зацікавить

Сторінка не просувається в ТОП видачі. Що робити?
Сторінка не просувається в ТОП видачі. Що робити?

Що робити, якщо сторінка не росте? Питання, яке турбує багатьох власників сайтів та SEO-фахівців....

Новий апдейт Google – зниження позицій сайтів з ШІ-контентом
Новий апдейт Google – зниження позицій сайтів з ШІ-контентом

5 березня 2024-го Google оприлюднив новий апдейт, націлений на боротьбу зі спамом і низькоякісним...

Найкраще і найгірше в ecommerce-сайтах для онлайн-покупців
Найкраще і найгірше в ecommerce-сайтах для онлайн-покупців

Завдяки тому, що електронна комерція стала невідʼємною складовою нашого консьюмерського життя, очікування щодо того,...