Даруємо 10 шоперів

в нашому Telegram

Приєднатись

Домени з історією – де знайти і чи варто купувати

post thumbnail

Ви як веброзробник чи власник бізнесу могли зіткнутися з такою дилемою – чи є сенс купувати старий домен. З цього випливає й ряд інших запитань:

  • Чи не вплине репутація домену з історією на подальше просування?
  • Як перевірити, що було на сайті за попереднього власника?
  • Як дізнатися, чи старий домен часом не перебуває під фільтром пошукових систем? 
  • І де, власне, зареєструвати домен з історією?

У статті ми відповімо на ці запитання й окреслимо основні нюанси, на які обовʼязково слід звернути увагу всім, хто замислюється над купівлею старого домену.

Нові й старі домени. У чому різниця?

Новим вважається домен у період від його найпершої реєстрації до першого продовження. Відповідно, ви у такого домена перший власник. 

Старі, “прокачені” домени, або як їх іще називають, дроп-домени – це домени, які колись були зареєстровані кимось іншим, але звільнилися після несплати за продовження. Такі домени може зареєструвати будь-хто. За умови білої тематики та грамотного просування вони можуть мати вищий авторитет у пошукових системах, хорошу репутацію серед ЦА, а також вже нарощену масу посилань, що загалом прискорює вихід у топові позиції. Більше інфи про те, де безкоштовно брати зворотні посилання на сайт, осьдечки.

Зазвичай за старими доменами полюють:

  • ті, хто планує подальший їх перепродаж;
  • ті, хто просто хоче якусь красиву назву для свого сайту;
  • компанії, які проводять ребрендинг (у цьому випадку слід обовʼязково грамотно налаштувати 301 редирект з усіх старих сторінок на всі нові);
  • ті, кому просто треба підживити SEO наявного домену (шляхом склеювання).

Реєстрація доменного імені з історією має свої переваги та недоліки, які варто враховувати. Розгляньмо докладніше.

Переваги купівлі домену з історією

  • краща репутація в ПС (пошукових системах) і вищий рейтинг за тематичними запитами;
  • хороший рівень траста як з боку пошуковика, так і аудиторії, яка вже відвідувала сайт на цьому домені;    
  • пропрацьована посилальна маса; 
  • можливість створити сателіт, який буде збирати тематичний трафік і переспрямовувати його на ваш основний сайт або ж PBN (Private Blog Network) – мережу сайтів з історією, які будуть посилатися на ваш новий сайт. 

Ризики купівлі домену з історією

  • можливе перебування старого домену під фільтрами або в чорному списку – це відповідно передається і на новий сайт. З-під санкцій пошукових систем вийти можна, але це потребуватиме значних зусиль команди SEO-спеців і відповідно – витрат;
  • підводні камені в історії домену, наприклад, сірі/чорні ніші, агресивне просування, негатив з боку користувачів і відсутність довіри до домену, а отже, і сайту, який до нього привʼязаний; 
  • дроп-домени можуть коштувати більше, ніж нові домени. 

Переваги купівлі нового домену

  • зареєструвати новий домен – це як почати життя сайту й розвиток бренду з нуля, без ризиків, що хтось плуганув до вас; 
  • нові домени, як правило, мають менше технічних проблем; 
  • більше контролю над розміщенням ключових слів у доменному імені, оскільки вони не визначені заздалегідь, як у випадку зі старими доменами;
  • новий домен не буде викликати асоціації з попереднім власником, відтак ваші клієнти почуватимуться в безпеці при введенні конфіденційної інформації, як-от дані кредитних карток чи email.

Недоліки купівлі нового домену

  • без історії посилань й авторитету, які міг би мати старий домен, нові домени довше й, звісно, дорожче розкручувати;
  • вільних доменів, які б вам підійшли, з кожним днем стає дедалі менше. 

Як дізнатися, чи старий домен не під фільтром?

Найшвидший спосіб перевірити домен на фільтри пошукових систем перед його купівлею – ввести в пошук назву домену без крапки з відступом – “домен пробіл доменна зона”, наприклад test com. Якщо домен не буде першим у видачі, найімовірніше, він перебуває під фільтром пошукових систем.  

Зробити це можна й за допомогою спеціальних сервісів. Скажімо, Norton Safe Web або Host-Tracker.

Найбільш надійний спосіб – вже після купівлі перевірити, чи нема сповіщень від Google в Search Console про накладання санкцій. Про автоматичні санкції Гугл зазвичай не повідомляє, однак про ті, які застосовані вручну, можна дізнатися з розділу “Безпека й заходи, ужиті вручну” ⇒ “Заходи, ужиті вручну”. 

Як перевірити домени з історією | Блог Hostpro

Що ще перевірити перед купівлею домену з історією?

Крім перевірки старого домену на перебування під фільтрами, перед його реєстрацією, дослідіть: 

  • тематику сайту, який розміщувався на цьому домені раніше. Зробити це можна через Web.archive.org. Двома словами – сервіс робить скріншоти сторінок протягом усієї історії існування сайту. Він безкоштовний і не вимагає реєстрації. Якщо тематика сайту різко змінювалася, це тривожний дзвіночок. Також тут можна перевірити дату створення домену; 
  • позиції домену у видачі, наприклад, за допомогою Serpstat
  • скільки сайтів посилаються на домен, який ви прагнете придбати та наскільки вони якісні – з цим допоможе сервіс Ahrefs (безкоштовний). Так ви будете мати хоча б приблизне уявлення про те, як працювали колишні власники домену над лінкбілдингом.

Загалом для перевірки SEO-показників домену можемо порадити: Ahrefs (є безкоштовна версія), Semrush (є безкоштовний тест), MOZ (безкоштовно 3 домени на день), Website SEO Checker.

Бекордер, або автоматична покупка домену з історією

Автоматична покупка домену з історією. Бекордер доменів | Блог HostPro

Якщо ви давно полюєте на домен з історією, у нас для вас хороші новини – безкоштовна послуга “Бекордер доменів” від HostPro. 

Просто подайте заявку на домен, який вас цікавить, в Особистому кабінеті. І скрипт буде намагатися перехопити його в ту ж секунду, коли він дропнеться (звільниться). У випадку успішного перехоплення з вашого балансу буде знята стандартна вартість реєстрації домену на момент перехоплення. Усі деталі послуги описали ось тут, а гайд з використання послуги доступний у статті

На завершення

Зрезюмуємо. Якщо домен новий, а тематика висококонкурентна, лізти в топ видачі він гарантовано буде довше, у порівнянні з доменами, які вже певний час існували й просувались. 

Але знову-таки – новий домен позбавить вас ризиків натрапити на санкції і буде спокійно (за умови, що ви самі не будете вдаватися до агресивних методів просування) генерувати вам пошуковий трафік. Якщо прагнете душевного спокою – обирайте новий домен. Шлях до топу буде довшим, але результат більш прогнозованим. 

Якщо хочете швидкого просування або склеюєте домен з наявним для підсилення SEO, то старий домен – хороший вибір, але й коштувати вони можуть більше. 

Водночас памʼятайте, що старий домен має бути незаспамлений (щоб не було забагато анкору), бажано з тією ж тематикою, що й новий сайт (був у вебархіві у вашій ніші), та обов’язково мати тематичні посилання.  

Перехопити щойно звільнені домени автоматично ви можете у нас, просто в Особистому кабінеті (послуга “Бекордер доменів”). А якщо вже маєте зареєстрований домен, можете сміливо переносити його в HostPro. Керування DNS-записами в нас максимально user-friendly, а техпідтримка з радістю й безкоштовно допоможе із трансфером й іншими технічними питаннями.

Telegram Hostpro

Наш телеграм

з важливими анонсами, розіграшами й мемами

Приєднатися

Можливо, вас зацікавить

Реєстрація ссTLD – національних доменів різних країн. Частина 1
Реєстрація ссTLD – національних доменів різних країн. Частина 1

Національні домени допомагають користувачам зрозуміти розташування бізнесу або організації, що стоїть за сайтом, а...

Backorder доменів відтепер доступний в HostPro 
Backorder доменів відтепер доступний в HostPro 

Ваш омріяний домен у популярній доменній зоні виявився зайнятим? Що ж, відтепер необовʼязково обирати...

Перенесення сайту на український домен без втрати трафіку
Перенесення сайту на український домен без втрати трафіку

Так уже склалось історично, що регіональних доменів у русифікованій транслітерації в українському Інтернеті значно...