Даруємо 10 шоперів

в нашому Telegram

Приєднатись

Реєстрація ссTLD – національних доменів різних країн. Частина 1

post thumbnail

Національні домени допомагають користувачам зрозуміти розташування бізнесу або організації, що стоїть за сайтом, а пошуковикам – регіон цільової аудиторії. Тому при грамотній стратегії оптимізації ccTLD ще й можуть позитивно впливати на SEO.

Більшість ccTLD не беруть участі в аукціонах, тож шанси, що такий домен хтось перехопить, також мінімальні.  

У цій статті ми розповімо основну інфу, яку треба знати про ссTLD, а також окреслимо деталі й умови реєстрації доменів у кількох національних зонах.

Що таке ссTLD?

Національні, або регіональні домени (ссTLD, Country-Code Top-Level Domain) – доменні зони верхнього рівня (TLD), що містять у собі код країни. Як правило, ссTLD домени складаються з двох символів і призначаються для кожної країни відповідно до міжнародного стандарту Кодів країн ISO 3166-1 Alpha-2.

Реєстрація національних доменів ccTLD | Блог Hostpro

Зауважте! Є кілька прикладів, коли ccTLD не співпадає з ISO 3166-1 альфа-2, наприклад, ISO-код Великої Британії – GB, але домен використовують .UK.

Поряд з ссTLD доменами також існують схожі, але все ж трохи інакші типи доменів: IDN ccTLD – інтернаціоналізовані національні домени верхнього рівня, які використовують нелатинські символи, як-от грецькі – ουτοπία.δπθ.gr, і grTLD – загальні домени верхнього рівня з обмеженим доступом. Останні керуються офіційними реєстраторами, акредитованими ICANN. 

Щоб зареєструвати домен в такій зоні потрібно надати певні докази відповідності вимогам. Приклад: домен Нью-Йорку .NYC.     

У багатьох ccTLD зонах діє політика відкритої реєстрації, тобто зареєструвати домен у цих зонах можуть навіть особи, які не є резидентами країни. При цьому вони можуть бути співзвучними з певними видами діяльності і використовуватися як домени загального призначення. 

Наведімо приклад: доменна зона .PW – національний домен для держави Палау, однак в інтернеті він набув популярності як абревіатура “professional web” для сайтів вебстудій, осіб та компаній, що надають диджитал-послуги. 

Але деякі ccTLD мають суворі обмеження в реєстрації, як-от канадський .CA, який можуть використовувати лише громадяни Канади, її резиденти, підприємці, бізнес яких зареєстровано в цій країні або які мають зареєстровану торгову марку. 

Умови реєстрації доменів у зоні .UA (Україна)

.UA – національний домен верхнього рівня для України

Чи є обмеження при реєстрації .UA? Так. Для реєстрації доменного імені в зоні .UA потрібна зареєстрована в Україні торгова марка. Водночас назва домену має бути ідентичною торговій марці. 

Деталі реєстрації торгової марки та доменів у зоні .UA ви можете переглянути за посиланням

Умови реєстрації доменів у зоні .AC (острів Вознесіння)

.AC – національний домен острова Вознесіння (британська заморська територія). 

На домені з розширенням .AC можна зустріти сайти фактично будь-якої тематики, як комерційні, так і соціальні. Найчастіше це сайти онлайн-шкіл та академій (домен вживається як лаконічна версія зони .ACADEMY).  

Чи є обмеження при реєстрації .AC? Ні. Реєстрація домену в зоні .AC не передбачає спеціальних умов або обмежень. Зареєструвати домен у цій зоні може будь-яка фізична або юридична особа. Достатньо вказати контактні дані під час реєстрації.

Умови реєстрації доменів у зоні .IT (Італія)

.IT – національний домен Італії.

Національний домен ccTLD .IT | Блог Hostpro

Домен .IT часто обирають для компаній IT-сектору, а також для назв сайтів з використанням гри слів, наприклад, read.it, buy.it, register.it. 

Чи є обмеження при реєстрації .IT? Так. Власник домену має бути резидентом Італії або ЄС (Європейського Союзу). Реєстр приймає також приймає такі країни: Ватикан, Республіку Сан-Марино, Швейцарію, Ісландію, Ліхтенштейн, Норвегію. 

Також зареєструвати домен у зоні .IT можуть компанії, зареєстровані в зазначених регіонах. 

Умови реєстрації доменів у зоні .EU (ЄС)

.EU – доменна зона для Європейського Союзу.

Національний домен ccTLD .EU | Блог Hostpro

Домен .EU доволі універсальний, і може бути використаний для бізнес-ресурсів, сайтів соціального напряму: освіти, науки, охорони здоровʼя тощо. 

Чи є обмеження при реєстрації .EU? Так. Доменні імена в зоні .EU можуть зареєструвати лише:

  • фізичні особи-резиденти країн ЄС, а також Ісландії, Ліхтенштейну або Норвегії;
  • громадяни однієї з країн-членів Європейського Союзу, Ісландії, Ліхтенштейну або Норвегії;
  • юридичні особи, представники організацій, створених в одній з країн-членів Європейського Союзу, Ісландії, Ліхтенштейні або Норвегії.

При реєстрації необхідно вказати адресу й телефон контакту в ЄС. 

Також, якщо держави-члени Європейського Союзу (ЄС), член Європейської економічної зони (ЄЕЗ), країна на етапі вступу до ЄС, установа чи орган ЄС або Реєстр заблокували або зарезервували домен, ви не зможете його зареєструвати. 

Домен .EU підтримує IDN, тобто в назві сайту з цим розширенням можна використовувати національні мови ЄС.

Умови реєстрації доменів у зоні .US (США)

.US – доменна зона для Сполучених Штатів Америки.

Сайти в розширенні .US – це не лише ресурси урядових організацій, а й різні бізнес-сайти і проєкти соціального спрямування, орієнтовані на англомовний сегмент не лише в Америці, але й по всьому світі.

Реєстрація домену .US | Блог Hostpro

Чи є обмеження при реєстрації .US? Так. Щоб придбати домен .US, ви повинні бути громадянином або резидентом Америки, юридичною особою, зареєстрованою на території США або організацією, інкорпорованою в одному з 50 штатів США, Окрузі Колумбія та інших територіях США. 

Також зареєструвати домен у зоні .US можуть юридичні особи або організації, які ведуть комерційну або некомерційну діяльність в США або мають офіси чи представництва на території Сполучених Штатів.

Реєстрант повинен також підтвердити, що сервери імен для реєстрованого домена будуть перебувати на території США. Якщо ви плануєте зареєструвати домен .US в HostPro, зверніться за консультацією у Відділ продажів

Умови реєстрації доменів у зоні .AI (Ангілья)

.AI – доменна зона Ангільї.  

Та останнім часом домен .AI став надзвичайно популярним серед компаній, які працюють над розробкою сервісів на базі штучного інтелекту (абревіатура від Artificial Intelligence).  

Чи є обмеження при реєстрації .AI? Так. Домени в зоні .AI мають обмеження терміну реєстрації – їх можна реєструвати лише на 2, 4, 6 або 8 років. Продовження доменів .AI можливе також на термін від 2 років.

Умови реєстрації доменів у зоні .AT (Австрія)

.AT – доменна зона для Австрії.

Домени в лаконічній зоні .AT часто використовують на позначення англійського слова at (arrive.at) або якщо назва компанії закінчується на ці дві літери (viv.at). Також цей домен часто обирають туристичні агенції, ЗМІ, інформаційні портали й компанії, абревіатурою яких може бути AT.   

Чи є обмеження при реєстрації .AT? Так. Обмеження діють лише на період реєстрації – 1 рік максимально. Зареєструвати домен .AT може будь-хто охочий без підтвердження проживання в Австрії або ж ведення там бізнес-діяльності.

Умови реєстрації доменів у зоні .BE (Бельгія)

.BE – доменна зона, виділена для Бельгії.

Домен .BE використовують як у своєму первинному значенні, (місцеве представництво бізнесу або громадської організації у Бельгії), так і для сайтів фактично будь-якої тематики: комерція, корпоративні сайти, ЗМІ, туристичні агенції. 

Також через співзвучність із англійським словом “be” (бути) домен часто використовують як гру слів у доменах типу, may.be, або ж як закінчення назви бренду: glo.be. 

Чи є обмеження при реєстрації .BE? Так. Наразі домени в зоні .BE відкриті для реєстрації всім охочим, незалежно від того, ведете ви бізнес лише в Бельгії чи у всьому світі. Однак є обмеження реєстраційного періоду, який складає 1 рік.

Умови реєстрації доменів у зоні .CA (Канада)

.CA – доменна зона Канади.

Національний домен ccTLD .CA | Блог Hostpro

Чи є обмеження при реєстрації .CA? Так. Зареєструвати домен у зоні .CA можуть лише резиденти або громадяни Канади, навчальні заклади, державні установи, що мають зв’язки з Канадою, а також підприємці, бізнес яких зареєстрований у цій країні. 

Після реєстрації домену CIRA (Canadian Internet Registration Authority, Канадський орган реєстрації доменів) може запросити підтвердження відповідності обраній вами категорії:

  • Фізичні особи (громадяни Канади, резиденти, законні представники або ж корінні народи). 
  • Юридичні особи (підприємства / компанії, зареєстровані в Канаді, торгові марки, зареєстровані в Канаді, товариства, освітні заклади, бібліотеки, музеї, державні установи).
    Увесь список представлений на сайті CIRA. Якщо ваша торгова марка зареєстрована в Канаді, то домен має включати точну назву цієї торгової марки.

Умови реєстрації доменів у зоні .CO (Колумбія)

.CO – національна доменна зона Колумбії

Домен .CO часто використовують як скорочену версію домену .COM для комерційних сайтів.

Чи є обмеження при реєстрації .CO? Ні. Наразі жодних обмежень щодо реєстрації доменів у зоні .СО немає.

Умови реєстрації доменів у зоні .DE (Німеччина) 

.DE – національний домен для Німеччини.

Реєстрація домену .DE | Блог Hostpro

Чи є обмеження при реєстрації .DE? Так. Асоціація DENIC (реєстр німецького домену .DE) може вимагати надання дійсної повної поштової адреси у Німеччині контактної особи – власника домену або ж уповноваженого представника власника домену на випадок правових суперечок. Максимальний термін реєстрації – 1 рік.

Умови реєстрації доменів у зоні .PL (Польща)

.PL – національний домен, створений для Польщі.   

Чи є обмеження при реєстрації .PL? Ні. Домен у цій зоні може зареєструвати будь-яка фізична та юридична особа, незалежно від території проживання на термін від 1 до 9 років.

На завершення

Незважаючи на те, що деякі геодомени мають обмеження при реєстрації, з відповідним ссTLD ви отримаєте ряд переваг, зокрема:

  • локальний авторитет та довіру цільової аудиторії конкретної країни;
  • автоматичну привʼязку домену до регіону; 
  • покращення ранжування сайту в місцевій видачі.

Ми в HostPro з радістю допоможемо вам із реєстрацією ссTLD доменів. Обрати відповідний географічний домен ви можете на цій сторінці, а за потреби наш Відділ продажів проконсультує вас щодо всіх нюансів реєстрації.

Telegram Hostpro

Наш телеграм

з важливими анонсами, розіграшами й мемами

Приєднатися

Можливо, вас зацікавить

Домени з історією – де знайти і чи варто купувати
Домени з історією – де знайти і чи варто купувати

Ви як веброзробник чи власник бізнесу могли зіткнутися з такою дилемою – чи є сенс...

Backorder доменів відтепер доступний в HostPro 
Backorder доменів відтепер доступний в HostPro 

Ваш омріяний домен у популярній доменній зоні виявився зайнятим? Що ж, відтепер необовʼязково обирати...

Перенесення сайту на український домен без втрати трафіку
Перенесення сайту на український домен без втрати трафіку

Так уже склалось історично, що регіональних доменів у русифікованій транслітерації в українському Інтернеті значно...