Чек-лист вибору хостингу для Telegram-бота

post thumbnail

Використання чат-бота в Telegram уже стало звичним для багатьох рішенням, яке дозволяє покращити рівень спілкування з клієнтами. Боти допомагають оптимізувати цей процес, адже часто люди задають одні й ті самі питання, або їм необхідні приблизно однакові послуги.

Telegram-боти дозволяють:

  • автоматизувати рутинні завдання (реєстрація клієнтів, інформування про послуги, нагадування про події тощо);
  • покращити якість обслуговування (контакт підтримується 24/7);
  • збільшити продажі (надсилання акційних пропозицій, розсилка оновлень);
  • підвищити продуктивність (працівники зосереджуються на більш важливих завданнях, бо отримують більше часу);
  • зменшити витрати (автоматизація процесів дозволяє скоротити кількість працівників, необхідних для їх виконання).

Отже, використання Telegram-ботів стане в пригоді будь-якому типу бізнесу. А коли рішення створити подібного онлайн-помічника прийнято, постає питання: який хостинг для нього обрати?

Якщо ви досі вагаєтесь, то ця стаття покликана розвіяти ваші сумніви. Ми розповімо, на що варто звернути увагу при виборі хостингу для бота в Telegram. Тож ви отримаєте найкращий сервіс за відповідну ціну.

Вибір провайдера для хостингу Telegram-бота

Щоб ваш бот у Telegram працював справно і стабільно, під час вибору хостинг-провайдера, зверніть увагу на цей чек-лист:

  • Технічна підтримка. У вас має бути можливість цілодобово отримувати відповіді на будь-які технічні питання. Наші спеціалісти готові допомогти в будь-який час дня і ночі.
  • Сумісність. Переконайтесь, що провайдер підтримує всі платформи та технології, які ви використовуєте для створення бота (PHP/Python/NodeJS). Зазвичай боти для Telegram пишуть на Python. У нас є докладна інструкція, як розгорнути його на серверах загального користування.
  • Тестовий період. Хороший провайдер надасть вам можливість спробувати ваш тариф протягом 5-7 днів, щоб ви змогли оцінити аптайм, час відповіді сервера, швидкість роботи техпідтримки та чи вистачає вам взагалі ресурсів, запропонованих у плані.
  • Безпека. Переконайтесь, що ваш провайдер забезпечує ефективні заходи безпеки: SSL-шифрування, захист від DDoS-атак тощо.
  • Масштабування. Якщо ваш бот буде стрімко зростати, можливо, доведеться обрати дорожчий і потужніший тариф, або іншу послугу (VPS чи виділений сервер). Важливо, щоб ви могли легко і з мінімальним простоєм апгрейднути послугу.

Яку послугу обрати

Обираючи хостинг Telegram-бота, важливо звернути увагу на кілька нюансів. Також ви можете скористатися безплатною консультацією працівників технічної підтримки. Вони завжди готові вам допомогти.

Оцінка очікуваної активності

Зазвичай вибір тарифу залежить від кількості потенційних користувачів вашого бота. Ваша задача – об’єктивно оцінити, скільки запитів буде надходити протягом хвилини, години чи доби.

Додатково зверніть увагу на типи операцій, що виконуватиме ваш бот. Це може бути відправлення повідомлень, доступ до бази даних, обробка різноманітних команд тощо.

Необхідні потужності

В більшості випадків для розгортання бота не потрібно багато місця на диску. Те ж саме стосується оперативної пам’яті. Найімовірніше вам буде достатньо 512 МВ. Тому підійдуть навіть найдешевші тарифи.

Тип бота

Якщо мова йде про нейромережевого бота, то для вибору хостингу варто звернути увагу на етап його розробки. Будь-який тариф VPS надасть всі необхідні ресурси для роботи чат-бота, який видає готові відповіді.

А от виділений сервер підійде, якщо працюватимете з нейромережевим ботом, що знаходиться на етапі навчання. Для нього буде потрібна більша потужність.

Стабільність підключення

Це одна із ключових вимог, яка висувається до хостингу. Наприклад, проблеми можуть виникати при виборі shared-хостингу, коли на одному сервері розгортається занадто багато сайтів і ботів, у такому разі ресурсів просто може не вистачати на всіх.

Водночас HostPro надає стабільне підключення на shared-хостингу. А якщо хтось із ваших сусідів виходитиме за межі своїх лімітів, то їх обов’язково попередять.

Тому в цілому, якщо є підтримка Python або NodeJS, і сервери не перевантажені, може спокійно вистачити shared-хостингу.

VPS-хостинг

Одним з найнадійніших варіантів у випадку з Telegram-ботом може стати VPS-хостинг. Обравши його, можете розраховувати, що бот працюватиме 24/7 і ним зможе одночасно користуватись багато людей. Навіть, якщо у роботі бота використовується машинне навчання, VPS у більшості випадків впорається з поставленими перед ним завданнями.

Вартість VPS-хостингу в Hostpro стартує від $5/місяць. Водночас ви отримаєте тестовий період на 7 днів, цілодобову техпідтримку і базову безплатну допомогу в адмініструванні сервера (підбір, встановлення і налаштування ОС, встановлення панелей управління, налаштування бекапів, моніторинг доступності VPS тощо).

VPS-хостинг для Telegram-бота | Блог HostPro

Віртуальний хостинг

Більш дешевий варіант порівняно з VPS, але його може вистачити, якщо у вас простий Telegram-бот, який, до прикладу, видає готові відповіді на певні тригерні слова.

Також цей варіант підійде для старту. В такому випадку ви зможете оцінити ваші потреби, а з часом перейти на більш потужний тариф, або іншу послугу.

До прикладу, на HostPro ви можете замовити Cloud Site хостинг. Це послуга віртуального хостингу, на якій вам надається визначена кількість ресурсів.

Cloud Site хостинг для Telegram-бота | Блог HostPro

Крім цього, в Особистому кабінеті ви можете увімкнути режим «Турбо». Залежно від потреб проєкту ресурси можна збільшити у 8 разів. До того ж не обов’язково збільшувати всі параметри. Додайте тільки кількість ядер, обсяг оперативної пам’яті або SSD-диска, якщо потрібно.

Важливо, що додаткова тарифікація буде відбуватись погодинно і виключно за використані ресурси, а їх вартість відповідатиме вартості базового тарифу. Це дозволяє економити. Якщо ж ваш бот почне використовувати забагато ресурсів, то ви отримаєте повідомлення на e-mail. Таким чином зможете контролювати ситуацію і не переплачувати.

Ще один хороший варіант хостингу для Telegram-бота – Linux хостинг. В більшості випадків вам буде достатньо обрати тариф «Простий». А отже не доведеться переплачувати.

Linux хостинг для Telegram-бота | Блог HostPro

Замовивши Клауд Хостинг або Linux хостинг від HostPro, ви отримаєте розширену техпідтримку в будь-який час дня і ночі, захист від вірусів і можливість повернути кошти протягом 30 днів.

Також наш віртуальний хостинг підтримує PHP і MySQL і надає швидкі сервери з SSD-дисками. Додатково ви завжди будете в курсі, якщо досягнете ліміту диска, бо отримаєте відповідне повідомлення. Водночас ми потурбувалися про безпеку даних, адже кожного дня після півночі відбувається резервне копіювання всіх ресурсів.

Безкоштовний хостинг

Одразу відмітимо, що подібні варіанти мають немало недоліків. Тому їх варто розглядати лише якщо ваш Telegram-бот – це маленький проєкт, що зроблений для друзів у вільний час, або це ваше хобі.

Також можете спробувати використовувати безкоштовний хостинг, якщо хочете протестувати своє дітище, перш ніж перейти на платні версії.

Пам’ятайте, що PaaS-сервіси, що надають послуги безкоштовно, часто додають обмеження, на які необхідно звертати увагу: бот не працюватиме 24/7, певні сервіси будуть недоступні, не все, що забажаєте, можна розміщувати на платформі тощо. Та і виділених ресурсів може не вистачати для нормального функціонування вашого чат-бота.

Власний хостинг

Ще один варіант – облаштувати хостинг просто в себе вдома. Для цього вам знадобиться комп’ютер, який ви не використовуєте, або плата Raspberry Pi.

Додатково потрібно мати певні знання Linux, щоб встановити ОС, розгорнути віртуальне оточення та налаштувати всі процеси. Коли зі всім впораєтесь, можете запускати бот і не вимикати комп’ютер.

Безперебійність роботи чат-бота в цьому випадку напряму залежатиме від доступу до електроенергії та потужності інтернету у вас вдома. Для навчання або невеликого проєкту має вистачити. Якщо ж з часом кількість користувачів бота збільшиться, доведеться переїжджати на платний хостинг.

На завершення

Обираючи хостинг для Telegram-бота, насамперед звертайте увагу на надійність провайдера, який надає послуги. Технічна підтримка має працювати цілодобово, допомагати вам і відповідати на питання. Також варто переконатись, що там подбають про вашу безпеку, зокрема захист від DDoS, і нададуть можливість затестити можливості хостингу.

Також важливо оцінити майбутню популярність бота. Це допоможе обрати тариф, а разом з ним і ресурси, які ви отримаєте. Звісно, можна зекономити та спробувати отримати безкоштовний хостинг. Але такий варіант підійде далеко не всім, і в результаті може призвести до додаткових витрат.

Telegram Hostpro

Наш телеграм

з важливими анонсами, розіграшами й мемами

Приєднатися

Можливо, вас зацікавить

Linux Хостинг VS Windows Хостинг. Що обрати для розміщення сайту?
Linux Хостинг VS Windows Хостинг. Що обрати для розміщення сайту?

Якщо ви власник онлайн-магазину, блогу чи вебдодатку, то ви точно стикалися з питанням «хостинг...

Хостинг в Україні – 5 причин, чому це хороше рішення для локального бізнесу
Хостинг в Україні – 5 причин, чому це хороше рішення для локального бізнесу

Технічні спеціалісти HostPro часто радять українським бізнесам розгортати свої сайти на місцевих серверах. І...

End of life CentOS 7: Варіанти міграції
End of life CentOS 7: Варіанти міграції

У січні 2014 року компанія Red Hat приєдналася до проєкту CentOS, ставши його головним...