Даруємо 10 шоперів

в нашому Telegram

Приєднатись

Вся правда про безкоштовний хостинг. 15 причин, чому не варто 

post thumbnail

Безкоштовний хостинг видається доволі привабливим для тих, хто тільки планує створювати сайт або у кого обмежений бюджет на старті проєкту. Здебільшого він надається із конструкторами сайтів, такими як Wix чи Shopify. 

Та разом з тим безкоштовний хостинг містить у собі підводні камені, про які не прочитаєш в промо на сайті конструктора чи хостинг-провайдера, але які, ймовірно, спіткають вас в процесі користування. 

У цій статті ми розглянемо 15 причин, чому не варто використовувати безкоштовний хостинг. А також розповімо про те, які обмеження він передбачає та як вони можуть вплинути на ваш сайт. 

1. Обмежені ресурси й можливості

Безкоштовні плани накладають набагато суворіші обмеження на ресурси, такі як простір на диску, пропускна здатність і обчислювальна потужність. Це може призвести до повільної роботи сайту або навіть недоступності під час стрибків трафіку. 

Ще один спосіб, яким хостингові компанії обмежують ресурси – це блокування певних типів файлів, які займають багато системних ресурсів, наприклад, відео. 

А оскільки ви не платите за послугу, то фактично не маєте важелів впливу, які дозволили б отримати кращий сервіс.   

Зазвичай платний хостинг надається одразу з можливістю:

  • керування через панель управління (cPanel, DirectAdmin); 
  • встановлення поширених скриптів в один клік;
  • налаштування електронної пошти,
  • управління базами даних;
  • додавання й налаштування субдоменів; 
  • автоматичних бекапів та багато іншого.   

Ці функції не пропонуються безкоштовними провайдерами. Ви отримуєте фактично “голий” хостинг, яким попервах буде складно користуватися. 

2. Низький рівень надійності

Безкоштовні хостинги не гарантують стабільної роботи сайту. Через перенавантаження серверів, ви набагато частіше, ніж на платних послугах, можете стикатися з тривалими даунтаймами – моментами, коли ваш сайт недоступний для відвідувачів. 

Не всі безкоштовні хостери можут надати належну якість процесорів і дисків, тож їхні сервери часто вимикаються для технічного обслуговування через збої в роботі або просто через недбалість. 

3. Відсутня або обмежена техпідтримка

Зазвичай на безкоштовних хостингах технічна підтримка або відсутня взагалі, або до неї не допишешся й не додзвонишся. Особливо колючим цей недолік стає, коли технічної експертизи в певних встановленнях чи налаштуваннях немає, і виникає потреба в консультації. Або ж коли вже щось пішло не так, сайт ліг і необхідно швидко відновлювати його роботу. Статися це, звісно, може в будь-який час доби. 

Тож, ТАК, цілодобова експертна підтримка від хостера – це вже навіть не стільки перевага, як необхідність. 

4. Проблеми з безпекою

Безкоштовному хостеру нерентабельно розробляти власне або встановлювати дороговартісне безпекове ПЗ. Відповідно ваш сайт може бути більш вразливим до DDoS-атак та вірусів. 

Крім того, вся конфіденційна інформація, яка використовується на вашому сайті, може бути продана стороннім компаніям без вашого відома.  

5. Низька швидкість завантаження сайтів 

Через те, що безкоштовні хостинги зазвичай розміщують на одному сервері занадто велику кількість акаунтів, швидкість завантаження сторінок вашого сайту може сягати і 3, і 4, і більше секунд. А якщо додати до навантаження на сервер ще й його географічну віддаленість від вашої цільової аудиторії та відсутність кешування й оптимізації власне самого сайту, швидкість завантаження може бути катастрофічно низькою.

Оскільки це один із сигналів ранжування для Гугла, на безкоштовному хостингу ви можете отримати меншу швидкість читання/запису файлів – до 500 МБ/с, більший час відгуку сервера (> 1800 мс) і відповідно – нижчі позиції в пошуковій видачі.  

Ловіть життєхитрик, як швиденько перевірити час відповіді сервера. Заходимо в «Інструменти розробника» ⇒ «Network» ⇒ «Doc» ⇒ «Waterfall» ⇒ «Waiting for server response». 

Перевірка швидкості відповіді сервера в "Інструментах розробника" | Блог HostPro

Як скоротити час відгуку сервера, ви можете почитати тут

6. Безкоштовна реклама на вашому сайті

Аби розміщення вашого сайту було рентабельним для провайдера “безкоштовного хостингу”, на вашому сайті, без вашого погодження, може розміщуватися реклама, яка часто має непрофесійний та навʼязливий характер

Жодного профіту з тієї реклами ви не отримаєте, бо, як правило, вона низькоякісна і не суміжна з тематикою вашого ресурсу. 

Не завжди, але все ж трапляється на безкоштовних хостингах ще й такий кейс, коли в процесі завантаження вашого сайту відвідувачі спочатку бачать рекламу, а сам контент відображається лише після скролу сторінки. Ви й самі можете уявити, яке враження може скласти такий сайт на відвідувачів. 

Водночас свою рекламу на сайті ви, швидше за все, розміщувати не зможете. 

7. Відсутність резервного копіювання з боку хостера

Деякі безкоштовні хостинги не роблять резервного копіювання даних, тож якщо ви не будете періодично бекапити сайт самі, є ймовірність втрати всіх напрацювань в разі невдалого оновлення, помилки адміністратора сайту чи розробника.

8. Обмеження у виборі домену

Безкоштовні тарифи зазвичай обмежують можливості використання власного доменного імені. Натомість ви отримаєте адресу, в основі якої буде домен самого провайдера і в результаті вийде щось довжелезне на кшталт yoursite.freehosting.com. 

Такий домен важко запамʼятати, тож це може негативно позначитися на вашому брендингу.

9. Непередбачувані витрати

Якщо сам хостинг і безкоштовний, то за додаткові послуги часто доводиться платити. На відміну від платного керованого хостингу, де все це вже включено у вартість тарифу: електронна пошта, FTP-доступ, попередні налаштування, панель керування. 

10. Складно або взагалі неможливо перенести сайт до іншого провайдера

Послуги безкоштовного хостингу зазвичай мають обмеження на доступ до сервера. Тому при спробі перенесення сайту ви просто не зможете підключитися по FTP, щоб отримати із сервера всі потрібні файли

Тож люди, які місяцями, а то й роками вкладалися в проєкт, вимушені додатково оплачувати роботу розробника, який вручну переносить увесь вміст сайту на сервери повноцінної хостинг-компанії.  

А якщо це хостер-конструктор, як часто буває, то немає гарантій, що навіть при наявності необхідних файлів сайт буде працювати на інших серверах.

11. Доступ до сайту можна втратити назавжди

Якщо провайдер безкоштовного хостингу раптом ґеґнеться, то є ненульовий шанс, що свій сайт разом із доменом назад ви вже не повернете. Жодних гарантій збереження даних при виникненні непередбачуваних ситуацій такі хостери, як правило, не дають. Іноді це навіть прописано в публічному договорі. 

12. Відсутня можливість налаштування редиректів

Якщо вам колись знадобиться перенаправити відвідувачів з однієї сторінки на іншу, на безкоштовному хостингу це навряд вдасться зробити. А це нікудишнє рішення насправді, бо на живому сайті редиректи – доволі часте явище. 

13. Не можна встановити WordPress

WordPress – найпопулярніша у світі CMS (система керування контентом). На цьому движку створено мільйони успішних сайтів. Це ми ще мовчимо про справді величезне комʼюніті й тисячі гайдів із сайтобудування на WP. Однак більшість безкоштовних сервісів не дозволяють встановлювати WordPress, адже він вимагає більше ресурсів, ніж вони можуть надати. 

Також може бути ситуація, коли встановити WordPress можна, але сервери просто нездатні його запустити

Для WordPress-сайтів краще використовувати спеціалізований WordPress Хостинг з можливістю встановлення CMS за один клік в панелі керування та всіма необхідними оптимізаціями, зокрема плагіном кешування й прискорення сайтів LiteSpeed Cache.   

14. Відсутня підтримка PHP, MySQL

Ці технології часто використовуються при створенні сайтів, особливо в e-commerce. Наявність php і mysql необхідна, якщо ви плануєте розгорнути сайт на CMS: WordPress, Joomla, Drupal чи будь-якій іншій. На платних хостингах PHP можна налаштувати просто в панелі управління хостингом.

На противагу платному хостингу, free хостинги, як правило, PHP і MySQL не підтримують. Тож ви просто не зможете розмістити такий сайт на безкоштовному хостингу й підключити всі необхідні розширення для коректної роботи. 

15. Проблеми із SEO

Усе безплатне може в будь-який момент «відвалитися». Так колись було з Wix, коли сайти, створені на конструкторі, не змогли проіндексуватися. Так було з Let’s Encrypt – коли термін дії кореневого сертифікату закінчився і мільйони сайтів у всьому світі опинилась у групі ризику зі сповіщенням «Зʼєднання незахищене». 

Фактично всі прогалини безкоштовного хостингу – низька швидкість завантаження, простої, проблеми з індексуванням – штовхатимуть ваш сайт дедалі нижче й нижче в пошуковій видачі. 

На завершення

Якщо дивитися на ситуацію ширше, безкоштовний хостинг справді може стати в пригоді, коли ви навчаєтеся програмуванню чи вебдизайну або ж коли потрібно протестувати фунціонал не на «живому» сайті, без особливих потреб та рахунків. 

Але для комерційних цілей, особистого блогу чи соціального ресурсу вихід фактично один – платний керований хостинг з техпідтримкою, професійним та продуктивним залізом і гарантіями безпеки. 

Вам також може знадобитися стаття «Скільки коштує платний хостинг?». Тут ви знайдете відповідь на питання «Від чого залежить ціна на хостинг?» та огляд найпопулярніших тарифів.  

Telegram Hostpro

Наш телеграм

з важливими анонсами, розіграшами й мемами

Приєднатися

Можливо, вас зацікавить

End of life CentOS 7: Варіанти міграції
End of life CentOS 7: Варіанти міграції

У січні 2014 року компанія Red Hat приєдналася до проєкту CentOS, ставши його головним...

Що перевіряти під час тестового періоду на Хостингу?
Що перевіряти під час тестового періоду на Хостингу?

Якщо хостер пропонує клієнтам тестовий період, то це свідчить про те, що провайдер відповідальний...

Скільки коштує хостинг для сайту. Огляд тарифів
Скільки коштує хостинг для сайту. Огляд тарифів

Сайт – це основне джерело прибутків для онлайн-бізнесу. Тому так важливо, аби він був...