Даруємо 10 шоперів

в нашому Telegram

Приєднатись

Скільки коштує хостинг для сайту. Огляд тарифів

post thumbnail

Сайт – це основне джерело прибутків для онлайн-бізнесу. Тому так важливо, аби він був доступний для цільової аудиторії 24/7 і завантажувався настільки швидко, як того очікують відвідувачі. 

Одне з перших питань, яке постає перед кожним власником або розробником онлайн-ресурсу – в якій компанії розміщувати файли сайту та які бюджети закладати на хостинг. У цій статті ви дізнаєтеся про:

  • типи хостингу та діапазон цін для кожного з них;
  • що впливає на те, скільки коштує хостинг, яким є ідеальне співвідношення ціна-якість;
  • в яких випадках можна віддати перевагу дешевшому тарифу.

Від чого залежить вартість хостингу?

Ціни на хостинг можуть коливатися від кількох доларів на місяць до кількох сотень. Усе залежить від розміру бази даних, трафіку на сайт (кількості запитів до бази даних), а також рівня оптимізації сайту, його функціоналу та наявності спеціальних вимог щодо безпеки й збереження конфіденційних даних. 

Відповідно під кожні потреби підбирається свій тип хостингу: віртуальний хостинг (спільний або shared), віртуальний виділений сервер (VPS) або виділений сервер (dedicated server).

Віртуальний Хостинг

Звичайний віртуальний хостинг сайтів найдешевший – від $2.95/міс (Cloud Site).

Суть shared хостингу полягає в тому, що ресурси – пам’ять та обчислювальна потужність діляться між усіма обліковими записами на сервері, а дисковий простір надається кожному свій відповідно до тарифу. Кожен із облікових записів може містити один або кілька сайтів. 

Цей тип Хостингу підійде для відносно невеликих сайтів з відвідуваністю близько 1,5 – 5 тис. користувачів на добу (від цього будуть варіюватися і тарифи). 

Плюси віртуального хостингу:

  • Доступність. Віртуальний хостинг є найдешевшим варіантом хостингу сайтів. 
  • Зручність. Шаред хостинг зазвичай надається з панеллю управління, завдяки чому користувачі, які не мають досвіду роботи з хостингом, можуть легко керувати своїми сайтами.
  • Безпека. Незважаючи на загальноприйняту думку про те, що сайти на серверах спільного використання більш вразливі в плані безпеки, в HostPro на shared хостингу  встановлений цілий пул безпекового ПЗ. Включно із захистом від шкідливого програмного забезпечення (антивірусом), фільтрацією спаму та захистом від DDoS-атак.
  • Масштабованість. Поза всякими стереотипами віртуальний хостинг може бути гнучким. До прикладу, Cloud Site Хостинг, з яким ви можете збільшити доступний обсяг ресурсів (процесор, оперативна памʼять, дисковий простір) у 8 разів, або ж Хостинг на NVMe-дисках, де за потреби ви можете збільшити ресурси вдвічі. 
  • Адміністрування з боку провайдера. Серверні налаштування здійснює хостинг-команія, тож вникати в це самостійно або наймати системного адміністратора не потрібно. До того ж, служба підтримки допоможе з будь-якими технічними питаннями, наприклад, встановленням панелі керування чи SSL-сертифіката 24/7 і безкоштовно.

Мінуси віртуального хостингу:

  • Можливості з налаштування на віртуальному хостингу обмежені. Немає автономності від інших власників сайтів, наприклад, у випадку встановлення власного ПЗ.
  • Обмеження ресурсів. Віртуальний хостинг має обмежені ресурси – оперативну пам’ять, дисковий простір та пропускну здатність. Якщо сайт потребує великих обсягів ресурсів, на шаред хостингу він не зможе працювати належним чином. 

VPS

Віртуальний сервер, або VPS – різновид хостингу в середньому ціновому сегменті, від $5 / місяць.

Суть VPS полягає в тому, що фізичний сервер ділиться на кілька віртуальних, один з яких ви орендуєте. Хороший хостер, як правило, захищає від оверселінгу (повторного продажу одних і тих самих ресурсів) навіть на загальному Хостингу. Однак на VPS завдяки технології KVM-віртуалізації, ви маєте 100% гарантовані ресурси, які вам не доведеться ділити з іншими сайтами на сервері. 

Менше клієнтів використовують те саме фізичне обладнання, і кожен має власний гарантований приватний простір та обчислювальні потужності. Навіть якщо ви не використовуєте всі ресурси, вони все одно не будуть перерозподілені між іншими клієнтами, як у випадку зі спільним хостингом.

Плюси VPS:

  • Контроль. VPS надає користувачам повний контроль над своєю частиною сервера, включно з операційною системою, програмним забезпеченням та конфігурацією. Тобто ви можете налаштувати свої сервери відповідно до конкретних потреб, маючи права адміністратора з root-доступом. 
  • Масштабованість. VPS можна легко масштабувати – ви можете легко збільшувати ресурси, коли потрібно, без переходу на дорожчий план.

Огляд тарифів VPS від HostPro | Блог HostPro
  • Безпека. Оренда VPS передбачає широкі можливості безпеки, оскільки на вашому віртуальному сервері лише ви. Додатково ви отримуєте власну виділену IP-адресу, яка унеможливлює ризики потрапляння під штрафні санкції пошуковика і поштових сервісів, якщо сусідній акаунт якимось чином порушує законодавство.
  • Економічність. VPS зазвичай є більш економічним варіантом, ніж виділений сервер (dedicated server). Але водночас ви можете створити скільки завгодно баз даних, поштових акаунтів чи FTP-клієнтів. Фактично й розмістити на віртуальному сервері ви можете стільки сайтів, скільки поміститься. 

Мінуси VPS:

  • Дорожчий за віртуальний хостинг.  
  • Для налаштування й керування виділеним віртуальним сервером необхідно мати досвід в його адмініструванні. Або ж ви можете орендувати VPS з включеним безкоштовним адмініструванням та налаштуваннями.

Виділений сервер

Виділений сервер – різновид хостингу, при якому фізичний сервер орендує лише один користувач, і водночас одноосібно та ізольовано від інших клієнтів використовує всі доступні ресурси фізичної машини. 

Вартість оренди виділеного сервера стартує від $70/місяць

Dedicated server є хорошим вибором для сайтів, які потребують високих обсягів ресурсів (щомісяця мають 500 000 і більше відвідувачів) та мають особливі вимоги до рівня безпеки й стабільності. 

Плюси виділеного сервера:

  • Висока продуктивність. Завдяки Hyper-Threading – технології, яку ми використовуємо на виділених серверах в HostPro, фізичне ядро ​​процесора розділяється на кілька віртуальних ядер, кожне з яких може виконувати дві задачі одночасно. Це означає, що виділений сервер буде обробляти більше запитів і швидше виконувати скрипти. Так покращується продуктивність ресурсоємних додатків та сайтів з високим трафіком.  
  • Підвищена безпека. З dedicated server ви маєте повний контроль над серверним середовищем, а це дозволяє впроваджувати суворіші заходи безпеки та налаштовувати брандмауери. Саме тому виділені сервери часто обирають компанії, які працюють з конфіденційними даними або фінансовими операціями.  
  • Більший контроль і налаштування. Ви маєте повний контроль над серверним середовищем, що дозволяє вам налаштувати його відповідно до ваших потреб у  програмному та апаратному забезпеченні. І хоча VPS також надає певні можливості кастомізації, вони все рівно обмежені тими ресурсами, які надає тарифний план. З орендою дедіка ви отримаєте повну свободу у виборі конфігурації. В HostPro ви можете обрати або сервер з готовою конфігурацією, або зібрати власний.

Мінуси виділеного сервера:

  • Це дорожче. Виділені сервери значно дорожчі, ніж віртуальний або VPS Хостинг. Однак ці інвестиції варті того, аби ваш бізнес був у цілковитій безпеці.
  • Технічна експертиза: Керування виділеним сервером вимагає навичок адміністрування серверів. Але в HostPro в оренду виділеного сервера входить також його базове налаштування та адміністрування службою технічної підтримки.  
  • Підвищена відповідальність: якщо оренда виділеного сервера надається без включеного в тариф адміністрування, ви несете відповідальність за управління безпекою сервера, оновлення програмного забезпечення, резервне копіювання та усунення будь-яких технічних проблем. 
  • Обмежена гнучкість: масштабування ресурсів на виділеному сервері може бути складним і дорогим, що робить його менш гнучким, ніж інші варіанти хостингу. 

Підсумуємо вище сказане і порівняємо вартість різних типів хостингу в HostPro (вказано вартість середніх за ціною тарифів на момент публікації статті)

Віртуальний хостингVPSВиділенний сервер
10 GB NVMe-диску50 GB NVMe-диску64 GB NVMe-диску
від $3.45 / місвід $11.00 / місвід  $150 / міс

Від чого ще залежить ціна на Хостинг?

Вартість кожного Хостингу варіюється від:

  • Типу хостингу (віртуальний, VPS чи виділений сервер)
  • Тарифного плану (місце на диску, кількість оперативної памʼяті, кількість баз даних та поштових скриньок) 
  • Обсягу трафіку (у деяких хостерів, особливо неукраїнського походження, можна зустріти жорсткі обмеження на відвідування) 
  • Додаткових функцій у тарифі (резервне копіювання, захист від DDoS-атак, антивірус)
  • Якості самого заліза і локації дата-центру, в якому розміщені сервери (якщо в основі хостингу лежать високопродуктивні сервери відомих брендів, то він просто не може коштувати $1 / місяць. До того ж, дата-центри в різних куточках світу з безперебійним живленням та пулом заходів додаткового захисту доволі дороговартісні) 
  • Ліцензійного програмного забезпеченння (деяке ПЗ, як-от операційні системи або програмне забезпечення для бази даних, можуть бути доволі дорогими, тож їх вартість може бути включена у загальну вартість тарифів хостингу, щоб вони були більш доступними для клієнтів)  
  • Виділених IP-адрес (для того, щоб клієнти хостинг-провайдера могли отримувати доступ до своїх сайтів, необхідні IP-адреси – одна для спільного віртуального хостингу [з можливістю отримати свою виділену IP] та окремі для кожного віртуального та виділеного серверу)

Додаткові сервіси до тарифів | Блог HostPro
  • Оновлення і модернізації обладнання (щоб сайти на серверах працювали безперебійно, їх комплектуючі (процесори, блоки живлення, диски, raid-контролери) слід періодично оновлювати) 
  • Наявності та якості служби технічної підтримки (найм команди спеціалістів сапортів, рівень їхньої кваліфікації та можливість змін для цілодобової роботи також є важливою складовою ціни хостингового тарифу) 

5 кейсів, коли можна віддати перевагу дешевшому тарифу

Більшість хостерів пропонує доволі розгалежену тарифну сітку, тобто навіть для стартового проєкту ви можете обрати найдешевший план, а коли сайт матиме більшу відвідуваність і потребуватиме більше ресурсів, ви без проблем зможете апгрейднутися на більший тариф.

Заощаджувати на вартості хостингу не варто, однак є кейси, коли дешевшого тарифу справді буде достатньо:

  • початковий етап бізнесу;
  • особистий сайт-візитка або блог з невеликою відвідуваністю;
  • сезонні проєкти (для таких випадків ідеальним буде Клауд Сайт – щоб ресурс залишався доступним, платите $2.95/міс, а коли різко виникає потреба в процесорі, оперативній памʼяті або місці на диску, вмикаєте режим “Турбо” з погодинною тарифікацією);
  • розробка чи тестування (якщо ви працюєте над новим проєктом і хочете випробувати різні функції, теми або програмне забезпечення чи протестувати API, справді краще почати з меншого тарифу); 
  • для навчання (коли учням/студентам потрібно по-живому продемонструвати, як працюють ті чи інші функції на сайті).

Огляд тарифів у провайдера HostPro

Огляд найпопулярніших тарифів віртуального хостингу. Вартість зазначена на момент публікації статті.

Віртуальний “Клауд Сайт Хостинг”Віртуальний “NVMe Хостинг”Віртуальний “WordPress Хостинг”
Вартість найменшого тарифувід $2.95 / місвід $3.45 / місвід $4.55 / міс
Вартість найбільшого тарифувід $2.95 / місвід $7.95 / місвід $7.95 / міс
Місце на диску10 GB  (SSD-диск)10 GB – 30 GB (NVMe-диск)20 GB – 60 GB (SSD-диск)
Кількість сайтів12-205-30
Безкоштовний домен⛔️
Безкоштовний SSL-сертифікат⛔️
Безкоштовний акаунт корпоративної пошти
Захист від DDoS
Аптайм (гарантія безперебійної роботи сайту)99.99%99.99%99.99%
Гарантія повернення коштів (30 днів)
Цілодобова техпідтримка

Огляд найпопулярніших тарифів VPS в HostPro. Вартість зазначена на момент публікації статті.

Віртуальний виділений сервер “SSD VPS”Віртуальний виділений сервер “NVMe VPS”Віртуальний виділений сервер “Premium NVMe VPS”
Вартість найменшого тарифу$5.00 / міс$11.00 / міс$12.00 / міс
Вартість найбільшого тарифу$120.00 / міс$132.00 / міс$144.00 / міс
Місце на диску 25 GB – 480 GB (SSD-диск)50 GB – 480 GB (NVMe-диск)50 GB – 480 GB (NVMe-диск)
Процесор Intel Xeon E5-2699 v4Intel Xeon E5-2699 v4AMD EPYC
Захист від DDoS ✅ ✅ ✅ 
Аптайм (гарантія безперебійної роботи сайту)99.99%99.99%99.99%
Безкоштовне налаштування і запуск сервера ✅ ✅ ✅ 
Цілодобова техпідтримка ✅  ✅ ✅ 

Усі тарифи віртуальних серверів

Огляд найпопулярніших тарифів виділених серверів у HostPro. Вартість зазначена на момент публікації статті.

Виділений сервер “INTELXEON E3-1270V2”Виділений сервер “AMD Ryzen 9 5950X”Виділений сервер “AMDEPYC 7302P”
Вартість тарифу$90.00 / міс$200.00 / міс$215.00 / міс
Дисковий простір 1000 GB 2х 1920 GB (NVMe-диск)2х 1920 GB (NVMe-диск)
Оперативна памʼять 32 GB RAM128 GB RAM128 GB RAM
Захист від DDoS ✅ ✅ ✅ 
Аптайм (гарантія безперебійної роботи сайту)99.99%99.99%99.99%
Безкоштовне налаштування і запуск сервера ✅ ✅ ✅ 
Цілодобова техпідтримка ✅  ✅ ✅ 

Усі тарифи виділених серверів

На завершення

Як бачимо, ціни на хостинг для сайту відрізняються залежно від компанії-провайдера, типу хостингу та обсягу ресурсів, що надаються. Якщо вам необхідна допомога з вибором потрібного тарифу, ви завжди можете звернутися в нашу службу технічної підтримки за безкоштовною консультацією. Ми у швидкому доступі 24/7. 

Написати тікет

Коментарі

Можливо, вас зацікавить

End of life CentOS 7: Варіанти міграції
End of life CentOS 7: Варіанти міграції

У січні 2014 року компанія Red Hat приєдналася до проєкту CentOS, ставши його головним...

Що перевіряти під час тестового періоду на Хостингу?
Що перевіряти під час тестового періоду на Хостингу?

Якщо хостер пропонує клієнтам тестовий період, то це свідчить про те, що провайдер відповідальний...

Вся правда про безкоштовний хостинг. 15 причин, чому не варто 
Вся правда про безкоштовний хостинг. 15 причин, чому не варто 

Безкоштовний хостинг видається доволі привабливим для тих, хто тільки планує створювати сайт або у...