Даруємо 10 шоперів

в нашому Telegram

Приєднатись

End of life CentOS 7: Варіанти міграції

post thumbnail

У січні 2014 року компанія Red Hat приєдналася до проєкту CentOS, ставши його головним спонсором. 

Кожна ітерація RHEL (Red Hat Enterprise Linux) супроводжувалася відповідним випуском CentOS. Ці ітерації були дзеркальним відображенням RHEL, хоча і з певними модифікаціями (щоб уникнути брендингу Red Hat). 

Так, CentOS підтримував мало не всі функції Red Hat, будучи при цьому безкоштовним, а користувачі могли юзати стабільні інструменти – PostgreSQL, MySQL, nginx. 

У 2019 IBM поглинула Red Hat, і вже у грудні 2020-го стало відомо про EOL (end of life) закінчення терміну використання CentOS Linux 8 та CentOS Linux 7. Вся увага та інвестиції Red Hat зосередилися на розробці нового дистрибутиву CentOS Stream. Ймовірно таке рішення було прийнято через бажання Red Hat сконцентруватися на корпоративному сегменті. 

На сьогодні CentOS версій 6 і 8 вже не підтримується, а останню “живу версію” – CentOS 7 можна використовувати до 30 червня 2024 року

Це одразу ж викликало появу нових проєктів з відкритим вихідним кодом на заміну CentOS, зокрема Rocky Linux та AlmaLinux, які швидко злетіли, здобуваючи собі все нових і нових спонсорів та користувачів.

Але у червні 2023-го промайнула новина про рішення Red Hat обмежити доступ до вихідного коду свого дистрибутиву RHEL, припинивши його публікації на git.centos.org

Раніше вихідний код використовували різні RHEL-сумісні альтернативні проєкти з відкритим кодом, такі як Rocky Linux та AlmaLinux, а також Oracle Linux, який багато років був похідним від RHEL. Всі ці дистрибутиви були однаково сумісні як з безкоштовним Linux з відкритим кодом, так і з комерційним варіантом RHEL. 

Наразі ж 15% IT-організацій, які, за підрахунками, ще користувалися CentOS Linux у 2023 році, мають декілька варіантів переходу на нові рішення, щоб продовжити отримувати необхідні оновлення та виправлення вразливостей безпеки.

У цьому матеріалі ми розглянемо проблеми, з якими ви можете зіткнутися після EOL CentOS 7, та які є варіанти комфортного переходу.

Які проблеми виникнуть після припинення підтримки CentOS 7?

Після закінчення підтримки CentOS 7 власники систем, які продовжують використовувати цей дистрибутив, зіткнуться з рядом проблем. Найважливіша з них – відсутність оновлень безпеки. Бо без них система стане більш вразливою перед загрозами й з високою вірогідністю зможе бути атакована зловмисниками. Це може призвести до порушення конфіденційності та втрати даних.

Крім того, розробники перестануть надавати будь-яку підтримку та оновлення, включаючи виправлення багів та підтримку нових функцій. Це може обмежити можливості організацій і зробити їх робочі навантаження менш ефективними.

Ще можуть виникнути проблеми із сумісністю. Адже з часом програмне забезпечення, яке використовується в організаціях, може стати просто несумісним із CentOS 7. А це вже проблеми із запуском та використанням певного ПЗ. 

До того ж, сама міграція, через навіть невеликі зміни в окремих пакетах, може виявитися доволі складним процесом. Це вже не кажучи про те, що організації мають лише кілька місяців, щоб перейти на іншу платформу. А до червня 2024-го – це не так багато часу, особливо для великих організацій зі складними робочими навантаженнями.

Оцінка різних дистрибутивів Linux також потребує часу і залежить від сценаріїв використання, навичок розробників у кожній організації та результатів тестування. Власне встановлення нового дистрибутиву Linux – найпростіша частина, а от тестування всіх шарів операційної системи – те, що потребує часу. Саме з цих причин краще використовувати сумісні дистрибутиви, які мінімізують міграційні проблеми. 

EOL CentOS 7. Куди мігрувати?

Перехід на CentOS Stream

Це найпростіший варіант міграції, оскільки він не вимагає значних змін у вашій інфраструктурі. З самого початку однією з ключових переваг CentOS Stream було те, що з ним можна було отримати доступ до нових технологій RHEL раніше, ніж у традиційних версіях CentOS. 

Однак варто врахувати, що CentOS Stream був випущений у 2020-му і перебуває в постійному розвитку, тому потрібно буде ретельно тестувати робочі навантаження, щоб вони були сумісні з новими версіями.

Перехід на інший дистрибутив Linux 

Для тих, кому потрібно зберегти сумісність з CentOS, міграція на комерційний дистрибутив Red Hat Enterprise Linux буде варіантом з низьким рівнем ризику. 

Хоча також підійдуть безкоштовні сумісні дистрибутиви, з якими можна обійтися без переінсталяцій. 

  • Oracle Linux. Перехід на цей дистрибутив справді може бути простим і безболісним, оскільки Oracle Linux повністю сумісний з CentOS. Для міграції Oracle надає спеціальний скрипт, що підтримує міграцію з CentOS 7 і 8, і який автоматично замінює специфічні для CentOS пакети на еквіваленти з поставки Oracle. 
    Єдині обмеження – відсутня підтримка систем, у яких використовуються сторонні інструменти для централізованого керування, а також необхідність підключення вручну зовнішніх репозиторіїв, таких як EPEL. 
  • AlmaLinux. Цей безкоштовний дистрибутив створений на базі Linux і має повну бінарну сумісність з Red Hat Enterprise Linux. На нього можна доволі швидко мігрувати з CentOS, без конвертування. Підтримка AlmaLinux планується до 2029 року, тому підійде для підприємств, що шукають довготривалу й стабільну заміну CentOS.  
  • Rocky Linux. Теж повністю бінарно сумісний дистрибутив із RHEL. Збирається open-source спільнотою та Rocky Enterprise Software Foundation, тому теж можна обійтися без переінсталяцій.

Непоганою ідеєю буде розглянути альтернативний дистрибутив Fedora, який теж спонсорується Red Hat, але розробляється спільнотою Fedora Project. Він також відкритий, справді швидший й актуальніший у порівнянні з CentOS, але з меншим терміном підтримки. 

Ще як варіант Ubuntu (Server / Pro). Але це швидше підійде для використання вже в нових проєктах, ніж для міграції. Тому що Ubuntu – дистрибутив, заснований на Debian, а CentOS на RH.

Є ще кілька компаній, які пропонують розширену підтримку CentOS 7, доки ви не здійсните міграцію:

  • SUSE – альтернатива для надання корпоративної підтримки RHEL/CentOS.
  • OpenLogic – теж варіант тимчасової підтримки CentOS для підприємств.  
  • TuxCare – надає оновлення безпеки, патчі для покращення системи та вибрані виправлення помилок для старих версій різноманітних дистрибутивів Linux, включно з CentOS 7 і CentOS 8.

Перехід на іншу операційну систему

Організації, які не хочуть використовувати Linux, можуть перейти на іншу операційну систему, наприклад Windows або macOS. Це рішення для справжніх відчайдухів, але може бути хорошим варіантом для організацій, які мають специфічні вимоги до програмного забезпечення або безпеки.

Перехід на хмарну інфраструктуру

Організації, які хочуть уникнути проблем з міграцією, можуть перейти до хмарної інфраструктури. Хмарні постачальники, як правило, пропонують підтримку для широкого спектру дистрибутивів Linux, та й інших операційних систем в принципі теж. 

На завершення

Завершення життя (EOL) CentOS 7 призведе до проблем з безпекою та нестабільної роботи вашої інфраструктури. Тому міграцію слід планувати вже зараз. Тільки перед переходом необхідно пересвідчитися, що ви маєте бекапи даних. 

Серед варіантів найбільш оптимальних – обрати один із дистрибутивів від авторів CentOS, тоді можна буде перейти без конвертування і втрати даних. Це AlmaLinux, Rocky Linux, Oracle Linux, вони безкоштовні. Або ж віддати перевагу платному рішенню RHEL (Red Hat Enterprise Linux) на базі відкритого коду, заюзаному в CentOS. 

Якщо ви працювали з RHEL Linux’ами, але збереження даних не надважливе, то для вас можуть виявитися зручними варіанти Fedora чи CentOS Stream. 

Доки ви розробляєте план міграції, можна скористатися тимчасовими рішеннями SUSE, OpenLogic або TuxCare.

Коментарі

Можливо, вас зацікавить

Що перевіряти під час тестового періоду на Хостингу?
Що перевіряти під час тестового періоду на Хостингу?

Якщо хостер пропонує клієнтам тестовий період, то це свідчить про те, що провайдер відповідальний...

Вся правда про безкоштовний хостинг. 15 причин, чому не варто 
Вся правда про безкоштовний хостинг. 15 причин, чому не варто 

Безкоштовний хостинг видається доволі привабливим для тих, хто тільки планує створювати сайт або у...

Скільки коштує хостинг для сайту. Огляд тарифів
Скільки коштує хостинг для сайту. Огляд тарифів

Сайт – це основне джерело прибутків для онлайн-бізнесу. Тому так важливо, аби він був...