Реєструйте домен у зоні .KYIV.UA за 99 грн

Зареєструвати

Домени з історією – де знайти і чи варто купувати

post thumbnail

Ви як веброзробник чи власник бізнесу могли зіткнутися з такою дилемою – чи є сенс купувати старий домен. З цього випливає й ряд інших запитань:

  • Чи не вплине репутація домену з історією на подальше просування?
  • Як перевірити, що було на сайті за попереднього власника?
  • Як дізнатися, чи старий домен часом не перебуває під фільтром пошукових систем? 
  • І де, власне, зареєструвати домен з історією?

У статті ми відповімо на ці запитання й окреслимо основні нюанси, на які обовʼязково слід звернути увагу всім, хто замислюється над купівлею старого домену.

Нові й старі домени. У чому різниця?

Новим вважається домен у період від його найпершої реєстрації до першого продовження. Відповідно, ви у такого домена перший власник. 

Старі, “прокачені” домени, або як їх іще називають, дроп-домени – це домени, які колись були зареєстровані кимось іншим, але звільнилися після несплати за продовження. Такі домени може зареєструвати будь-хто. За умови білої тематики та грамотного просування вони можуть мати вищий авторитет у пошукових системах, хорошу репутацію серед ЦА, а також вже нарощену масу посилань, що загалом прискорює вихід у топові позиції. Більше інфи про те, де безкоштовно брати зворотні посилання на сайт, осьдечки.

Зазвичай за старими доменами полюють:

  • ті, хто планує подальший їх перепродаж;
  • ті, хто просто хоче якусь красиву назву для свого сайту;
  • компанії, які проводять ребрендинг (у цьому випадку слід обовʼязково грамотно налаштувати 301 редирект з усіх старих сторінок на всі нові);
  • ті, кому просто треба підживити SEO наявного домену (шляхом склеювання).

Реєстрація доменного імені з історією має свої переваги та недоліки, які варто враховувати. Розгляньмо докладніше.

Переваги купівлі домену з історією

  • краща репутація в ПС (пошукових системах) і вищий рейтинг за тематичними запитами;
  • хороший рівень траста як з боку пошуковика, так і аудиторії, яка вже відвідувала сайт на цьому домені;    
  • пропрацьована посилальна маса; 
  • можливість створити сателіт, який буде збирати тематичний трафік і переспрямовувати його на ваш основний сайт або ж PBN (Private Blog Network) – мережу сайтів з історією, які будуть посилатися на ваш новий сайт. 

Ризики купівлі домену з історією

  • можливе перебування старого домену під фільтрами або в чорному списку – це відповідно передається і на новий сайт. З-під санкцій пошукових систем вийти можна, але це потребуватиме значних зусиль команди SEO-спеців і відповідно – витрат;
  • підводні камені в історії домену, наприклад, сірі/чорні ніші, агресивне просування, негатив з боку користувачів і відсутність довіри до домену, а отже, і сайту, який до нього привʼязаний; 
  • дроп-домени можуть коштувати більше, ніж нові домени. 

Переваги купівлі нового домену

  • зареєструвати новий домен – це як почати життя сайту й розвиток бренду з нуля, без ризиків, що хтось плуганув до вас; 
  • нові домени, як правило, мають менше технічних проблем; 
  • більше контролю над розміщенням ключових слів у доменному імені, оскільки вони не визначені заздалегідь, як у випадку зі старими доменами;
  • новий домен не буде викликати асоціації з попереднім власником, відтак ваші клієнти почуватимуться в безпеці при введенні конфіденційної інформації, як-от дані кредитних карток чи email.

Недоліки купівлі нового домену

  • без історії посилань й авторитету, які міг би мати старий домен, нові домени довше й, звісно, дорожче розкручувати;
  • вільних доменів, які б вам підійшли, з кожним днем стає дедалі менше. 

Як дізнатися, чи старий домен не під фільтром?

Найшвидший спосіб перевірити домен на фільтри пошукових систем перед його купівлею – ввести в пошук назву домену без крапки з відступом – “домен пробіл доменна зона”, наприклад test com. Якщо домен не буде першим у видачі, найімовірніше, він перебуває під фільтром пошукових систем.  

Зробити це можна й за допомогою спеціальних сервісів. Скажімо, Norton Safe Web або Host-Tracker.

Найбільш надійний спосіб – вже після купівлі перевірити, чи нема сповіщень від Google в Search Console про накладання санкцій. Про автоматичні санкції Гугл зазвичай не повідомляє, однак про ті, які застосовані вручну, можна дізнатися з розділу “Безпека й заходи, ужиті вручну” ⇒ “Заходи, ужиті вручну”. 

Як перевірити домени з історією | Блог Hostpro

Що ще перевірити перед купівлею домену з історією?

Крім перевірки старого домену на перебування під фільтрами, перед його реєстрацією, дослідіть: 

  • тематику сайту, який розміщувався на цьому домені раніше. Зробити це можна через Web.archive.org. Двома словами – сервіс робить скріншоти сторінок протягом усієї історії існування сайту. Він безкоштовний і не вимагає реєстрації. Якщо тематика сайту різко змінювалася, це тривожний дзвіночок. Також тут можна перевірити дату створення домену; 
  • позиції домену у видачі, наприклад, за допомогою Serpstat
  • скільки сайтів посилаються на домен, який ви прагнете придбати та наскільки вони якісні – з цим допоможе сервіс Ahrefs (безкоштовний). Так ви будете мати хоча б приблизне уявлення про те, як працювали колишні власники домену над лінкбілдингом.

Загалом для перевірки SEO-показників домену можемо порадити: Ahrefs (є безкоштовна версія), Semrush (є безкоштовний тест), MOZ (безкоштовно 3 домени на день), Website SEO Checker.

Бекордер, або автоматична покупка домену з історією

Автоматична покупка домену з історією. Бекордер доменів | Блог HostPro

Якщо ви давно полюєте на домен з історією, у нас для вас хороші новини – безкоштовна послуга “Бекордер доменів” від HostPro. 

Просто подайте заявку на домен, який вас цікавить, в Особистому кабінеті. І скрипт буде намагатися перехопити його в ту ж секунду, коли він дропнеться (звільниться). У випадку успішного перехоплення з вашого балансу буде знята стандартна вартість реєстрації домену на момент перехоплення. Усі деталі послуги описали ось тут, а гайд з використання послуги доступний у статті

На завершення

Зрезюмуємо. Якщо домен новий, а тематика висококонкурентна, лізти в топ видачі він гарантовано буде довше, у порівнянні з доменами, які вже певний час існували й просувались. 

Але знову-таки – новий домен позбавить вас ризиків натрапити на санкції і буде спокійно (за умови, що ви самі не будете вдаватися до агресивних методів просування) генерувати вам пошуковий трафік. Якщо прагнете душевного спокою – обирайте новий домен. Шлях до топу буде довшим, але результат більш прогнозованим. 

Якщо хочете швидкого просування або склеюєте домен з наявним для підсилення SEO, то старий домен – хороший вибір, але й коштувати вони можуть більше. 

Водночас памʼятайте, що старий домен має бути незаспамлений (щоб не було забагато анкору), бажано з тією ж тематикою, що й новий сайт (був у вебархіві у вашій ніші), та обов’язково мати тематичні посилання.  

Перехопити щойно звільнені домени автоматично ви можете у нас, просто в Особистому кабінеті (послуга “Бекордер доменів”). А якщо вже маєте зареєстрований домен, можете сміливо переносити його в HostPro. Керування DNS-записами в нас максимально user-friendly, а техпідтримка з радістю й безкоштовно допоможе із трансфером й іншими технічними питаннями.

Telegram Hostpro

Наш телеграм

з важливими анонсами, розіграшами й мемами

Приєднатися

Можливо, вас зацікавить

Реєстрація ccTLD – національних доменів різних країн. Частина 2
Реєстрація ccTLD – національних доменів різних країн. Частина 2

Використання національних доменів верхнього рівня, які виділені для конкретних країн, дозволяє продемонструвати користувачам, на...

Що таке сайт і домен. Як створити сайт?
Що таке сайт і домен. Як створити сайт?

Статистика стверджує, що в світі налічується більше 1,08 мільярда вебсайтів. А щогодини з'являється приблизно...

Реєстрація ссTLD – національних доменів різних країн. Частина 1
Реєстрація ссTLD – національних доменів різних країн. Частина 1

Національні домени допомагають користувачам зрозуміти розташування бізнесу або організації, що стоїть за сайтом, а...