Що таке сайт і домен. Як створити сайт?

post thumbnail

Статистика стверджує, що в світі налічується більше 1,08 мільярда вебсайтів. А щогодини з’являється приблизно 10,5 тисяч нових. Причин для того, щоб створити сайт може бути безліч: продаж товарів і послуг, розміщення інформації, спілкування, розваги тощо.

У цьому матеріалі ми розповімо, у чому різниця між сайтом і доменом. А також надамо поради, які допоможуть самостійно створити сайт з нуля.

Що таке сайт?

Сайт – це одна, або кілька сторінок в інтернеті, що об’єднані спільним доменним ім’ям. Крім того, сторінки сайту пов’язані загальною концепцією і оформлені в єдиному стилі. Складові частини сайту:

  • Дизайн сайту – це перше, на що звертає увагу користувач. Кольори, шрифти, розділи, кнопки та загальна стилістика продумуються на етапі створення. Важливо, щоб вони були грамотно поєднані і відповідали тематиці.
  • Контент, розміщений на сайті, знайомить користувача з темою проєкту. На сторінках можна знайти статті, зображення, фото- та відеоматеріали, посилання тощо.
  • Код – це так би мовити зворотна сторона сайту. Все, що відбувається, коли користувач натискає на якусь кнопку, прописано в коді.

10 найкращих практик для форм на сайті

Різниця між доменом і сайтом

На відміну від сайту з усіма його складовими, доменне ім’я – це лише адреса, за якою сам сайт можна знайти (наприклад, hostpro.ua). Раніше, щоб перейти на сайт, потрібно було вводити багато цифр – його IP-адресу. Але ж набагато простіше запам’ятати альтернативу, що складається з літер. Нею і стали домени.

Цікаво, що домен сайту може бути старшим за сайт. Так стається, коли домен уже зареєстровано, але на сайті, який з ним повʼязаний, ще не було публікацій. З іншого боку, сайт буде старше домену, якщо раніше він був зареєстрований на іншому й переїхав на новий домен

Різновиди доменів

Коли рішення створити новий сайт прийняте, варто добре обдумати, який домен для нього обрати. Перед реєстрацією зверніть увагу на домен верхнього рівня (TLD). Це остання частина доменного імені, наприклад, .com, .org, .net.

Домени верхнього рівня поділяються на два види: gTLD та ccTLD. Перші не мають ніякої географічної прив’язки. Їх може зареєструвати будь-хто. До прикладу, раніше домен .com використовувався виключно для сайтів комерційних організацій, а домен .org – для некомерційних. Зараз навіть ці обмеження зняті.

Що стосується доменів ccTLD, то це національні домени верхнього рівня. Вони виділені для кожної країни окремо і складаються з двох літер. Наприклад, .ua для України чи .uk для Великої Британії.

Такі домени можуть бути закритими і доступними не для всіх, бо ними керують відповідні країни. Для реєстрації ccTLD часто потрібно пройти певну процедуру, яка може відрізнятись залежно від країни. Наприклад, підтвердити своє місце проживання.

З іншого боку є країни, що відверто заохочують купувати їхні національні домени верхнього рівня. Яскравий приклад – острівна держава Тувалу в Тихому океані, якій належить домен .tv. Кошти від його продажу різним телеканалам і стримінговим платформам по всьому світу допомагають фінансувати місцеві освіту, медицину та інфраструктуру.

Детальніше про реєстрацію національних доменів читайте тут.

Класифікація доменних зон

Доменна зона, права частина доменного імені, може складатися з одного або двох рівнів. Сьогодні для реєстрації доступно більше 1000 зон. Вони поділяються на:

  • Географічні (регіональні) доменні зони, які стосуються конкретного міста, як от .kyiv.uaдоменна зона Києва. Такі зони краще обирати, якщо ваш сайт орієнтований на конкретний регіон.

Українські регіональні доменні зони | Блог HostPro
  • Національні, або територіальні загальні доменні зони мають прив’язку до конкретної країни, а не до певного її регіону. Приставка для українських сайтів – .ua.
  • Міжнародні загальні доменні зони – це вищезгадані gTLD. Їх краще обирати для проєктів, орієнтованих на світові ринки. Найвідоміші приклади: .com, .net, .org
  • Тематичні доменні зони почали з’являтись не так давно. Вони одразу ж дають зрозуміти, на що орієнтований сайт: .coffee чудово підійде для кав’ярні, а .cooking – для сайту з кулінарними рецептами.
  • Спеціальні доменні зони мають обмежений доступ. Потрібно надати підтвердження, що ви маєте право користуватись такою зоною. Наприклад, .gov.ua призначена виключно для державних органів, підприємств і установ.

Як обрати домен для сайту

Існує кілька основних критеріїв, на які варто звернути увагу при виборі домену для сайту:

  • Довжина доменного імені. В більшості доменних зон дозволено реєструвати імена довжиною від 1 до 63 символів. Водночас практично всі, що коротше чотирьох літер, уже зайняті. Але все одно намагайтесь обирати найкоротший варіант. Можна скоротити назву вашого бренду до абревіатури, якщо є така можливість. 
  • Попередній критерій відходить на другий план, якщо ім’я легко запам’ятовується. Клієнту при цьому буде дуже просто ввести його в пошук без помилок.  
  • Додатковим плюсом буде, якщо доменна зона відображатиме направленість вашого бізнесу як по суті, так і територіально. Маєте плани завоювати весь світ – обирайте .com, націлені на Україну – .com.ua, надаєте послуги в межах конкретної області – регіональний домен – те, що треба.
  • Використовуйте у домені назву вашого бренду. Це буде ідеальним варіантом, адже розвиток бізнесу автоматично допомагатиме просувати сайт. Шукайте вільні варіанти в різних зонах, якщо в найбільш відповідній ім’я зайняте. Для зручності скористайтеся масовим пошуком доменів. Так ви зможете перевіряти на зайнятість одразу декілька доменів (максимально – 21) у різних зонах.

Масовий пошук доменів | Блог HostPro

Різновиди сайтів

Залежно від того, які цілі ставляться перед вебресурсом і якою інформацією планують на ньому ділитись, сайти можна поділити на кілька різновидів:

  • Сайт-портфоліо створюють для демонстрації навичок і досвіду. Він може виконувати роль резюме, яке демонструє роботодавцю чи клієнту всі ваші професійні досягнення.
  • Сайт-візитка зазвичай невеликого розміру (до 15 сторінок). На ньому розміщують відомості про конкретну компанію, які включають опис послуг та контактні дані.
  • Лендинг – це маленький односторінковий сайт, основною ціллю якого є спонукати користувача виконати певну дію: замовити товар, підписатись на розсилку, придбати навчальний курс тощо.
  • Корпоративні сайти призначені для серйозних і авторитетних бізнес-проєктів. На них зазвичай розміщують розширену інформацію про продукцію чи послуги, новинну стрічку, форму зворотнього зв’язку тощо.
  • Онлайн-магазини – один з найпоширеніших різновидів ресурсів на сьогодні. Він призначений для торгівлі в мережі. На таких сайтах публікують інформацію про товар, дають можливість його замовити і оплатити, а також залишити відгук.

Статичні й динамічні сайти

Усі ресурси можна розділити на дві великі групи: статичні й динамічні. Із самих назв неважко зрозуміти, про що йде мова. На статичних сайтах сторінки створюють вручну, і вони залишаються незмінними.

Перевагами таких сайтів є швидке завантаження, мінімальні вимоги до хостингу, дешевизна розробки. Їх можна використовувати для створення сайту-візитки, який не передбачає частих оновлень. Що стосується недоліків, то вносити зміни на статичні ресурси – це доволі трудомісткий процес, який потребує часу і знань.

Динамічні сайти набагато гнучкіші, коли мова йде про управління. На таких ресурсах варто зупиняти свій вибір при створенні корпоративних сайтів чи інтернет-магазинів, коли потрібне оперативне реагування на дії користувачів.

Як самостійно створити сайт з нуля?

Уявімо, що ви вже визначились з доменним ім’ям і навіть розумієте, з якою хостинговою компанією хочете співпрацювати. Прийшов час розібратись, як створити сайт з нуля. Серед різноманіття способів ми вирішили виділити три основні:

Конструктори сайтів

Цей метод створення сайту чудово підійде для новачків. Конструктори дають можливість обрати шаблони, які орієнтовані на різні галузі. Таким чином не потрібно починати все з чистого аркуша. Ви отримуєте максимум користі за мінімальний проміжок часу.

Але якщо вам потрібен сайт з базою даних, то краще звернутися до професійних розробників. Створення таких ресурсів потребує спеціальних знань і самими конструкторами тут не обійтись.

Огляд найпопулярніших конструкторів сайтів 2024

CMS

Систем керування контентом (Content Management System) існує чимало. Як приклад наведемо найпопулярніший WordPress. На цій платформі працюють сайти New York Post, Білого дому та багато інших.

Робота на WordPress дає можливість створити сайт, витративши мінімум часу і грошей. Достатньо лише мати мінімальні знання вебтехнологій. Фактично, яку б CMS ви не обрали (WordPress, Drupal, Prestashop, Magento, MODx, October CMS, OpenCart чи Joomla) ви все рівно отримаєте інтуїтивно зрозумілий інтерфейс, безліч функцій і макетів, і з часом зможете перейти до більш складного дизайну і функціоналу.

Як зробити сайт на WordPress | CMS Хостинг

HTML

Якщо ви бажаєте мати повний контроль над своїм ресурсом, обирайте HTML. Це основна мова розмітки, що використовується для створення сайтів. Звісно, для роботи з нею необхідно володіти відповідними знаннями.

Написання HTML-коду дозволяє створити повноцінну структуру сайту. Для роботи вам необхідно обрати зручний редактор з усіма необхідними інструментами. Це можуть бути спеціалізовані середовища розробки на кшталт Atom чи Visual Studio Code, або навіть звичайні Блокнот на Windows чи TextEdit на MacOs.

Як зробити сайт на html і залити його на хостинг

Таким чином ви самі можете визначитись, який із методів створення сайту вам підходить найбільше залежно від ваших потреб, можливостей і умінь.

На завершення

Неважливо, що спонукало вас створити новий сайт. Для початку головне обрати йому доменне ім’я, скориставшись порадами, описаними вище. Воно має легко запам’ятовуватись, бути коротким і відповідати спрямованості вашого сайту.

Також важливо зрозуміти, який саме сайт вам потрібен. Це легко визначити залежно від того, що ви маєте на меті. Портфоліо і візитка для демонстрації власних умінь та навичок, або розповіді про послуги, які надає компанія. Лендинг для спонукання користувачів виконати потрібну вам дію. Онлайн-магазин для продажів товарів або корпоративний сайт для серйозних бізнес-проєктів.

Що стосується створення самого ресурсу, то тут потрібно визначитись, чи готові ви витрачати гроші на професіоналів цієї справи. Але навіть якщо вирішили впоратись самостійно, існує достатньо способів, які дозволять зробити ваш сайт привабливим і корисним для користувачів.

З вибором доменної зони та хостингу ми з радістю допоможемо вам в будь-який час дня і ночі. А якщо виникнуть питання – обов’язково звертайтесь до наших спеціалістів з відділу техпідтримки.

Хостинг для початківців

Telegram Hostpro

Наш телеграм

з важливими анонсами, розіграшами й мемами

Приєднатися

Можливо, вас зацікавить

Що таке піддомен, як його створити та захистити?
Що таке піддомен, як його створити та захистити?

В одному з наших попередніх матеріалів ми розповіли, що таке домен і чим він...

Реєстрація ccTLD – національних доменів різних країн. Частина 2
Реєстрація ccTLD – національних доменів різних країн. Частина 2

Використання національних доменів верхнього рівня, які виділені для конкретних країн, дозволяє продемонструвати користувачам, на...

Реєстрація ссTLD – національних доменів різних країн. Частина 1
Реєстрація ссTLD – національних доменів різних країн. Частина 1

Національні домени допомагають користувачам зрозуміти розташування бізнесу або організації, що стоїть за сайтом, а...