Даруємо 10 шоперів

в нашому Telegram

Приєднатись

Оренда виділеного сервера. Кому підходить?

post thumbnail

Коли ви запускаєте новий сайт, блог або додаток, одним з перших рішень, яке вам потрібно прийняти – це те, де ви будете розміщувати свій ресурс. Незважаючи на те, що існує декілька різних способів розміщення сайту, найпопулярнішими є два типи серверів: спільні (шаред або VPS) та виділені. Спільним сервером, як можна зрозуміти з самої назви, ви користуєтеся разом з іншими веб-клієнтами. Однак по мірі зростання вашого сайту може виникнути необхідність перейти на щось більш суттєве. Як правило, це рішення – оренда виділеного серверу, на якому буде розміщуватися тільки ваш сайт. Це таке собі ексклюзивне рішення – ви одні на цілому сервері. 

Ви, можливо, задумались: для чого він мені потрібен? У цій статті ми з’ясуємо, що являють собою виділені сервери (dedicated server), порівняємо цей вид хостингу з іншими. А ще дамо декілька порад, як зрозуміти, чи підходить вам виділений сервер.

Чим виділений сервер краще за VPS?

Розподіл ресурсів

Найпростіший спосіб зрозуміти суть розподілу ресурсів – замовити піцу.  На спільному VPS сервері ви ділите свої ресурси з іншими клієнтами, при цьому завдяки технології віртуалізації один “шматок” ресурсів вам точно гарантовано. Однак якщо вам знадобиться ще один – завжди є шанс, що хтось може залишити вам його, та гарантій жодних.

Як працює VPS сервер

З виділеним сервером у вас є своя власна піца. Вона може бути маленькою, середньою чи великою, залежно від того, скільки вам потрібно, однак вона у будь-якому випадку вся ваша. Звісно, ви заплатите більше, але взамін у вас є 100% ре(соуса):)

Як працює виділений сервер

Безпека

Проведімо таку аналогію: ви живете у багатоквартирному будинку в окремій квартирі. Якщо хтось залишає двері у ваш під’їзд відчиненими (тобто інший сайт на вашому сервері має прогалину в безпеці), до нього можуть увійти злодії і ви можете виявитися в потенційно небезпечному становищі. Звісно, він ще якось повинен потрапити у вашу квартиру, але тим не менше, загроза безпеці однаково існує. 

Виділений хостинг – це як володіти окремим приватним будинком. Його все ще можуть зламати, однак ви вже не піддаєтеся ризику через недбалість інших людей. 

В той час як VPS сервер, як правило, достатньо безпечний, виділений сервер пропонує ще вищий рівень захисту. Обидва типи хостингу дозволяють вам встановити власне безпекове ПЗ, але при використанні виділеного серверу ви повністю самостійно контролюєте всі порушення безпеки. 

Продуктивність 

У світі веб-хостингу саме висока продуктивність визначає те, наскільки швидко ваш сайт завантажується та наскільки добре працює.

В контексті подорожей продуктивність схожа на автобус. Якщо в нього сяде всього декілька пасажирів, то йому потрібно буде зупинятися лише час від часу і приїде він швидше (більша швидкість завантаження сайту). Якщо ж багато людей сяде в автобус (користувачі вашого сайту), то водій повинен зупинятися частіше, що неминуче уповільнить вашу поїздку (сайт). 

VPS сервер дає вам ваш власний автобус. І якщо він переповнений, то є шанс, що ви зможете отримати за потреби в експлуатацію ще один. 

А от використання виділеного сервера схоже на оренду двоповерхового автобуса, здатного одночасно доставити ну дуже велику кількість користувачів на ваш сайт на шаленій швидкості, незалежно від інших клієнтів. 

Контроль

Найбільша перевага виділеного сервера – це повний контроль над фізичною машиною. З ним ви маєте можливість обирати власну операційну систему, уникаєте проблем, пов’язаних із загальною інфраструктурою, а також можете налаштувати апаратне і програмне забезпечення для конкретних і таких, що потребують великих об’ємів даних, робочих навантажень.

Конфігурація

Гнучкість конфігурації – це один з аспектів, де виділені сервери дійсно перебувають у виграшній позиції. Оскільки ви єдиний користувач системи, ви можете робити з нею все, що захочете, аж до зміни різних частин її основного програмного і/або апаратного забезпечення.  

Маючи повний контроль над сервером, ви зможете (за умови, що у вас є необхідні навички) зібрати воєдино конфігурацію, яка підходить для сайту, на якому ви працюєте. Більшості користувачів, звісно, ніколи не доведеться, та й не захочеться гратися з такими налаштуваннями, але для тих, кому потрібна дуже специфічна конфігурація для запуску вузькоспеціалізованого додатку або інших особливих випадків, оренда виділеного серверу, швидше за все, буде єдиним правильним вибором.

Плюси VPS хостингуМінуси VPS хостингу
Набагато доступніший, ніж виділений сервер 

Ви однаково отримуєте гарантовані ресурси для свого сайту, навіть якщо у вас немає цілого фізичного сервера

Зручний у використанні завдяки панелям управління

Ви можете легше “масштабувати” усі системи
Не може порівнятися з виділеним  сервером по гарантованих ресурсах чи продуктивності

Ви не маєте повного контролю над фізичним обладнанням вашого серверу
Плюси виділеного сервераМінуси виділеного сервера
Ви отримуєте повний контроль над програмним забезпеченням та фізичним обладнанням вашого серверу

Ваш сайт фізично ізольований від інших облікових записів, оскільки розташований на власному сервері

Високий відсоток аптайму

Максимальна продуктивність, надійність, гнучкість та безпека

Необмежена конфігурація/налаштування

Гарантовані ресурси
Висока вартість

Не рекомендується для малого бізнесу або сайтів з низьким трафіком

Для управління потрібні технічні знання та досвід

Може бути складно точно оцінити, які ресурси вам потрібні (а змінити ресурси важче, ніж за допомогою VPS, оскільки ресурси розділені фізично, а не віртуально)

Чи впливає розташування сервера на результат?

Коли ви купуєте хостинг, не важливо – для сайту, блогу, інтернет-магазину, e-commerce, або навіть гри  – пам’ятайте , що швидкість завантаження ресурсу має вирішальне значення. Багато хто не звертає увагу на те, що при покупці виділеного сервера специфічне розташування дата-центрів хостинг-компанії може безпосередньо впливати на швидкість роботи вашого сервера. Що далі ваш центр даних знаходиться від місця розташування користувачів вашого сайту, то більше затримок у завантаженні сайту у вас буде. 

А за деякими даними правильне місце розташування ще й допоможе пошуковикам коректно прив’язати сайт до обраного регіону просування, що чудово позначається на SEO. 
Hostpro має в своєму розпорядженні три основні центри обробки даних. У нас доступні: оренда виділеного сервера в Україні, Європі та США.

Для яких проектів краще взяти виділений сервер?

Для того щоб зрозуміти, чи потрібен вам виділений сервер, достатньо дати відповідь на 3 прості запитання:

  1. Мій ресурс регулярно отримує трафік, що перевищує 500 000 переглядів сторінок в місяць?
  2. Мені потрібне вузькоспеціалізоване обладнання і/або програмне забезпечення?
  3. Мій ресурс працює у сфері суворого регулювання – юридичні, банківські чи державні послуги – і має особливі нормативні вимоги, які вимагають виділеного сервера?

Якщо відповідь хоча б на одне запитання – “так”, вам слід замислитися над орендою виділеного хостингу. 

Отже, виділені сервери ідеально підійдуть для:

  • зрілих сайтів зі стабільно високим трафіком;
  • веб-додатків, які обробляють конфіденційні дані клієнтів;
  • e-commerce-сайтів;
  • великих компаній для організації пошти;
  • компаній, які займаються розробкою сайтів для надання суборенди;
  • проектів, яким потрібен високий ступінь захисту.

Висновки

Коли справа доходить до прийняття обґрунтованого рішення про те, який тип хостингу найкраще підходить для ваших потреб, вам необхідно розуміти бюджет і операційні потреби вашого бізнесу. 

Будьте готові до того, що виділений сервер буде коштувати дорожче за VPS і потребуватиме кращої технічної підготовки. Тим не менш, виділений хостинг дасть вам можливість працювати з сервером так, як ви самі того забажаєте, і ваш сайт не буде сповільнюватися іншими сайтами, розміщеними на загальному сервері. Ви зможете контролювати заходи безпеки, програмне забезпечення, на якому працює сайт, і технічні обмеження сервера. Якщо ви плануєте генерувати багато веб-трафіку або маєте потребу в більшому обсязі даних і пропускної здатності, то виділений сервер – саме те, що вам потрібно. 

Telegram Hostpro

Наш телеграм

з важливими анонсами, розіграшами й мемами

Приєднатися

Можливо, вас зацікавить

Що таке снапшоти, що таке бекапи, і чим вони відрізняються?
Що таке снапшоти, що таке бекапи, і чим вони відрізняються?

Одна DDoS-атака чи невдале оновлення WordPress може покласти ваш сайт на лопатки. Тож, щоб...

Коли і кому варто обирати Windows VPS?
Коли і кому варто обирати Windows VPS?

Наші клієнти, як правило, купують віртуальні сервери на Linux, тому що ця операційна система...

Що потрібно знати про перехід із shared хостингу на VPS?
Що потрібно знати про перехід із shared хостингу на VPS?

Ми допомогли переїхати з віртуального хостингу на VPS тисячам клієнтів. Тож сьогодні поділимося власним...