Даруємо 10 шоперів

в нашому Telegram

Приєднатись

CentOS vs Ubuntu: вибираємо кращу ОС для сервера

post thumbnail

Сьогодні ми порівняємо найбільш популярні дистрибутиви Linux: CentOS vs Ubuntu. Розберемо різницю між ними, їх функції, переваги та недоліки. Зрозуміємо чим обумовлена ​​їх популярність. І дамо відповідь на питання: “Що вибрати CentOS або Ubuntu?”.

CentOS що це: переваги та недоліки

У 2004 році компанія Red Hat злила в вільний доступ для спільнот вихідний код системи Red Hat Enterprise Linux (RHEL) та дозволила абсолютно легально його використовувати. На базі цього коду з’явилася друга за популярністю ОС — CentOS (Community ENTerprise Operating System), основною відмінністю якої була відсутність підтримки Red Hat.

CentOS — безкоштовна, стабільна і повноцінна версія RHELa.

Які переваги має дистрибутив?

  • Безпека і стабільність — нові версії випускаються кожні 2 роки й постійно оновлюються, а підтримка серверної версії становить 10 років.
  • Більшу частину платного функціонала Red Hat Enterprise Linux ви можете отримати тут безкоштовно.
  • Широка спільнота, підтримка великої кількості мов.
  • Легкість обслуговування.
  • CentOS сумісна з панелями управління веб-хостингом, такими як cPanel, ISP Manager і DIrectAdmin.

З недоліків можна виділити наступні:

  • Потребує вивчення, для новачків в порівнянні з Ubuntu буде складнішим.
  • Документація здебільшого англійською, для роботи з якою також потрібні базові знання.

Що таке Ubuntu: плюси і мінуси

Ubuntu — найбільш популярна і найпростіша в налаштуванні ОС Linux. Мабуть, перше виходить з другого.

Саме цю систему рекомендують новачкам, оскільки вона доступна і зрозуміла, має величезну спільноту і документацію (в тому числі російською). Для людей без навичок адміністрування радять саме її. Метою розробників Ubuntu є полегшення роботи та доступність, з упевненістю можна сказати, що вони справляються з поставленим завданням.

В основі Ubuntu закладена архітектура Debian. Оновлення виходять кожні два роки.

Маленькі компанії, які шукають простий і безпечний варіант вибирають Ubuntu.

Плюси:

  • Як згадувалося раніше, це проста і зрозуміла система.
  • Система Ubuntu стала першим дистрибутивом, який отримав режим LiveCD (тобто, ОС можна було подивитися і використовувати прямо з диска / флешки).
  • Завдяки своїй популярності має величезну кількість документації, велика спільнота і багато різних форумів. А також ви можете звернутися в технічну підтримку за допомогою.
  • Доступність ПО — Ubuntu має широку бібліотеку програм, в тому числі нових. У разі, якщо їх немає в репозиторії, їх можна встановлювати за допомогою PPA.

Мінуси:

  • Версія без тривалого терміну підтримки актуальна до року, після чого потрібно буде перевстановити систему для оновлення. LTS-версії актуальні приблизно 5 років, але ви отримуєте лише оновлення безпеки та оновлення ядра.
  • Ubuntu LTS стабільно працює тільки в дефолтних налаштуваннях, якщо почати налаштовувати нестандартні функції, робота моментально стане не такою приємною — з’являються баги і помилки, які ускладнюють роботу з системою.
  • Ubuntu не сумісна з cPanel (є альтернативні ISP Manager і VestaCP).

У чому відмінність Centos від Ubuntu?

Ubuntu побудована на Debian. CentOS в своїй основі має вихідний код Red Hat Enterprise Linux. Відповідно Ubuntu має свою підтримку і велику російськомовну спільноту та документацію. CentOS за цими критеріями поступається позицією.

В Ubuntu DEB-пакети ви можете завантажити через менеджер пакетів apt-get. У CentOS звантаження і установка PM-пакетів з центрального сховища відбувається командою yum.

Оскільки CentOS більш стабільний — там не так часто оновлюються пакети, але вони проходять велику і ретельну перевірку перед публічною доступністю оновлень для пакетів. Тут кожен вибирає для себе пріоритетність, що вам важливіше — стабільність і якісне ПЗ або постійні оновлення. Якщо ви з тих, хто вважає за краще постійні оновлення – вам потрібно буде їх компілити руками або чекати деякий час поки вони з’являться в репозиторіях.

Ubunta частіше випускає оновлення пакетів, але потрібно розуміти, що вони не проходять таку ж інтенсивну перевірку перед запуском як на CentOS.

У CentOS сумісність з популярними панелями (зокрема, cPanel, Webmin і DIrectAdmin), в той момент як у Ubuntu немає підтримки cPanel, але є альтернативні (ISP Manager і VestaCP).

CentOS vs Ubuntu: що вибрати

CentOS — вибір ОС для серверів і великих компаній. У разі, якщо у вас є знання про систему, CentOS однозначно має більше переваг.

Оскільки CentOS має тривалий період підтримки версій — це один з основних факторів, який беруть до уваги компанії і підприємці, вибираючи ОС під свій проєкт, тому що це є гарантом стабільності й безпеки.

У CentOS RPM-пакети оновлюються (і випускаються) не так часто, як у Ubuntu і розташовуються в репозиторії, зі стороннім програмним забезпеченням (є далеко не всі нові програми). При цьому, старі версії програм знайти простіше, та й програми краще сумісні з системою і більш стабільні. За доступності програмного забезпечення перемагає Ubuntu.

Якщо ви шанувальник постійних оновлень — обирайте Ubuntu.

Ubuntu легше і простіше в установці та налаштуванні для новачка. Якщо у вас немає базових знань і навичок — вибирайте саме цю ОС.

Ми постаралися максимально розібрати основні моменти в роботі з найбільш популярними системами. Звичайно, це невелика частина, оскільки у кожного складається своя думка, виходячи від попереднього досвіду роботи з іншими системами і в цілому від знань і специфіки проєкту під який потрібно ОС.

Природно, кінцевий вибір за вами і залежати він повинен від ваших потреб і можливостей.

А якщо у вас залишилися сумніви або потрібна допомога, звертайтеся до нашої цілодобової тех.підтримку, ми з радістю вам допоможемо.

Telegram Hostpro

Наш телеграм

з важливими анонсами, розіграшами й мемами

Приєднатися

Можливо, вас зацікавить

Що таке снапшоти, що таке бекапи, і чим вони відрізняються?
Що таке снапшоти, що таке бекапи, і чим вони відрізняються?

Одна DDoS-атака чи невдале оновлення WordPress може покласти ваш сайт на лопатки. Тож, щоб...

Коли і кому варто обирати Windows VPS?
Коли і кому варто обирати Windows VPS?

Наші клієнти, як правило, купують віртуальні сервери на Linux, тому що ця операційна система...

Що потрібно знати про перехід із shared хостингу на VPS?
Що потрібно знати про перехід із shared хостингу на VPS?

Ми допомогли переїхати з віртуального хостингу на VPS тисячам клієнтів. Тож сьогодні поділимося власним...