Даруємо 10 шоперів

в нашому Telegram

Приєднатись

Інтелектуальна власність у мережі Інтернет

post thumbnail

Для початку, право власності можна підтвердити реєстраційними свідоцтвами для торгових марок, кодів і найменувань або патентами для промислових зразків і винаходів. В Україні реєстрацією інтелектуальних прав займається “Український інститут інтелектуальної власності” (Укрпатент). 

Якщо зареєструвати об’єкт інтелектуальної власності у реєстрі ВОІВ (Всесвітня організація інтелектуальної власності), то можна отримати міжнародну реєстрацію та захист інтелектуальних прав одразу в кількох країнах.

Сьогодні із захистом нематеріальних об’єктів інтелектуальної власності в Інтернеті є проблеми. Здебільшого власники ресурсів, використовуючи на своїх сайтах чужі товари, бренди, твори або реєструючи схожі з відомими торговими марками доменні імена, не вважають це порушенням інтелектуальних чи авторських прав і сподіваються, що закордонні правовласники цього не помітять.

Тим часом онлайн-життя розвивається надто динамічно, періодично з’являються все нові й нові методи боротьби з порушниками, і тяжкі наслідки за незаконне використання зображень відомих торгових марок не змушують на себе чекати. 

Захист прав на домен

Реєстрація доменів також пов’язана з проблемою захисту інтелектуальних прав. Доменне ім’я не є об’єктом інтелектуальної власності, тож і не охороняється законодавством України. А от торгова марка («товарний знак») перебуває під захистом українського законодавства як об’єкт інтелектуальних прав. Захистити доменне ім’я можна, якщо його зареєструвати як товарний знак.

Так ви зможете притягти до відповідальності осіб, які вирішать скористатися вашим доменним іменем – як мінімум, отримати компенсацію. 

До того ж, реєстрація двох однакових доменних імен заборонена. Відповідно до закону про торгові марки, реєстрація торгових марок з ідентичними назвами, але в різних класах, можлива, а при реєстрації домену діє правило першості.

За порушення прав інтелектуальної власності українським законодавством передбачено адміністративну або навіть кримінальну відповідальність (залежно від заподіяної шкоди та обставин справи).

Незважаючи на те, що процес реєстрації торгової марки займає певний час і потребує фінансових інвестицій, в результаті ви зможете успішно захистити свої права та дозволите використовувати результати вашої інтелектуальної діяльності за винагороду.

Telegram Hostpro

Наш телеграм

з важливими анонсами, розіграшами й мемами

Приєднатися

Можливо, вас зацікавить

Реєстрація ссTLD – національних доменів різних країн. Частина 1
Реєстрація ссTLD – національних доменів різних країн. Частина 1

Національні домени допомагають користувачам зрозуміти розташування бізнесу або організації, що стоїть за сайтом, а...

Домени з історією – де знайти і чи варто купувати
Домени з історією – де знайти і чи варто купувати

Ви як веброзробник чи власник бізнесу могли зіткнутися з такою дилемою – чи є сенс...

Backorder доменів відтепер доступний в HostPro 
Backorder доменів відтепер доступний в HostPro 

Ваш омріяний домен у популярній доменній зоні виявився зайнятим? Що ж, відтепер необовʼязково обирати...