Даруємо ліхтарики за Хостинг і VPS до 31.10.2024

Забрати подарунок

Що таке Domain Rating та як його дізнатись?

post thumbnail

SEO-фахівці регулярно використовують термін «авторитетність сайту / домену». При цьому майже 70% з них мають на увазі Domain Rating (DR) від сервісу Ahrefs. У цьому матеріалі детально розповімо, що таке Domain Rating, які показники на нього впливають, де його можна дізнатись та як зрозуміти, який DR – норма.

Що таке Domain Rating

Ahrefs Domain Rating – це показник «авторитетності сайту» і сили його посилального профілю за шкалою від 0 до 100. Що більший Domain Rating у вашого сайту, то більше посилальної популярності він має порівняно з іншими ресурсами.

Цікаво, що представники Google постійно заперечують те, що вони враховують DR при ранжуванні сайтів. Проте одного разу Джон Мюллер таки визнав, що у них є свої критерії оцінки сайтів, які ґрунтуються на подібних до Domain Rating показниках.

Додатково Ahrefs проводили дослідження, порівнюючи Domain Rating і рейтинг за ключовими словами (розміщення сайтів у видачі за певним ключовиком). Після аналізу 218713 доменів виявилось, що обидва показники добре корелюють між собою.

Також важливо зазначити, що Domain Rating – це логарифмічний показник. Це означає, що відстань між DR 71 і DR 72 набагато більша, ніж між DR 21 і DR 22. Іншими словами, що більший DR у вашого сайту, то важче йому буде заробляти нові бали й просуватися вгору. Це як у комп’ютерних іграх, де на подолання кожного нового рівня витрачаєш все більше часу.

Яка різниця між термінами «рейтинг домену» і «авторитет домену»

Обидва терміни, і Domain Rating, і Domain Authority використовуються для оцінки сили та авторитету вебсайту, однак між ними таки є відмінності. Розглянемо детальніше.

Domain Rating (DR)Domain Authority (DA)
РозробникAhrefsMoz
ДіапазонВід 1 до 100 (що вище показник, то краще)Від 1 до 100 (що вище показник, то краще)
ОцінюєСилу профілю зворотних посилань сайту, тобто кількість і якість зовнішніх посилань, які ведуть на сайтПотенціал вебсайту займати високі позиції в результатах пошукових систем
Як розраховуєтьсяЗалежить від кількості унікальних доменів, які посилаються на вебсайт, і сили цих доменів (тобто їх власного DR). Залежить від кількості та якості посилань на сайт. 
Але враховуються також якість контенту, популярність в соціальних мережах.

Важко сказати, який із них краще відображає силу домену. У будь-якому випадку варто аналізувати SEO-інформацію комплексно.

Які показники враховуються при визначенні рейтингу домену?

При розрахунку показника Domain Rating враховуються:

  • кількість унікальних доменів, що посилаються на конкретний сайт.
  • авторитет цих доменів, тобто їх власний DR.
  • кількість унікальних доменів, на які посилається кожен із цих сайтів.

Після цього Ahrefs використовує «магію математики і кодування», отримує результат й адаптує його під шкалу від 0 до 100.

Ще кілька важливих нюансів про рейтинг доменів:

  • DR вашого сайту не зміниться, якщо на нього ведуть посилання з атрибутами nofollow, UGC та sponsored.
  • Вплинути на ваш Domain Rating може лише перше посилання із конкретного сайту. Решта враховуватись не будуть.
  • Працівники Ahrefs вживають термін «сік DR» (DR juice). Це той самий вплив, яким ділиться сайт, коли посилається на вас. Тож, якщо якийсь портал посилатиметься на все нові і нові сайти, то кількість «соку», отриманого вами, зменшуватиметься, адже він рівномірно розподіляється між всіма. А отже з часом ваш DR теж може зменшитись.
  • З іншого боку, якщо DR сайту, який посилається на вас, збільшується, то він надсилатиме вам більше «соку DR». Відповідно це може призвести до того, що і ваш Domain Rating виросте.

Зауважте, що при розрахунку рейтингу домену беруться до уваги виключно зворотні посилання. Такі показники як пошуковий трафік, вік домену, або популярність бренду жодним чином НЕ впливають на цей показник.

Десь тут ховається і слабке місце DR. Навіть самі Ahrefs визнають, що бували випадки, коли деякі SEO-спеціалісти могли досягати його збільшення, через спам низькоякісних зворотних посилань. Проте більшість подібних методів компанія ідентифікувала. Тож тепер і в майбутньому подібні хитрощі працювати не будуть.

Для чого знати DR

  • щоб перевірити свій сайт
  • щоб зробити конкурентний аналіз 
  • щоб перевірити чужий сайт перед тим, як розміщувати там беклінк
  • щоб перевірити, наскільки трастовий домен перед бекордером (автоматичним викупом щойно звільненого домену). Детальніше про послугу бекордер читайте тут.

Та заради справделивості зауважимо, що сайти з низьким DR також можуть бути перспективними. Адже із зростанням їхнього Domain Rating збільшуватиметься кількість того самого «DR juice», який отримуватимете ви.

Який DR вважається нормою

Загалом можна з упевненістю сказати, що чим вищий Domain Rating вашого сайту, то краще. Але це відносний показник. Немає сенсу рівнятися на google.com з DR 98 або facebook.com з DR 100. В якійсь ніші 50 може бути дуже низьким показником, а в іншій – цілком достатнім.

Звідси легко сформулювати правило: DR вашого сайту хороший, якщо він вищий або такий самий, як у ваших конкурентів або сайтів зі схожою тематикою.

Як перевірити рейтинг домену

Показник Domain Rating непогано корелює з показниками трафіку вашого сайту. Але важливо розуміти, що зосереджувати свої зусилля виключно на ньому не варто. Google оцінює окремі сторінки, а не сайти в цілому. Тому краще працюйте над якістю контенту й коректним лінкбілдингом. Тоді з часом з’являться і високоякісні посилання на ваш сайт.

А що робити, якщо сторінка не просувається в ТОП, читайте тут. А тепер детальніше, як дізнатися ваш або ж чужий рейтинг домену.

Website «Authority» Checker

Для перевірки рейтингу домену Ahrefs пропонує скористатись інструментами «Website Authority Checker» та «Site Explorer». Далі розповімо, як саме ними користуватись.

Перейдіть за цим посиланням і в поле пошуку вставте посилання на потрібний домен.

Перевірка domain rating | Блог HostPro

Після цього натисність на кнопку «Check Authority». У спливаючому вікні з’являться результати.

Результати перевірки domain rating | Блог HostPro

Тут ви можете побачити:

  • показник вашого DR по шкалі від 1 до 100, який показує силу зворотних посилань порівняно з іншими сайтами в базі Ahrefs;
  • кількість беклінків, що ведуть на сайт, який ви аналізуєте;
  • кількість унікальних доменів, які посилаються на цей ресурс.

Додатково ви можете натиснути на кнопку «Top 100 backlinks». Навіть у free-версії це дозволить побачити двадцятку ресурсів, які посилаються на цільовий сайт.

Список сайтів, з яких отримані посилання | Блог HostPro

У вікні, що відкриється, ви побачите DR цих ресурсів, а також анкор і URL сторінок вашого сайту, на які ведуть ці беклінки.

Зауважимо, що Website «Authority» Checker – це безплатний інструмент. Він універсальний, адже ви можете використовувати його не лише для аналізу власного сайту, а й конкурентів. Це допоможе скласти коректну SEO-стратегію.

Site Explorer

Цей інструмент надає більш вичерпну інформацію. Але користуватись ним можна лише після купівлі платної версії або ж попередньо підтвердивши право власності на домен. Зробити це можна через Google Search Console або вручну.

Відповідно через цей інструмент безплатно ви зможете отримати інформацію лише про свій сайт.

Якщо ж ви хочете користуватись Site Explorer, щоб дізнаватись інформацію про інші домени, доведеться оформити платну підписку. Її вартість стартує від 29$ / місяць.

Після того як ви увійдете в свій обліковий запис на Ahrefs у верхній панелі знайдіть розділ «Site Explorer».

У пошукове поле вставте адресу сайту, інформацію про який ви хочете отримати. А у спадному вікні виберіть пункт «Domain».

Site Explorer | Блог HostPro

Далі натисніть на кнопку пошуку. Ahrefs видасть вам розгорнуту інформацію про DR, зворотні лінки і ще багато корисних SEO-показників для аналізу.

Аналіз сайту за допомогою Site Explorer | Блог HostPro

На завершення

Отже, Domain Rating – це корисний показник, на який безумовно потрібно звертати увагу. Але не варто вважати його панацеєю і працювати виключно над тим, щоб збільшити його. Якщо ви будете дбати про якість вашого контенту і грамотний лінкбілдинг, то з часом збільшиться і DR.

Використовуйте цей показник для розробки правильної SEO-стратегії, аналізу сайтів-конкурентів, отримання зворотних посилань з більш авторитетних доменів, підвищення трафіку вашого вебсайту, а також як один з показових факторів, чи варто купувати домен з історією.

Реєструйте домени мрії в HostPro й отримуйте місяць NVMe Хостингу в подарунок. А якщо бажане доменне імʼя зайняте, запропонуємо послугу «Backorder» і допоможемо перехопити омріяний домен першими, щойно він звільниться.

Telegram Hostpro

Наш телеграм

з важливими анонсами, розіграшами й мемами

Приєднатися

Можливо, вас зацікавить

Що таке піддомен, як його створити та захистити?
Що таке піддомен, як його створити та захистити?

В одному з наших попередніх матеріалів ми розповіли, що таке домен і чим він...

Реєстрація ccTLD – національних доменів різних країн. Частина 2
Реєстрація ccTLD – національних доменів різних країн. Частина 2

Використання національних доменів верхнього рівня, які виділені для конкретних країн, дозволяє продемонструвати користувачам, на...

Що таке сайт і домен. Як створити сайт?
Що таке сайт і домен. Як створити сайт?

Статистика стверджує, що в світі налічується більше 1,08 мільярда вебсайтів. А щогодини з'являється приблизно...