Даруємо 10 шоперів

в нашому Telegram

Приєднатись

«Скільки живе доменне ім’я?» Або період життя доменів

post thumbnail

Купівля домена – важлива подія в житті сайту, яка несе в собі підводні камені. Збираючись запустити власну справу, спочатку варто задуматися над доменним ім’ям і перевірити, чи не зайнята бажана назва. Якщо ім’я вільне – добре, але це тільки півділа. Друге завдання після вибору  ім’я – перевірити, чи було воно задіяно раніше.

Якщо ім’я чисте – ви отримуєте повністю новий домен з нульовою вагою ранжирування в пошукових системах, яку доведеться піднімати самому. Якщо ж ім’я вже раніше використовувалося, то варто переконатися, працювало воно за всіма правилами і не знаходиться в чорному списку у пошукових систем. Відповіді на ці питання лежать в статті
«Чи варто вивчати історію домену перед купівлею?». У цій же статті ми розглянемо термін дії домену, як купити домен, як не втратити доменне ім’я до закінчення терміну і інші важливі питання, пов’язані з domain name.

Як виходить, що я купую доменне ім’я, а воно вже раніше було в користуванні?

Такі ситуації іноді зустрічаються. Для багатьох перепродаж доменних імен з ваговим рейтингом і відвідуваністю – це бізнес. Купуючи такий URL, легше запустити нову справу, так як сайт буде вище перебувати в рядку пошукових систем. Буває і так, що ви просто знаходите таке ім’я, яке раніше вже колись функціонувала, але попередній господар не став продовжувати час життя домену і він пішов у вільний доступ.

У кожного домена є період життя, він вказаний в контракті реєстрації. Якщо по закінченню реєстраційного періоду, клієнт не продовжує його, то відбувається видалення домену, а після – можливість повторної реєстрації.

Як уже зазначалося, у кожного домена є свій період реєстрації, він становить від 1 до 9 років, в залежності від зони. Розглянемо найважливіші доменні зони для України.

Періоди життя українських та міжнародних доменних зон

Національні та міжнародні доменні зони мають різний період життя. Серед внутрішніх ми розглянемо домени .UA, .COM.UA, .ORG.UA, .NET.UA, які є популярними серед українських користувачів.

Національні доменні зони

Національні домени відрізняються один від одного терміном реєстрації і періодом життя.

Мінімальний термін реєстрації: 1 рік.
Максимальний термін реєстрації: .UA, .COM.UA, .NET.UA, .ORG.UA – 9 років.

Період продовження: складає від 60 до 90 днів. Він стартує за 60 днів до закінчення періоду реєстрації домену і триває 30 днів після закінчення цього періоду. Якщо доменне ім’я не буде продовжено протягом заявленого часу, воно знімається з делегування.

Період відновлення: якщо власник не скористався можливість продовжити домен в потрібний період, доменна зона потрапляє в Redemption Period або в період відновлення – це час, коли домен можна відновити, але за підвищеною ціною, яка встановлюється адміністратором кожної доменної зони індивідуально. Не всі домени потрапляють в Redemption Period, наприклад у зон .UA, .COM.UA, .ORG.UA він є, а у .NET.UA – немає.

Період видалення: на 31 день після того, як закінчиться термін реєстрації домену, відбувається видалення з реєстру доменних імен. Винятком служать вихідні, святкові та дні після вихідного. В день видалення доменне ім’я набуває статусу pendingDelete.

Міжнародні доменні зони

Міжнародні доменні зони відрізняються від регіональних часом продовження, відновлення і видалення.

Мінімальний термін реєстрації: 1 рік.

Максимальний термін реєстрації: від 1 року до 10 років.

Період продовження: складає 40 днів. В цей час продовження обійдеться покупцеві за звичайною вартістю.

Період відновлення: якщо по закінченню періоду продовження користування доменним ім’ям не було продовжено, воно переходить в Redemption Period. В цьому випадку повернути його можна в 5-10 разів дорожче, ніж продовжити. Redemption становить 30 днів.

Період видалення: якщо ім’я не було продовжено, то воно потрапить до реєстру видалення – це відбувається на 71-й день. В цьому випадку, відновити або продовжити його вже неможливо.

Якщо доменне ім’я не продовжити, то за підсумком воно пройде процес видалення і знову надійде у вільний реєстрацію. Якщо сайт довгий час пропрацював, заробивши вагу в рейтингу пошукових систем, проте з якихось причин його функціонування підійшло до кінця і домен став доступний, то це хороший шанс отримати домен вже не з нульовими показниками SEO.

Детальніше про те, які плюси можна отримати при зміні URL сайту, ми розписали в статті “7 причин для зміни доменного імені”.

Ніколи не тягніть з часом продовження доменного імені, якщо збираєтеся далі використовувати його. Навіть якщо ви не впевнені в подальших планах, але сайт вже отримав якийсь фідбек і відвідуваність, втратити назву буде набагато проблемніше, ніж продовжити її.

Telegram Hostpro

Наш телеграм

з важливими анонсами, розіграшами й мемами

Приєднатися

Можливо, вас зацікавить

Реєстрація ссTLD – національних доменів різних країн. Частина 1
Реєстрація ссTLD – національних доменів різних країн. Частина 1

Національні домени допомагають користувачам зрозуміти розташування бізнесу або організації, що стоїть за сайтом, а...

Домени з історією – де знайти і чи варто купувати
Домени з історією – де знайти і чи варто купувати

Ви як веброзробник чи власник бізнесу могли зіткнутися з такою дилемою – чи є сенс...

Backorder доменів відтепер доступний в HostPro 
Backorder доменів відтепер доступний в HostPro 

Ваш омріяний домен у популярній доменній зоні виявився зайнятим? Що ж, відтепер необовʼязково обирати...