Даруємо ліхтарики за Хостинг і VPS до 31.10.2024

Забрати подарунок

Як знайти биті посилання на сайті й виправити їх

post thumbnail

Неробочі, або як їх ще називають биті посилання на вашому сайті зменшують довіру з боку користувачів і погіршують показники SEO. Добре, що знайти та виправити биті посилання зовсім не складно. Про способи пошуку та виправлення таких лінків ми й розповімо в цьому матеріалі.

Що таке биті посилання?

Якщо говорити по суті, то биті посилання ведуть вас на сторінку, якої не існує. Зазвичай наслідком переходу за таким посиланням буде повідомлення про помилку 404. Це означає, що сервер відповідає, але знайти сторінку, яка цікавить користувача, він неспроможний.

Тут важливо зрозуміти, що рано чи пізно на вашому сайті з’являться биті посилання. Це наслідок того, що сайт розвивається, на сторінки вносяться зміни тощо. На додаток, іноді поява таких посилань на вашому сайті зовсім не залежить від вас. Про такі випадки також розповімо.

Чому з’являються биті посилання?

Причин може бути багато. Розгляньмо найбільш розповсюджені з них:

  • Помилковий URL. Часто причиною битого посилання стає людська неуважність. Іншими словами, якщо ви неправильно ввели адресу сторінки, на яку посилаєтесь, то знайти її не вийде.
  • Оновлення URL. Ви поставили посилання на якусь сторінку і воно коректно працювало. Але з часом вам довелось змінити URL цієї сторінки. Якщо ви не налаштували редирект, або зробили це неправильно, то всі посилання на цю сторінку стають битими. Ця ж причина може виникнути без вашого відома, якщо мова йде про зовнішнє посилання
  • Втрачені сторінки. Бите посилання може з’явитися, якщо сторінку, на яку воно веде, видалили, або сайт повністю перенесли на новий URL.
  • Різні обмеження. Можливо, насправді посилання не бите, воно просто працює не для всіх. До прикладу, ви могли стикатися з ситуацією, коли на YouTube з’являється повідомлення, що відео не можна подивитись у вашій країні.
  • Переміщений вміст. Якщо файли видалили з сервера або перемістили, посилання стане пошкодженим.
  • Несправні плагіни. Неробочі посилання можуть з’являтись через несправні плагіни на сайті, або помилки в HTML чи Javascript, що спричиняють проблеми в роботі елементів сторінки.
  • Сайт не працює. Доволі очевидно, але якщо не працює весь сайт, то і посилання, що ведуть на нього теж не будуть працювати.

Типи неробочих посилань

Найчастіше у випадку з битими посиланнями ви отримаєте повідомлення про помилку 404: Сторінка не знайдена. Це означає, що на цей момент сторінка недоступна, але, можливо, вона з’явиться пізніше.

Однак існують й інші види помилок. Так, перед вами може з’явитися помилка 400: Неправильний запит. Вона виникає, коли сервер не розуміє URL-адресу, з якою йому доводиться працювати. Подібна ситуація може виникнути через синтаксичну помилку або недійсний запит.

Що стосується помилки 410: Більше не існує, то вона в чомусь схожа на помилку 404. Вона означає, що ресурс, на який ви посилаєтесь, недоступний на сервері. От тільки цього разу вам повідомляють, що ця сторінка зникла і більше ніколи не повернеться.

Яка б із цих помилок не з’являлась, їх об’єднує те, що вони негативно впливають на SEO, а також на взаємодію з користувачами. Про наслідки ми докладніше розповімо далі.

Які наслідки битих посилань?

Як внутрішні, так і зовнішні посилання Google вважає одними з найбільш ключових факторів, які впливають на ранжування. Тому цілком логічно, що вам потрібно слідкувати за ними та виправляти помилки, якщо такі з’являються.

Інакше рано чи пізно якийсь із ваших користувачів натисне на бите посилання. Після цього він побачить повідомлення про одну із помилок, про які ми розповіли вище. Наслідком такого досвіду скоріше за все стане те, що він покине ваш сайт і почне шукати потрібну йому інформацію в іншому місці.

Після подібного негативного досвіду користувач двічі подумає перед тим як знову повернутись на ваш сайт. А отже наявність битих посилань може погіршити вашу репутацію. На подібні ситуації також обов’язково зверне увагу Google. Чому люди так швидко покидають ваш сайт? Напевне, через неякісний контент, а отже не варто підіймати його у видачі.

Ще однією проблемою може стати краулінговий бюджет. Це кількість часу, який боти Google проводять на вашому сайті, щоб проіндексувати його сторінки. Вони переходять за внутрішніми посиланнями, які допомагають їм зрозуміти структуру вашого сайту. Відповідно неробочі внутрішні посилання заважають ботам індексувати ваш сайт.

Якщо ваші сторінки не проіндексовані, вони не отримують свого місця у видачі та вірогідність того, що хтось їх відвідає, буде мінімальною.

Як знайти биті посилання?

Існує чимало платних сервісів, які допомагають шукати биті посилання. Але для подібних цілей можна використовувати й безплатні. Далі розповімо докладніше.

Google Search Console

Це один із найбільш доступних і простих способів знайти биті посилання. Для цього зайдіть у свій акаунт Google Search Console і на сторінці «Огляд» знайдіть пункт «Сторінки».

Як знайти биті посилання через Google Search Console | Блог HostPro

Після переходу прокрутіть сторінку трохи нижче та знайдіть пункт «Не знайдено (404)».

Як виправити биті посилання | Блог HostPro

Натисніть на нього і ви отримаєте список всіх сторінок з помилкою 404.

Пошук битих посилань через Google Search Console | Блог HostPro

Ну а після натискання на конкретне посилання, оберіть «Перевірити URL-адресу». Перед вами відкриються подробиці, пов’язані з цією сторінкою. Наприклад, з яких інших сторінок є посилання на неї. Ця інформація і допоможе виправити биті посилання.

Як знайти биті посилання | Блог HostPro

Ahrefs

Існує кілька способів знайти биті лінки за допомогою цього ресурсу. До прикладу, після авторизації на головній сторінці ви можете в верхньому меню знайти пункт «Site audit».

Пошук битих посилань через Ahrefs | Блог HostPro

На проведення аудиту може піти понад 20 хвилин. Але в результаті ви отримаєте зокрема список сторінок з помилкою 404 і тих сторінок, що посилаються на них. Це допоможе знайти биті посилання.

Також на Ahrefs можна відшукати биті лінки за допомогою інструменту «Site Explorer». Для початку введіть адресу свого сайту у відповідне поле.

Як виправити биті посилання | Блог HostPro

Після цього в меню зліва знайдіть пункт «Broken backlinks». Зауважимо лише, що для того, щоб скористатись пошуком битих посилань, які ведуть на ваш сайт, доведеться оформити платну підписку.

Як знайти биті посилання через Ahrefs | Блог HostPro

Sitechecker

Щоб знайти биті посилання за допомогою цього інструменту, потрібно буде зареєструватись. Тоді ви зможете користуватись ним безплатно протягом 14 днів. За цей час можна перевірити до 300 сторінок.

Як знайти биті посилання через Sitechecker | Блог HostPro

Достатньо ввести адресу свого сайту в спеціальне поле. Якщо потрібно буде збільшити кількість сторінок, доведеться обрати котрийсь із платних тарифів. Вартість стартує від $59 / місяць.

Як виправити биті посилання | Блог HostPro

По закінченню аналізу ви отримаєте звіт, в якому зокрема будуть вказані проблемні сторінки. Натиснувши на проблему, ви побачите список URL-адрес, які слід виправити. Також Sitechecker запропонує інструкції, як це зробити.

Broken Link Checker

Це онлайн-інструмент, яким можна скористатись абсолютно безплатно. Уже на головній сторінці вам пропонують знайти биті посилання. Для цього достатньо ввести URL-адресу. От тільки Broken Link Checker перевіряє не більше 3000 сторінок, тому підійде лише власникам невеликих сайтів.

Пошук битих посилань через Broken Link Checker | Блог HostPro

Після натискання на кнопку «Знайти биті посилання» вам потрібно буде визначитись, чи шукати лише окремі випадки битих посилань, чи всі. Другий варіант буде трохи повільнішим. Також введіть код безпеки.

Пошук битих посилань через Broken Link Checker | Блог HostPro

Тепер залишилось почекати, доки Broken Link Checker виконає свою роботу.

Як виправити биті посилання | Блог HostPro

З часом список битих посилань буде з’являтися у вигляді таблички. Тут ви можете перейти на сторінку, на якій була знайдена помилка, щоб її виправити.

Як знайти биті посилання через Broken Link Checker | Блог HostPro

Плагін на WordPress

Зазвичай для пошуку битих посилань не рекомендують використовувати плагіни. Річ у тім, що більшість з них під час виконання покладених на них функцій впливають на швидкість роботи самого сайту. Але є один WordPress плагін, на який ви можете звернути свою увагу.

Плагін WordPress для пошуку битих посилань | Блог HostPro

Мова йде про Broken Link Checker. У нього є хмарна версія, яка не використовує ресурси сайту. Вам достатньо буде встановити та активувати плагін на своєму сайті. Після цього в меню «Link Checker» оберіть «Cloud». Після під’єднання потрібно пройти реєстрацію. Далі можете почати сканування.

Як виправити биті посилання?

Коли биті посилання на вашій сторінці знайдено, можемо перейти до їх виправлення. Тут процес відрізнятиметься залежно від того, виправлятимете ви помилкові лінки на своєму сайті (внутрішні та зовнішні) чи зворотні лінки, що ведуть на ваш сайт з інших порталів.

Якщо говорити про внутрішні, то тут ви повністю контролюєте ситуацію. Ось які є варіанти виправлень:

  • Оновлення. Якщо причиною битого посилання була помилка в написанні, то можна її виправити й лінк почне працювати.
  • Видалення. Це також вихід із ситуації, особливо якщо посилання більше не потрібне. Подібне стається, коли ви оновлюєте вміст сторінки з якої, або на яку веде лінк. 
  • Редирект 301. Тут звісно доведеться витратити час, але такий підхід буде найкращим варіантом для SEO. Наприклад, ви перемістили сторінку, на яку веде лінк, або у вас більше немає певного товару чи послуги, але є схожі. Саме в таких випадках варто налаштувати редирект, щоб користувачі потрапляли на нові сторінки, а не стикались з помилками.

Зовнішні посилання, що ведуть в нікуди також негативно впливатимуть на ваш сайт. Тому їх потрібно або оновити, або виправити, або видалити залежно від того, що стало причиною несправності лінка.

Найбільше проблем виникає з виправленням битих зворотних посилань через те, що вони розташовані на іншому сайті. Тут доведеться написати листа власникам такого сайту і сподіватись, що вони виконають ваше прохання і виправлять проблему з лінком.

Наприкінці додамо один життєхитрик. Сервіси на кшталт Ahrefs дають змогу проаналізувати також сторінки ваших конкурентів. Якщо посилання, які ведуть на їхні сайти, виявляються битими, а у вас є подібний контент, то просто запропонуйте власникам сайтів, які посилаються на ваших конкурентів, використати ваш сайт як альтернативу.

На завершення

Биті посилання негативно впливають на показники SEO та досвід користувача. Але від них, на жаль, не застрахований жоден сайт. Тому обов’язково виділяйте час на моніторинг і виправлення цієї проблеми, адже лінки з помилками однаково заважають людям знайти потрібний їм контент, а ботам провести індексацію ваших сторінок.

Telegram Hostpro

Наш телеграм

з важливими анонсами, розіграшами й мемами

Приєднатися

Можливо, вас зацікавить

Як підвищити рейтинг сайту за допомогою внутрішньої перелінковки
Як підвищити рейтинг сайту за допомогою внутрішньої перелінковки

Будь-який хороший SEO-спеціаліст скаже вам, що всі заходи з підвищення рейтингу сайту повинні бути...

15 найпоширеніших SEO-запитань і відповідей
15 найпоширеніших SEO-запитань і відповідей

Просування сайту нагадує гру «Цар гори». Завдання – опинитись на SEO-вершині та протриматись там...

Оптимізація локального SEO під генеративний пошук SGE (AIO)
Оптимізація локального SEO під генеративний пошук SGE (AIO)

На Google I/O 2024 14 травня 2024-го SGE, генеративну пошукову видачу від Google було...