Як змінилося наше життя за 20 років

post thumbnail

Через пару днів пройде ще одна декада – світ зустріне 2020 рік, який ознаменує початок чогось нового. Озираючись назад, хочеться підвести підсумки останніх двадцяти років. Як змінилося наше життя від початку 2000-х до наступаючого 2020?

На зорі нового тисячоліття стільникові телефони тільки ставали популярними, соціальні мережі не були темою для розмов, люди купували газети і журнали, а погоду дізнавалися, дивлячись на градусник за вікном – і ніяк не в екран смартфона. Нульові роки можуть здатися не такими вже й далекими, але світ з того моменту змінився. Здається, старі звички і стиль життя був мільйон років тому. Ось ще кілька прикладів, наскільки відрізняється наше життя сьогодні.

Ви в Інтернеті: тепер він використовується не тільки для навчання або роботи

В 2000 роках Інтернет тільки-тільки стукався в двері обраних. Навіть не квартир, а якихось серйозних державних установ або інших дуже закритих місць. Більшість сайтів, в яких ми проводимо час, навіть не планувалися. Google тільки отримав перші гроші і пару років як збирав компанію, щоб згодом захопити світ. А ті, кому вдавалося дістатися до інтернету, використовували його не для розваг або спілкування, а для навчання. Сьогодні важко уявити час, коли його не було – більше 4 мільярдів чоловік мають доступ в Інтернет. І ця цифра зростає з кожним днем.

Сьогодні можна говорити по телефону і користуватися Інтернетом. ОДНОЧАСНО!

Життя Hostpro | Блог Hostpro

Насправді, ви можете говорити по телефону, скроллити соцмережі, дивитися серіал на планшеті, переглядати сайт ПК і робити ще масу справ. У нульових якщо вам дзвонили на телефон – інтернет відключався. І доводилося чекати закінчення розмови, щоб відновити роботу.

Онлайн-телебачення вийшло на новий рівень

Життя Hostpro | Блог Hostpro

Останні кілька років показали весь потенціал і міць нового телебачення і інтернет-підписок. Сьогодні немає нестачі в інтернесних передачах або серіалах. Звичайно, на початку нульових популярність набирали «Сімпсони» і вже у всю йшли «Друзі». Але для того, щоб потрапити на нову серію улюбленого серіалу, потрібно було або летіти зі швидкістю світла зі школи, або звільнятися з роботи. Тепер, щоб оцінити «Відьмака», глянути нову серію «Гри престолів» або розчулитися малюком Йодой з «Мандалорця», досить просто натиснути пару кнопок на пульті.

Більше не вийде піти у відпустку і по-справжньому відпочити

Життя Hostpro | Блог Hostpro

У 2000-х стільникові були ексклюзивом, ними вже точно не володів кожен в родині – від бабусі до п’ятирічної дитини. Навіть якщо у вас і був мобільний, то максимум, що можна було вичавити з нього – дзвінок або текстове повідомлення. Тепер все інакше. WIFI, сучасні смартфони, портативні консолі, ноутбуки та планшети, месенджери, соціальні мережі та електронна пошта завжди під рукою. І навіть якщо ви поїхали в інше місто, ви ніколи не застраховані від повідомлення в Skype або Telegram «Агов, привіт. Чи не допоможеш нам з цим питанням?». Звичайно допоможу…

Не потрібно запам’ятовувати номера телефонів

У 2000-х для дзвінків потрібно було мати величезний том із записаними номерами або пам’ятати цифри напам’ять. Тепер все запам’ятовує сім-карта і синхронізація з iOS/Google-аккаунтом. Чи пам’ятаєте ви чийсь номер напам’ять зараз? Можливо, що вже ні.

Голосові повідомлення стали популярними, а потім швидко всім набридли

З появою смартфонів відправити голосове повідомлення було простіше-простого. Натиснув потрібну кнопку і говори. Цей стиль спілкування на мить став ходовим, але швидко втратив популярність. Ну серйозно, хто буде слухати аудіоповідомлення в 2020 році? Найчастіше це може навіть дратувати. Тільки букви!

Більшість не згадає, що таке Sony Ericsson

Sony Ericsson | Блог Hostpro

«Толку від твоєї Nokia, у мого Sony Ericsson камера краще!» – дуже знайоме. Nokia використовувалася для того, щоб слухати музику у дворі на всю гучність і грати в змійку, а Ericsson – для фотографій. Тепер ніхто і не згадає, що таке Sony Ericsson, як і Nokia …

Знайомитися в онлайні – це норма

Ніхто не міг і подумати, що в сучасному житті знайомитися за допомогою додатків для онлайн-знайомств стане нормою. У 2000-і сміливців, які намагалися знайти половинку онлайн, вважали відчайдушними. Зараз більше 7% українців, які перебувають у відносинах або у шлюбі, кажуть, що познайомилися онлайн.

Телевізор і відео без реклами

Реклама з відео | Блог Hostpro

Ще один плюс сучасного ТБ. Якщо оформити підписку на платні сервіси в стилі Netflix, або на Youtube Premium, то ви назавжди забудете про рекламу. А якщо кабельне платне, рекламу можна просто перемотати. Уявіть минулий телік без реклами – це взагалі законно?

Смартфони вбили «мильниці»

У нульові і десяті роки популярністю користувалися компактні камери. Спочатку з плівкою всередині, а після і з SD-карткою. Жодна відпустка або вихідні не обходилися без таких камер. Ну а після поїздки потрібно було вирушати в прокат, щоб проявити і роздрукувати зроблені знімки. Уявіть, чекати тижнями, щоб дізнатися, вийшов знімок. Сьогодні пара секунд – і фотографія готова.

Internet Explorer пішов на спокій

Internet Explorer | Блог Hostpro

У 2002 році 95% користувачів заходили в інтернет через Internet Explorer. Сьогодні ж він є непоганим варіантом, якщо ви перевстановлюєте Windows і потрібно завантажити потрібний браузер.

Щоб відкрити бізнес, достатньо зареєструвати хостинг

Щоб відкрити свою справу, потрібно було пройти тисячу інстанцій, вистояти в чергах, отримати десятки довідок і печаток. І тільки тоді ви могли поставити фруктовий намет на ринку. Зараз для швидкого старту досить зареєструвати домен і купити хостинг – мінімум витрат і зусиль при максимальній вигоді. І ніякої паперової тяганини!

Наступні 20 років принесуть в наше життя багато нового. Якщо все буде розвиватися в такому ж темпі, то в 2040 році цей текст вам напише автоматизований робот, що літає десь близько Татуїна або Набу. Втім, це вже зовсім інша історія.

Telegram Hostpro

Наш телеграм

з важливими анонсами, розіграшами й мемами

Приєднатися

Можливо, вас зацікавить

Як скоротити посилання безкоштовно. Топ 5 сервісів альтернатив Bitly
Як скоротити посилання безкоштовно. Топ 5 сервісів альтернатив Bitly

Поділитися посиланням в робочому чаті, закинути лінк на сайт в рекламу, соцмережі чи SMS....

Життєхитрики, як отримати хелп від підтримки HostPro максимально швидко
Життєхитрики, як отримати хелп від підтримки HostPro максимально швидко

Навіть якщо ви ніц не запамʼятаєте, знайте: ми все одно готові вам допомогти, коли...

100 статистичних фактів про IT
100 статистичних фактів про IT

Хочете дізнатися сотню цікавих фактів про IT? Як добре, що ми здибалися :)  Гадаємо,...