5 безкоштовних плагінів WordPress, які потрібні вашому сайту

post thumbnail

Якщо ви використовуєте WordPress для свого сайту, то ви однозначно в хорошій компанії: Microsoft News, TED Blog, cPanel Blog, Evernote та чимало інших теж створені на цій CMS. І це зовсім не дивно.

У нашому блозі ми вже написали чимало статей про WordPress:

Сьогодні вважаємо за потрібне поділитися корисною інформацією про безкоштовні плагіни, які зроблять ваш сайт на WordPress бездоганним.

Що таке плагіни на WordPress і для чого вони потрібні?

Не втомлюємося говорити про переваги направду найпопулярнішої CMS у світі. Насамперед захоплює те, що вихідний код відкритий, тобто знаходиться у вільному доступі, і ви можете змінювати та поширювати його на свій розсуд. Це робить WordPress гнучким у налаштуванні. 

Але ось що найцікавіше – поряд з тисячами готових тем, які ви можете використовувати для оформлення свого сайту, WordPress також дозволяє встановлювати плагіни.

 *Плагіни – це додатки, які ви можете використовувати у WordPress. Завдяки ним ви можете додавати на ваш сайт новий функціонал та змінювати візуальну частину сайту.

А вони точно мені потрібні? 

Вибір, звісно, за вами, однак уже роками перевірено – плагіни допомагають:

  • оптимізувати сайт для пошукових систем, 
  • захистити його від спамерів,
  • поліпшити UX вашого WordPress-сайту.

Але є одна невеличка “проблема” – в офіційному каталозі налічується більше 52 000 плагінів. То як же зрозуміти, які саме потрібні вам?

Мови нема – у кожного бізнесу свої потреби, але є деякі плагіни, які повинні бути у кожного сайту на WordPress, незалежно від того, чим саме ви займаєтесь. Вони важливі, і що найголовніше – безкоштовні. Ось основні дві причини, чому вам слід почати використовувати їх вже сьогодні.

Безкоштовні плагіни для WordPress

Jetpack

Правда, було б добре, якби існував плагін, що надає кілька функцій в одному місці, щоб не потрібно було завантажувати більше, ніж вам потрібно, і не знижувати тим самим швидкість завантаження сайту?

На щастя, такий є. І ймення йому Jetpack

Jetpack має понад 4 мільйони активних встановлень, але при цьому чимало користувачів WordPress до сих пір не розуміють, що він робить, і як його можна використовувати для покращення роботи свого сайту.

Jetpack – це універсальний набір інструментів для вашого сайту на WordPress.

У ньому є інструменти, які допоможуть вам:

  • створити дизайн сайту,
  • відслідковувати статистику,
  • покращити соціальний обмін,
  • запобігти атакам.

Усі ці основні функції безкоштовні. У вас також є можливість додати розширені функції, такі як захист від спаму, щоденне резервне копіювання та інструменти SEO (однак вони вже входять до платних, хоча й доступних тарифних планів). Увесь функціонал плагіну є на сайті WordPress.com.

Безкоштовний плагін Jetpack для WordPress

Якщо натиснути на “Settings” відкриється вікно із вкладками, кожна з яких буде містити групу основних налаштувань. 

Yoast SEO

Хочете, аби ваш сайт займав вищі позиції в пошукових системах, але при цьому досі вірите у те, що SEO – це дуже дорого і складно? Тоді вам точно потрібно знати про Yoast SEO – плагін від WordPress, з яким ви можете вибрати ключове слово й оптимізувати сторінку під нього. 

Ось такий вигляд має плагін в нижній частині редактора сторінки/запису.

Безкоштовний плагін Yoast SEO для WordPress

У верхній частині знаходяться два блоки. У першому вказуємо ключове слово, у другому оптимізуємо SEO-заголовок, мета-опис і URL. 

 *Мета-опис – те, що відображається в пошукових системах під вашим URL і заголовком.

Безкоштовний плагін Yoast SEO для WordPress

Використовуючи просту систему світлофора, Yoast SEO ділить всі результати на сторінці на Проблеми, Покращення і Хороші результати та дає поради щодо поліпшення сторінки. 

У цьому прикладі видно, що ключову фразу потрібно використати ще хоча б 2 рази та додати її в підзаголовки Н2 і Н3.

Безкоштовний плагін Yoast SEO для WordPress

На другій вкладці Yoast SEO аналізує читабельність вашої сторінки, а також показує, як саме ви можете її покращити.

Обов’язково налаштуйте Yoast SEO вже сьогодні та почніть оптимізувати свої сторінки і записи, щоб поліпшити рейтинг вашого сайту.

Безкоштовний плагін Yoast SEO для WordPress

Існує також преміум-версія, яка надає додаткові функції і дозволяє оптимізувати вашу сторінку аж для п’яти ключових слів. 

Akismet

Безкоштовний плагін Akismet для WordPress

Усі ми ненавидимо спам, але, на жаль, це частина нашого життя. Як тільки ваш сайт на WordPress запрацює, ви вже можете готуватися до появи спам-коментарів. Найгірше те, що чимало з них виглядають як справжні, засмічуючи ваш сайт і псуючи загальне враження про нього. 

Тож якщо ви є власником блогу чи бізнес-проекту, який щодня отримує хоча б більше десятка коментарів, плагін Akismet є просто обов’язковим для використання.

Akismet Anti-Spam знаходиться зовсім недалеко від Yoast SEO за кількістю завантажень і підходить не лише для автоматизації, а й для покращення рівня безпеки – плагін просто не дозволить шкідливому або проблемному контенту бути опублікованим на вашому сайті.

Після встановлення вам потрібно буде отримати API-ключ. Для цього просто натисніть “Отримати ключ API” та дотримуйтесь інструкцій.

Як тільки ви закінчите, обов’язково вставте свій API-ключ в порожнє поле і виберіть, куди мають потрапляли спам-коментарі. Знов-таки, у вас завжди є можливість перейти на преміум-план для ще кращої безпеки. Проте, навіть на безкоштовній версії Akismet, правду кажучи, функціонал фантастичний. 

WP Super Cache

Безкоштовний плагін WP Super Cache для WordPress

Ви точно були в такій ситуації: напружено чекаєте на завантаження веб-сторінки, наводячи курсор на кнопку “Назад”, коли ваше терпіння вичерпується. Повільний сайт може засмучувати відвідувачів і, як результат, знижувати конверсію. Ось чому вам потрібен плагін WP Super Cache.

Щоб завантажити всю веб-сторінку з нуля, потрібен час. Тому ваш браузер зберігає у своєму кеші файли з веб-сторінок, які ви відвідували раніше. Це означає, що йому не потрібно отримувати стільки “свіжої” інформації з сайту, і час завантаження зменшується.

Як працює WP Super Cache? Він створює статичні html-файли, які обробити набагато легше, ніж цілі PHP-скрипти. Один закешований файл може бути переданий тисячі разів. Це значною мірою скорочує час обслуговування сторінок.  

Зверніть увагу: якщо кешування не буде, час завантаження вашої сторінки значно збільшиться.

Безкоштовний плагін WP Super Cache для WordPress

WP Super Cache также обеспечивает кэширование для посеWP Super Cache також забезпечує кешування для відвідувачів, які використовують мобільні пристрої. Ще одна значна його перевага – плагін досить простий у використанні. 

Google XML Sitemaps

Усім нам потрібно, щоб пошукові системи індексували наш сайт. А щоб зробити це ефективно, пошуковим системам потрібна карта сайту. 

Файл карти сайту допомагає пошуковим системам правильно переглянути і проіндексувати ваш сайт. Без нього ваш рейтинг постраждає, а інформація, яка відображається пошуковими системами, може втратити свою актуальність.

Робити це вручну – така собі ідея. Набагато легше робити це з плагіном Google XML Sitemaps. Він створює динамічну карту сайту WordPress, сумісну з Google, Yahoo і Bing.

Google XML Sitemaps дозволяє вам повідомляти пошукові системи про зміни у вашій карті сайту.

Безкоштовний плагін для створення карти сайту у WordPress

І коли ви оновлюєте свій сайт або публікуєте нові записи в блозі, плагін автоматично повідомляє про це пошукові системи. Дуже круто, правда? 

Цей плагін дуже економить час. Обов’язково встановіть його, щоб підвищити рейтинг вашого сайту в пошукових системах.

Висновки

Створення і подальше вдосконалення веб-сайту вимагає чималих зусиль. І якщо вам потрібно оптимізувати сайт для пошукових систем або покращити UX, плагіни WordPress життєво необхідні. 

Почніть з Jetpack, потім переконайтеся, що ваше SEO знаходиться на висоті за допомогою Yoast. І не забудьте про Google XML Sitemaps, який допоможе вам у ранжуванні.

Після цього заблокуйте спамерів за допомогою Akismet. І нарешті – використайте WP Super Cache, щоб переконатися, що ваші сторінки завантажуються швидко.

Якби вам довелося виконувати усі ці завдання вручну, це зайняло би не один день. А якщо скористатися послугами веб-розробника, щоб він виконав їх за вас, це обійдеться в кругленьку суму грошей. Встановивши усі ті базові плагіни, про які ми сьогодні розповіли, створити більш ефективний сайт для вашого бізнесу буде набагато простіше. 

Пам’ятайте також і про те, що хорошому сайту однозначно потрібен хороший хостинг. Після завантаження усіх необхідних плагінів вам лише залишається обрати потрібний тариф. Радимо обирати спеціалізований CMS Хостинг для WordPress з кешером LiteSpeed Web Cache, потужним процесором, швидкими дисками та можливістю щоденного резервного копіювання. Hostpro, безсумнівно, надасть вам безпечний та швидкий WordPress Хостинг з розширеною підтримкою 24/7. Перенесення здійснюється безкоштовно та зі збереженням усіх даних вашого ресурсу. 

Telegram Hostpro

Наш телеграм

з важливими анонсами, розіграшами й мемами

Приєднатися

Можливо, вас зацікавить

WordPress Manager – управління сайтом з особистого кабінету
WordPress Manager – управління сайтом з особистого кабінету

Клієнти HostPro мають можливість керувати усіма інсталяціями WordPress просто з особистого кабінету. У цій...

10 вразливостей WordPress, про які варто знати. Захист сайту на WordPress
10 вразливостей WordPress, про які варто знати. Захист сайту на WordPress

WordPress – найпопулярніша CMS у світі. Зважаючи на це, більшість зламів та вразливостей також...

Як створити сайт на WordPress. Вступ
Як створити сайт на WordPress. Вступ

Природа дала нам серце, щоб любити Україну, а HostPro – щоб допомогти вам зробити...