VPS Linux і VPS Windows, що обрати для хостингу сайту?

post thumbnail

Якщо ви маєте інтернет-магазин зі стабільно високим трафіком або ж якщо ваш сайт стрімко розвивається, у будь-який момент може виникнути ситуація, коли ресурсів шаред-хостингу стане недостатньо. У такому разі звичайний хостинг варто замінити віртуальним сервером (VPS), який надає цілковиту незалежність від впливу інших клієнтів.  

Сьогодні ми дамо вам декілька порад, як обрати потрібний вам віртуальний виділений сервер: VPS Linux або ж VPS Windows

VPS Хостинг – що це таке та яким він буває?

VPS (Virtual Private Server), або віртуальний виділений сервер є, по суті, чимось середнім між віртуальними і виділеними серверами. Він вміщує в собі переваги обох форм і дозволяє подолати розрив між віртуальним веб-хостингом і володінням або орендою власного сервера. 

VPS хостинг насамперед відрізняється типом віртуалізації. Насправді, усе просто – у VPS ресурси розподіляються завдяки KVM, Xen (контейнерній віртуалізації), а у VDS хостингу – з використанням OpenVZ (віртуалізації на ядрі ОС Linux). Більшість провайдерів розділяють ці поняття, ми ж уніфікуємо всі послуги хостингу віртуальних серверів до VPS, адже вже давно працюємо з віртуалізацією типу KVM на противагу OpenVZ. Так, кожний віртуальний сервер має власні ізольовані ресурси та ОС.  

Навіть якщо один з VPS-серверів зазнає хакерської атаки або буде споживати надмірну кількість ресурсів, то це ніяк не позначиться на сусідах, розміщених на тому ж фізичному сервері.

VPS-хостинг VS шаред-хостинг

Звичайний хостинг сайтів – це як кімната в гуртожитку. В обмін на щомісячну невелику плату вам надається місце в кімнаті, яку ви ділите з іншими користувачами, і яка обслуговується хостинг-провайдером. При цьому ви не володієте цим приміщенням, а отже ваші можливості змінити чи модифікувати його обмежені. 

В додаток до обмеження ваших можливостей з налаштування, ваші ресурси також лімітовані – пам’ять та обчислювальна потужність діляться між усіма користувачами. Якщо на одному з сайтів на вашому спільному просторі раптово зросте трафік, то в результаті це вплине і на вас. Суто для порівняння: у вашому гуртожитку спільна кухня і ваш сусід влаштовує вечірку, забравши усі виделки, ножі та ложки – весело, тільки не вам, бо посуду ні для вас, ні для інших не залишилось. 

До того ж, якщо у вашого сусіда виникають проблеми з безпекою, ваш сайт також є потенційно відкритим до несанкціонованого доступу, адже ви не є власником сервера. У такому разі, звісно, вся надія на вашого хостинг-провайдера. Ми у Hostpro докладаємо максимум зусиль, аби ваші сайти були у безпеці і на звичайному хостингу, тому для всіх тарифів пропонуємо послугу Cloudflare, що захищає від DDoS-атак, зламу паролів адмін-панелі, масової реєстрації ботів, а також спаму в коментарях. 

А для ще більшого захисту ми надаємо антивірус нового покоління ImunifyAV +, який визначає заражені файли та спроби несанкціонованого доступу до сайту в один клік. 

З VPS все дещо інакше – це ніби оренда окремої квартири в багатоповерхівці. Ви не володієте усім будинком, однак ваша квартира – окреме індивідуальне приміщення, з яким ви можете робити все, що вважаєте за потрібне. Завдяки технології віртуалізації, створюється чітке розподілення всередині одного простору.

Звичайний хостинг VS VPS Хостинг
Різниця між звичайним хостингом та VPS хостингом

Зрезюмуємо – вам точно потрібен VPS, якщо:

  • ви хочете, щоб ресурси з іншими користувачами не перетиналися;
  • маєте бажання оптимізувати ресурси;
  • є потреба у встановленні спеціального програмного забезпечення;
  • маєте потребу у виділеному сервері, але бюджет обмежений;
  • підтримуєте сайти своїх же клієнтів;
  • час від часу виникають помилки в роботі серверу, а сайт працює повільно. 

Коли ви вже наважилися перейти на VPS, вам доведеться постати перед ще одним вибором – яку ОС використовувати. Варіантів, по суті, два – Windows і Linux.  

“Яка операційна система підходить саме мені?” – питання, яке ну дуже часто чують наші спеціалісти техпідтримки. Насправді, рішення залежить не лише від ціни і технічних характеристик, але й від вимог, скриптів і бази даних, які ви хочете мати на своєму сайті. Тож нумо з’ясовувати, що кому більше підходить. 

Особливості й недоліки VPS Windows 

Основною перевагою VPS Windows  хостингу є простий і зручний інтерфейс. Для VPS-новачків Windows буде дуже корисним, особливо якщо ви вже знайомі з його продуктами.

Якщо ваш бізнес значною мірою залежить від програмного забезпечення Microsoft, то Windows VPS – саме те, що потрібно. Веб-сайти, створені з використанням ASP.NET framework (або яким потрібна підтримка MSSQL), потребують саме Windows VPS для оптимальної продуктивності. 

Нарешті, віддалений доступ до робочого столу є перевагою Windows перед Linux. Ви можете отримати прямий доступ з будь-якого місця до вашого VPS-сервера за допомогою інтерфейса. Це робить управління сервером простішим, ніж при Linux, де вимагається текстовий протокол Secure Shell (SSH).

Windows VPS від Hostpro працює на основі платформи SuperMicro з високопродуктивним процесорами Intel Xeon серії Е нового покоління, які забезпечують ресурси наших клієнтів стабільно високою продуктивністю та обчислювальною потужністю. 

Водночас Windows VPS має й свої недоліки. По-перше, він дещо дорожче за Linux, оскільки потребує ще додатково ліцензію на операційну систему. По-друге, VPS Windows програє у гнучкості Linux VPS, коли мова йде про панелі управління. З Windows ви можете використовувати тільки Plesk. 

Ну, і звісно, Windows вимагатиме від вас установки численних програм безпеки, наприклад, для боротьби з SQL-атаками. 

Переваги Linux VPS

Серед основних плюсів VPS Linux  можемо відзначити значно нижчу ціну у порівнянні з VPS Windows . Краще за все Linux підходить для новоспечених компаній і малого бізнесу, тому що вона надзвичайно ефективна за свої гроші. 

Linux може похвалитися сильною інфраструктурою, яка робить його стійким до багатьох типів вірусів, шпигунських і шкідливих програм.

VPS Linux набагато гнучкіша в управлінні – обирайте будь-яку систему керування: Plesk, cPanel, ISPmanager 5 або Control Web Panel. 

Всі сайти на популярних CMS (WordPress, Joomla, OpenCart і т.п.), звісно, працюватимуть і на Windows, однак на Linux-сервері це буде набагато швидше і з більшими можливостями для оптимізації.  

Linux VPS у порівнянні з Windows VPS
Linux VPS (жовтий стовпчик) VS Windows VPS (блакитний стовпчик)

Підсумуємо усе вищесказане у таблиці:

VPS Linux хостингVPS Windows хостинг
ПродуктивністьЄ менш ресурсомістким і не потребує регулярноого перезавантаженя при високому навантаженні. 

Linux спеціально розроблений для користування з SSH і управління VPS здійснюється через командний рядок
Windows повинен перезавантажуватися після кожного оновлення ПЗ, оскільки він використовує GUI (графічний інтерфейс користувача) та може бути ресурсомістким, якщо не оптимізований належним чином
БезпекаВважається більш безпечним, оскільки тільки адміністратори мають права на редагування, але це також залежить від налаштувань хостингу, а не тільки від операційної системиСервери Windows також безпечні, однак вони повинні бути правильно налаштовані
СполучуваністьІдеально підходить для ПЗ з відкритим вихідним кодом: PHP/Perl, Java, SSH, Python.В основному, використовують для програм, які працюють в ОС Windows, наприклад: ASP.net, MySQL, C#.
Доступ до сервераМожливий як FTP-доступ, так і SSH-доступТільки доступ по FTP
Панель управлінняPlesk, cPanel або Control Web PanelТільки Plesk
Простота у використанніЗручний у використанні, адже має cPanel (популярний інструмент користування хостингом)Має інтуїтивно зрозумілий GUI (графічний користувацький інтерфейс)
ЦінаЄ платформою з відкритим вихідним кодом, тому ціна значно нижчаПропрієтарне ПЗ, яке належить Microsoft, тому користувачі повинні сплатити ліцензійний збір, який зазвичай включений в ціну VPS

Висновки

Обидві платформи – і Windows,  і Linux дуже потужні, і вибір залежатиме тільки від індивідуальних потреб, бажаного програмного середовища та бюджету. Ми не радимо обирати Windows VPS лише тому, що у вас встановлена саме ця операційна система. Хоча вона й відпрацює на всі 100%, якщо ваш ресурс використовує бази даних MSSQL, .NET, ASP, ASP.NET та інші технології Microsoft  або програми, що працюють тільки на ОС Windows. З усім іншим точно впорається VPS Linux. 

Якщо у вас залишилися питання, наші спеціалісти техпідтримки з радістю нададуть усю необхідну інформацію, допоможуть з вибором тарифу, продіагностують ОС, налаштують панель управління та допоможуть з установкою сервісів. 

А ще у Hostpro ваші дані будуть завжди захищені резервними копіями на абсолютно всіх тарифах VPS. Кожного дня після опівночі ми робимо бекапи ваших даних, які зберігаються у нас впродовж 7 днів, тож у будь-який момент ви зможете все відновити. Також з кожним тарифом VPS у Hostpro ви отримуєте можливість моніторингу VPS Telegram-ботом, активний захист від DDoS-атак та виділену IP-адресу. 

Telegram Hostpro

Наш телеграм

з важливими анонсами, розіграшами й мемами

Приєднатися

Можливо, вас зацікавить

Що таке снапшоти, що таке бекапи, і чим вони відрізняються?
Що таке снапшоти, що таке бекапи, і чим вони відрізняються?

Одна DDoS-атака чи невдале оновлення WordPress може покласти ваш сайт на лопатки. Тож, щоб...

Коли і кому варто обирати Windows VPS?
Коли і кому варто обирати Windows VPS?

Наші клієнти, як правило, купують віртуальні сервери на Linux, тому що ця операційна система...

Що потрібно знати про перехід із shared хостингу на VPS?
Що потрібно знати про перехід із shared хостингу на VPS?

Ми допомогли переїхати з віртуального хостингу на VPS тисячам клієнтів. Тож сьогодні поділимося власним...