Фотохостинг і фотосток – у чому різниця?

post thumbnail

Зображення важливі. Вони потрібні нам для навчання, інформування, переконання і насамперед для привернення уваги вашої аудиторії. Всього за одну десяту секунди правильна картинка може сформувати симпатію вашого потенційного клієнта. Ось чому те, як ви керуєте ними, має ключове значення для передачі вашого замислу чи маркетингової стратегії.

У світі з необмеженим вибором важко зрозуміти, з чого почати. У цій статті ми пояснимо різницю між хостингом картинок та фотостоком і допоможемо з вибором тих, що підходять під ваші потреби. 

Що таке фотохостинг?  

Хостинг картинок – це онлайн-сховище, яке забезпечує збереження ваших графічних файлів з розширеннями .jpg, . jpeg, .png, .gif та іншими. Ви реєструєтесь і безкоштовно отримуєте певний обсяг пам’яті для збереження картинок на сервері (за додаткову плату його можна збільшити).

Як це працює? Ви завантажуєте на ресурс свої картинки і отримуєте посилання, яким користуєтеся, як вам заманеться: можете додавати зображення, переміщувати їх, видаляти, створювати папки і робити їх доступними для інших. Вважайте, що це ваш особистий жорсткий диск, але підключений безпосередньо до Інтернету.

Сервіси хостингу картинок, як правило, безкоштовні. На чому ж вони заробляють? Здебільшого це контекстна реклама та надання додаткового об’єму пам’яті за гроші. 

Для чого потрібні фотохостинги? 

  1. Звільняється місце на жорсткому диску вашого десктопу або оперативці смартфону. 
  2. Посиланням на зображення чи цілі альбоми (по пошті чи в соціальних мережах) ділитися набагато легше, ніж власне картинками – гіперпосилання також можна додати в коменти на тих сайтах, де розміщення графічних файлів не передбачено кодом. 
  3. Картинки, які мають спільний доступ (ви самі обираєте цю опцію), можна знайти на ресурсі за ключовим словом. Інші користувачі, які не є власниками графічного файлу, зможуть завантажувати ці зображення. 
  4. Завдяки фотостокам можна безкоштовно створювати резервні копії важливих для вас картинок. 
  5. Є можливість безкоштовно отримати контент, без порушення при цьому авторських прав.

У чому різниця між фотохостингом і фотостоком?

Сплутати легко, бо і там, і там можна скачати картинки, але основна різниця полягає у користувацькому доступі – у випадку з фотохостингом доступ до зображень маєте лише ви або користувачі, з якими ви поділилися посиланням, а от з фотостоку картинку може завантажити будь-хто (безкоштовно або за гроші, про це розповім далі). 

Окрім цього, картинки на фотостоках можуть бути захищені авторським правом (оскільки, як правило, їх роблять професійні дизайнери та фотографи), а от для фотохостингу, як ми вже згадали раніше, питання унікальності й авторського права не завжди актуальні.    

Важливий нюанс: якщо ваші зображення не будуть відповідати правилам фотохостингу, то можуть бути видалені без вашого відома. 

Як обрати фотохостинг?

  1. Стабільність сервісу. Про надійні фотохостинги (Flickr або Google Фото) ви вже, мабуть, неодноразово чули, однак і вони можуть зависнути, тож найважливіші для вас зображення краще зберігати на різних пристроях, як яйця у різних лотках.
  2. Зручність користування – якщо вам доведеться занадто часто додавати й видаляти зображення, краще, коли це можна буде зробити в один клік. 
  3. Максимальна кількість доданих зображень. Досить часто фотохостинги обмежують користувачів за кількістю зображень та можливих підтримуваних форматів – щоб потім не конвертувати сотні картинок вручну, зверніть увагу на цей нюанс ще на етапі вибору фотохостингу. 

Найпопулярніші безкоштовні фотохостинги

ФотохостингОб’єм пам’ятіФормати, які підтримуютьсяОбмеження
Flickr1 ТБУсі форматиНа безкоштовній версії зображення має не перевищувати 200 МБ
OneDrive5 ГБ.gif, .jpg, .jpeg., .jpe, .png, .heic, .heif, .mef, .mrw, .nef, .nrw, .orf, .pano, .pef, .rw2, .spm, .tif, .tiff, .xbm, .xcf На безкоштовній версії розмір файлу має не перевищувати 200 МБ – для картинок і 1 ГБ – для відео
Google Фото15 Гб.png, .gif, .jpeg, .tiff, .raw, .webp
Максимальний розмір зображення для завантаження – 5 МБ
Безкоштовні фотохостинги

Для чого потрібні фотостоки?

  1. Якщо вам потрібен референс для натхнення або вже готова картинка, саме фотостоки стануть у нагоді як зібрання найкращих ідей. Тільки треба бути обережним з авторським правом, про це пізніше.
  2. Ви економите час на створення власного контенту – рухаєтеся чітко за сформованим для самого себе ТЗ.
  3. Навіть якщо через авторське право зображення з фотостоку доведеться купити, то все одно вийде дешевше, ніж оплатити роботу професійного фотографа чи графічного дизайнера. 

До речі, чимало платних фотостоків надають безкоштовний тріал, під час якого можна завантажити певну кількість зображень, не заплативши жодної копійки. А якщо створити кілька облікових записів, то картинок можна назавантажувати стільки, скільки треба. Та сама ситуація з промокодами для нових юзерів. Кілька облікових записів – кілька промокодів.

Це, звісно, не зовсім чесний шлях, тож радимо не зловживати, бо будь-яка праця має бути гідно оплачувана, погодьтеся:) 

Підводні камені фотостоків

  • Якщо ви завантажуєте безкоштовну картинку своєї тематики, будьте готові до того, що її можуть заюзати і ваші конкуренти.
  • Потрібна дуже специфічна картинка для вашої ніші? На фотостоках можна її не знайти.
  • Треба розумітися на ліцензіях. Деякі фотостоки використовують один тип ліцензії, а на деяких вона різниться для кожної окремої роботи. Часто на розділ “Ліцензії” не звертають увагу, а потім мають мороку з авторськими правами.

З приводу ліцензій, найчастіше використовуються:

  • Royalty-Free (RF) – платите один раз без обмежень у часі. Можуть бути використані обмеження тиражу для рекламної продукції. Якщо ж вам потрібна картинка для подальшого нанесення на товар, то ця ліцензія вам не підходить.
  • Editorial – зазвичай це картинки із зображенням відомих людей чи брендів. У комерційних цілях картинки з цим типом ліцензії використовувати не можна, але для блогу чи інформаційного сайту – будь ласка.
  • Extended Royalty Free (eRF) – з нею можна юзати зображення стільки разів, скільки вам заманеться, зокрема і для комерції. 
  • Rights-Managed (RM) – регулює, в яких саме проектах чи регіоні може використовуватися зображення. Дія цієї ліцензії може бути обмежена у часі.

Так, ми не могли не підготувати для вас список перевірених платних і безкоштовних фотостоків. 

Платні фотостокиБезкоштовні фотостоки
Dreamstime
iStock
Depositphotos
Bigstockphoto
Adobe Stock
Pond5
123RF
Freepik
Dribbble
Shutterstock
Unsplash
Burst
Reshot
Pexels
Перевірені фотостоки

Висновок

Звільнити місце на своєму десктопному чи мобільному пристрої можна за допомогою безкоштовних хостингів картинок: Flickr, OneDrive та Google Фото. 

Якщо потрібні зображення у якості референсів чи готові графічні об’єкти на сайт, зверніть увагу на політику ліцензування фотостоку, аби запобігти проблемам з порушенням авторських прав. Щоб зображення були унікальними, часто доведеться заплатити. 

Маю надію, що ви знайдете для себе ідеальні сервіси і фотохостингу, і фотостоків, які відповідатимуть вашим бізнес-завданням та бюджету. 

PS: Щоб вивести свій сайт у топ пошукової видачі, мати візуально приємний сайт недостатньо – обов’язково подбайте про швидкий хостинг з високим аптаймом та SEO-оптимізацію (ми часто даємо поради з сео у блозі та соцмережах, тож велкам). 

Telegram Hostpro

Наш телеграм

з важливими анонсами, розіграшами й мемами

Приєднатися

Можливо, вас зацікавить

10 найкращих практик для форм на сайті
10 найкращих практик для форм на сайті

Форми реєстрації та логіну, підписки чи оформлення доставки та оплати. Здається, всі й так...

Що таке фавікон і для чого він потрібен?
Що таке фавікон і для чого він потрібен?

Фавікон, іконка, фавіконка (скорочено від «FAVoritesICON») – це значок (картинка) біля назви сайту, яку ви...

Колекція до болю правдивих мемів про UX
Колекція до болю правдивих мемів про UX

Всесвітній День Юзабіліті – свято, що об'єднує у єдиній гармонії вебдизайнерів, веброзробників, digital-маркетологів, PM-ів...