Як перенести свій сайт з Tilda на інший хостинг?

post thumbnail

Більшість українців, які працювати з Tilda, уже кілька місяців беруться за голову, не розуміючи, що робити зі своїми сайтами, створених на найпопулярнішому у свій час російському конструкторі. Це цілком логічно – більшість їхніх серверів розміщені в рф, тому українські провайдери просто заблокували доступ до ресурсів, створених на цій платформі. 

Але якщо є проблема, має бути і рішення. Сьогодні з’ясуємо, як експортувати та перенести сайт з Тільди на ваш український хостинг, щоб проект працював стабільно, і ви були за нього спокійні.

Причини перенесення сайту з Tilda

  1. Ваш сайт на Tilda перестав працювати через те, що українські провайдери блокують доступ до нього.
  2. На російських серверах у вас не залишається жодних гарантій збереження даних та безпеки вашого сайту. 
  3. Розміщуючи свій сайт на Tilda, ви опосередковано фінансуєте армію росії.
  4. Низька швидкість завантаження сайту (проблема була більш релевантною, коли сайти хоча б відкривалися в Україні). 
  5. Біда з пошуковою видачею – як буде час, просто перегляньте, скільки сайтів, зроблених на конструкторі, потрапляють на першу сторінку видачі. Ви здивуєтесь, бо можете не знайти жодного. Більшість успішних кейсів нішевих проектів – сайти на різних CMS.
  6. Закритий код. Який функціонал видали, таким і користуєтеся. Ніяких вам додаткових модулів для оптимізації: це як одягнути шори на коня – все по “накатаній” схемі, без альтернатив.

Переносимо сайт з Tilda на Hostpro

Є два шляхи і все залежить від того, який тариф на Tilda ви використовували.

Кейс 1. Були на тарифах Free або Personal

Безкоштовний тариф, а також тариф Personal не дають можливості експортувати файли вашого сайту та переносити їх на інший хостинг. Вихід з цієї ситуації не надто приємний та досить радикальний – доведеться створювати сайт заново:

  • на іншому конструкторі. Будьте готовими до того, що більшість безкоштовних конструкторів не видадуть вам вихідного коду, і якщо щось піде не за планом, доведеться створювати сайт ще раз. Але є і хороша новина – перезібрати сайт з готового прикладу можна за день-два. 

PS: щоб процес вибору конструктора був для вас швидшим і легшим, зібрали всі найпопулярніші в одній статті.

  • на СMS. Це складніше, але якщо ви створюєте проект на перспективу, потрібно буде витратити трохи більше часу та сил.

Якщо ви хочете сайт з широким функціоналом, потрібен level up, і здебільшого це буде WordPress. Можна, звісно, використовувати іншу CMS, серед найпопулярніших Drupal, Prestashop, Magento, MODx, October CMS, OpenCart, та Joomla. Невеличка порада, якщо сайт на CMS, то і хостинг краще брати спеціалізований, під конкретно ваш движок. 

По-перше, WordPress – система з відкритим вихідним кодом. Це означає, що ви будете незалежними від тих покращень та змін, які планово буде випускати, якщо буде, звісно, команда розробників конструктора. Ви можете коли завгодно встановлювати та видаляти теми і плагіни (понад 52 тис.) для зміни зовнішнього вигляду сайту та додаткових можливостей.

По-друге, розрекламована фішечка конструкторів drag and drop вже не настільки хайпова штука після появи серії WordPress-плагінів “Конструктора сторінок” – уже й в режимі “чайника” можна зібрати сайт. 

Можливість розширення та унікального дизайну. У міру зростання вашого бізнесу сайту потрібно буде більше функцій та додаткові графічні компоненти. На WordPress ваш ресурс може без проблем перетворитися з базового блогу на повнофункціональний інтернет-магазин. На конструкторах з розширенням на ходу є проблемки.

Кейс 2. Були на тарифі Business

Крок 1. Вказуємо домен

Згідно з умовами використання Tilda, перш ніж розпочати експорт, потрібно буде зайти в “Налаштування сайту” і вказати домен, на якому буде розміщено експортований код.

Крок 2. Завантажуємо .zip архів

У тому ж розділі “Налаштування сайту” переходимо на вкладку “Експорт”.

Перенесення сайту з Tilda

Натискаємо “Почати експорт” → Переходимо за посиланням після списку файлів (воно має з’явитися після архівації сторінок, що займе кілька секунд) → Зберігаємо файл .zip.

Перенесення сайту з Tilda

Розпаковуємо файл – після цього має з’явитися папка з файлами вашого сайту. 

Перенесення сайту з Tilda

Крок 3. Копіюємо файли на новий сервер

Сайти на Тільді зазвичай прості в переносі, як правило, ніяких додаткових налаштувань при перенесенні не потребують, тож ви можете завантажити архів в директорію сайту самостійно по FTP або через “Диспетчер файлів”. Покажемо, як це відбувається за допомогою панелі управління cPanel. 

  • Заходимо в cPanel → розділ “Файли” → “Диспетчер файлів”.
Перенесення сайту з Tilda
  • Переходимо до папки домену. Папка для основного домену має назву public_html, для додаткового зазвичай називається ім’ям самого домену. 

Тож обираємо, для якого домену – основного чи додаткового (якщо такий є), ви завантажуєте сайт. І натискаємо на Вивантажити → Select File → в папці домену натискаємо правою кнопкою миші на архів і обираємо на Extract   Extract Files.

Перенесення сайту з Tilda

Переносимо в папку домену файли з розпакованої папки. В отриманій папці натискаємо на “Вибрати все”, наводимо на файл і тицяємо правою кнопкою миші → Move → прибираємо назву розпакованої папки (/test-site), а назву папки домену (/public_html) залишаємо. 

Перенесення сайту з Tilda

Перейменовуємо файл htaccess на .htaccess. Після цього він може перестати відображатися, це ок, просто потрібно перейти в Налаштування (зверху справа) та поставити галочку навпроти “Показати приховані файли (dotfiles)”. От і все.

Якщо все зроблено правильно, сайт без проблем відкриється в браузері. 

Усім цим може зайнятись і наша техпідтримка. Головне, що від вас потрібно – архів проекту, який ми розпакуємо в директорію вашого сайту у нас на хостингу.

Обмеження, які встановлює Tilda на експорт

Будь ласка, зверніть увагу, що Tilda використовує наступні обмеження, що стосуються процедури експорту:

  1. Перше, і найважливіше – якщо потрібні будуть якісь зміни чи оновлення, то зробити і опублікувати ви їх зможете тільки з боку самої Тільди. Відповідно треба буде заново експортувати сторінку або проект в цілому.
  2. Якщо у вас був SSL-сертифікат, доданий на боці Tilda, на новому сервері він працювати не буде – доведеться підключати новий.
  3. Щоб використовувати відправку форм за допомогою сервісів прийому даних, все одно потрібна буде активна підписка на Tilda та прописаний домен, на який здійснюється експорт.
  4. Взагалі не експортуються: 

– пароль на сторінку чи проект, доданий на боці Тільди

– особистий кабінет, Tilda CRM,

– панель управління Потоків,

– панель управління товарами Каталогу (це означає, що нові товари та зміни в існуючих можна буде вносити лише в акаунті Тільди, перейти за прямим посиланням товару буде неможливо, пошук товарів також буде обмеженим). 

Висновок

Якщо ви були в Tilda на Business-тарифі, перенесення сайту на наш хостинг, як правило, пройде без особливих проблем. Єдиний суттєвий момент – якщо потрібно буде робити зміни та оновлення, доведеться повертатися на Tilda, а потім виправлену версію заново експортувати. 

Якщо ж ви обирали тарифи Free або Personal, експортувати сайт, на жаль, не вдасться: доведеться шукати альтернативний конструктор або ж, якщо вас цікавить довгострокова перспектива проекту – движок (CMS), на якому можна буде створити сайт з набагато ширшим функціоналом та можливостями просування в рейтингу пошуковиків. 

З радістю допоможемо вам з перенесенням та подаруємо місяць користування вашим тарифом Хостингу. Просто напишіть нам запит на [email protected].

Telegram Hostpro

Наш телеграм

з важливими анонсами, розіграшами й мемами

Приєднатися

Можливо, вас зацікавить

End of life CentOS 7: Варіанти міграції
End of life CentOS 7: Варіанти міграції

У січні 2014 року компанія Red Hat приєдналася до проєкту CentOS, ставши його головним...

Що перевіряти під час тестового періоду на Хостингу?
Що перевіряти під час тестового періоду на Хостингу?

Якщо хостер пропонує клієнтам тестовий період, то це свідчить про те, що провайдер відповідальний...

Вся правда про безкоштовний хостинг. 15 причин, чому не варто 
Вся правда про безкоштовний хостинг. 15 причин, чому не варто 

Безкоштовний хостинг видається доволі привабливим для тих, хто тільки планує створювати сайт або у...