Що таке проксі-сервер і чим він відрізняється від VPN

post thumbnail

Коли мова заходить про безпеку особистих даних користувачів мережі, часто згадують дві технології, які багато хто вважає взаємозамінними: проксі-сервери та VPN.

Дійсно, між ними є певна схожість, адже і ВПН, і проксі-сервери перенаправляють трафік користувача через віддалений сервер і приховують його IP-адресу. Однак VPN зберігає вашу конфіденційність, а проксі-сервер не надає такого рівня безпеки.

У сьогоднішньому матеріалі сконцентруємося на тому, яка різниця між proxy та VPN.

Ми в HostPro пропонуємо скористатись послугою виділеної IP-адреси. Вона включена в ціну всіх тарифів VPS.

Користувачі віртуального хостингу можуть придбати її додатково при замовленні, або пізніше в Особистому кабінеті. Вартість виділеної IPv4-адреси складає $3/міс.

Що таке проксі-сервер і як він працює?

Функції проксі-серверів яскраво відображені в їхній назві. Англійське слово «proxy» можна перекласти як «представник», або «уповноважений». Саме роботу віддаленої машини-посередника між однією програмою на вашому пристрої та інтернетом вони й виконують.

Схема роботи проксі-сервера | Блог HostPro

Схему роботи проксі-сервера уявити зовсім не складно – він приховує вашу IP-адресу і замінює її на свою. Тобто, по суті, проксі-сервер є проміжною ланкою між пристроєм користувача і сайтом, на який він зайшов (хост-сервером).

Водночас проксі-сервери не шифрують сам трафік і працюють на рівні програм. Іншими словами, перенаправлений буде лише трафік того додатку чи програми, в якій вони встановлені, а не весь інтернет-трафік.

Усі проксі-сервери можна поділити на величезну кількість різновидів – все залежить від характеристики, яку взяти за основу класифікації. Але загалом заведено виділяти три основні типи проксі-серверів:

  • HTTP проксі-сервери. Робота таких proxy обмежується виключно вебсторінками. Весь трафік браузера, налаштованого на HTTP проксі-сервер, буде проходити через нього.
  • SOCKS. Ці проксі-сервери працюють лише на рівні окремих програм. Зазвичай швидкість їх роботи гірша за HTTP-проксі через значну завантаженість. З іншого боку, вони можуть обробляти всі види трафіку.
  • Прозорі проксі-сервери працюють непомітно для користувачів. Їх використовують, щоб фільтрувати дані та кешувати трафік. До прикладу, такі проксі-сервери можуть встановити батьки чи роботодавці для контролю онлайн-активності.

Що таке VPN і який принцип його роботи?

ВПН, як і проксі-сервери, перенаправляє трафік користувача через віддалений сервер, приховуючи його віртуальне місцеперебування й IP-адресу. Але використання VPN надає користувачу більше переваг.

Цей сервіс працює на рівні операційної системи. Іншими словами, за допомогою VPN перенаправляється весь трафік користувача. Немає значення – надходить він з фонового додатка чи браузера.

Схема роботи VPN | Блог HostPro

Додатково VPN шифрує трафік між пристроєм користувача і мережею. Тобто ваш інтернет-провайдер не може бачити, що ви робите в інтернеті та збирати дані про вас. Також VPN допомагає захистити користувача від шпигування з боку хакерів, певних сайтів і провладних служб.

Важливо розуміти, що не всі постачальники послуг VPN працюють однаково добре. Особливо, коли мова йде про безкоштовні сервіси. Часто такі компанії, щоб заробити, починають навпаки збирати інформацію про своїх користувачів і продавати її хакерам чи рекламодавцям.

Яка різниця між VPN і проксі-сервером?

Зрезюмуємо й виділимо окремо основні відмінності між проксі-серверами та VPN:

  • Проксі-сервери, на відміну від ВПН, не шифрують трафік. Таким чином VPN захищають своїх користувачів, а проксі-сервери – ні. Останніми не варто користуватись, якщо доводиться працювати з конфіденційною інформацією.
  • VPN працюють на рівні ОС, таким чином вони весь трафік перенаправляють через додатковий сервер. Проксі ж працюють з трафіком окремої програми, застосунку чи браузера.
  • VPN може сповільнювати швидкість роботи інтернету. Це обумовлено тим, що ці сервіси повинні шифрувати інформацію.
  • Попри те, що існує немало безкоштовних ВПН-сервісів, користуватись ними не дуже безпечно. Тому можемо зробити висновок, що за безпечний VPN, найімовірніше, доведеться платити (крім ClearVPN). Водночас знайти безкоштовний і надійний проксі-сервер простіше.
  • З’єднання з проксі-сервером може часто розриватись. З іншого боку VPN-з’єднання набагато надійніші.

Найкращі VPN-сервіси, на які варто звернути увагу

Ми зробили невелику підбірку VPN-сервісів, які можуть використовувати українці. Серед них ви не побачите низькоякісні ресурси, які мають значну кількість негативних відгуків, пропонують занадто агресивну рекламу чи мають погані швидкісні показники.

Якщо жоден із запропонованих варіантів не здається вам достатньо безпечним, варто звернути увагу на можливість організації власного VPN-сервера. Для цього ви можете орендувати виділений сервер або VPS в HostPro. Далі доведеться використати власні знання і програмне забезпечення, наприклад, WireGuard або OpenVPN.

ClearVPN

ClearVPN | Блог HostPro

ClearVPN, вітчизняний продукт компанії MacPaw, вважається одним з найкращих сервісів для українців. Свої послуги він надає нашим землякам безкоштовно незалежно від того, в якій точці світу вони перебувають.

На сайті ClearVPN стверджують, що використовують найсучасніші стандарти шифрування і не збирають інформацію про користувачів та їхню онлайн-активність.

Натомість ви можете отримати безліч різноманітних послуг, серед яких «Оптимальне підключення». Спеціально розроблений алгоритм визначає найкращий сервер для вас на основі відстані, доступності послуги й завантаженості.

ExpressVPN

ExpressVPN | Блог HostPro

Основним недоліком цього сервісу можна вважати його ціну. Плата за тариф становить $12,95/місяць. Але на сайті регулярно можна зустріти знижки. До прикладу, зараз ціна складає $6,67/місяць при замовленні на рік вперед.

ExpressVPN ціни | Блог HostPro

*Всі ціни актуальні на момент написання цієї статті.

З іншого боку за свої гроші ви отримуєте чудовий сервіс. До прикладу, швидкість роботи інтернету з його використанням майже не змінюється. Навіть після підключення до найбільш віддалених серверів вона падає не більше ніж на 10%.

Додатково сервіс забезпечує безперебійну роботу. Його сервери розташовані в понад 105 країнах світу, зокрема й в Україні. До того, ж приємно вражає турбота про конфіденційність клієнтів, а також 30-денна гарантія повернення грошей.

CyberGhost

CyberHost | Блог HostPro

Найбільшою перевагою цього сервісу є спеціалізовані сервери, які оптимізовані для трансляції потокового мультимедіа. Додатково біля кожного з серверів є позначка, яка показує з якою платформою він працює найкраще.

Щодо політики конфіденційності, то вона також на найвищому рівні. CyberGhost пройшли спеціальний аудит, який підтвердив, що сервіс не зберігає жодних даних своїх користувачів. Для цього вони навіть почали використовувати бездискові сервери.

Якщо говорити про тарифи, то CyberGhost надає можливість користуватись своїм сервісом безкоштовно протягом 24 годин. Оплата за місяць становить $12.99, а при підключенні на 2 роки + 2 місяці, ціна складає вже $2.19/місяць.

CyberHost ціни | Блог HostPro

Також при підключенні пакетів на 6 місяців і на 2 роки можна повернути гроші протягом 45 днів. Якщо підключаєшся на місяць – манібек 14 днів.

Private Internet Access (PIA)

Private Internet Access (PIA) | Блог HostPro

Протягом останніх років кількість користувачів цього сервісу постійно зростає. Це наслідок того, що PIA пропонують хороший захист за низькими цінами. До того ж користувачі отримують можливість підключення необмеженої кількості пристроїв до одного облікового запису.

Серед додаткових функцій PIA виділимо вбудований блокувальних реклами та шкідливих програм «МАСЕ». Що стосується конфіденційності, то цей сервіс неодноразово підтверджував, що не реєструє дії своїх користувачів. Навіть якщо буде запит від офіційних органів, їм просто нема чого надавати.

Private Internet Access (PIA) | Блог HostPro

Найпривабливішу ціну на користування сервісом ви отримаєте, якщо підключите його одразу на 3 роки. Тоді вартість за місяць становитиме всього $2.03. До того ж ще три місяці РІА працюватиме безкоштовно. Стандартний план без економії коштує $11.95 / місяць.

Манібек для всіх періодів оплати – 30 днів.

NordVPN

NordVPN | Блог HostPro

Цей сервіс виділяється на фоні інших кількома цікавими функціями. Передусім варто виділити їх власний протокол NordLyx. Він забезпечує оптимальну швидкість роботи, а також захист користувачів.

Не можемо пройти повз так званого «Захисту від загроз» (Threat Protection). Він блокує підозрілі та шкідливі сайти, спроби фішингу, рекламу. Додатково проводить сканування вашого пристрою і видаляє з нього шкідливі файли.

NordVPN ціни | Блог HostPro

Мінімальний тариф «Basic» від NordVPN коштує $12.99/міс. При підключенні сервісу на 2 роки (додатково 3 місяці безкоштовно) оплата за місяць становитиме вже $3.09. Але варто додати, що цей тариф не містить вищезгадані додаткові функції. Вони з’являються на дорожчих планах.

Також надається можливість отримати кошти назад протягом перших 30 днів користування.

Surfshark

Surfshark | Блог HostPro

Як і РІА, цей сервіс надає можливість підключати до облікового запису необмежену кількість пристроїв. Хоча варто зауважити, що вартість його трохи більша.

Навіть у найдешевшому тарифному плані Surfshark дозволяє блокувати рекламу і спливаючі вікна, пов’язані з cookie-файлами. Додатково сервіс пропонує змінювати вашу IP-адресу кожні 5–10 хвилин.

Surfshark ціни | Блог HostPro

Найменша вартість використання базового тарифу досягається при підключенні на 2 роки (3 місяці додатково). В такому разі за місяць доведеться заплатити €2.19. Водночас, якщо цей найдешевший пакет підключити на 1 місяць, він коштуватиме €15,45.

Гарантія на повернення грошей діє протягом 30 днів.

FreeVPN від VeePN

FreeVPN від VeePN | Блог HostPro

Це безкоштовне розширення для Chrome отримало немало позитивних відгуків в мережі. За кількома виключеннями користувачі задоволені швидкістю сервісу та рівнем захисту, який він надає.

Його легко встановити та не потрібно довго налаштовувати. А розробники стверджують, що не збирають жодної інформації про користувачів. До того ж один обліковий запис дозволяє захистити до 10 пристроїв.

Чи можна використовувати VPN і проксі-сервер разом?

Якщо відкинути питання про доцільність такого співіснування, то VPN і проксі-сервер можуть працювати одночасно. Щоб це організувати, потрібно мати певні знання і витратити час на необхідні налаштування.

От тільки, по суті, проксі-сервер лише додасть ще одного посередника, що сповільнить роботу інтернету. Водночас жодних значних переваг ви не отримаєте. Тому краще зробіть вибір і користуйтесь чимось одним.

На завершення

Отже, проксі-сервери та VPN-сервіси допомагають користувачам змінити їх IP-адресу, перенаправляючи трафік на додатковий сервер. Таким чином можна захистити особисті дані. Однак перші працюють на рівні окремих програм, а другі контролюють весь трафік, а також шифрують його.

Звідси можна зробити висновок, що VPN надасть більше переваг своїм користувачам. От тільки важливо обрати той сервіс, який вас не підведе. І тут не варто економити, адже безкоштовні варіанти можуть навпаки призвести до витоку ваших даних.

Крім цього, завжди можна організувати власний VPN-сервер. Більшість користувачів вважають цей варіант найбільш безпечним, оскільки ніякі сервіси не будуть виступати в ролі посередників.

Telegram Hostpro

Наш телеграм

з важливими анонсами, розіграшами й мемами

Приєднатися

Можливо, вас зацікавить

Відтепер SSL-сертифікати знову можна замовити на 2 і 3 роки
Відтепер SSL-сертифікати знову можна замовити на 2 і 3 роки

Раді повідомити, що тепер наші клієнти можуть придбати SSL-сертифікати одразу на 2 або 3...

Сервіси для виявлення контенту, згенерованого ШІ
Сервіси для виявлення контенту, згенерованого ШІ

Якщо є ШІ-сервіси, які генерують контент, то мають бути й ті, які його виявляють....

15 найкращих пошукових систем у 2024 році
15 найкращих пошукових систем у 2024 році

Цей матеріал присвячено найкращим пошуковим системам сучасності. Тут ви знайдете 15 альтернатив Google, які...