Даруємо 10 шоперів

в нашому Telegram

Приєднатись

У чому відмінність між IPv4 та IPv6. Хостинг з підтримкою IPv6

post thumbnail

Існує дві версії інтернет-протоколу: IPv4 (Internet Protocol version 4) та IPv6 (Internet Protocol version 6) нового покоління. У цій статті ви дізнаєтеся, у чому полягає відмінність між ними та які переваги переходу на новий інтернет-протокол IPv6.

Що таке IP-адреса?

IP, або інтернет-протокол – це набір правил для обміну даними між девайсами в одній або різних мережах. IP-адреса – по суті, поштова адреса пристрою в мережі, вона має бути в кожного сайту, смартфона, компʼютера, сервера тощо, інакше пакети даних не будуть знати, куди їм летіти. Ай-Пі визначається двома основними процесами:

  • Адресація – як вказувати адресу, щоб файл точно потрапив за призначенням або правильно повернувся у разі відмови в прийомі;
  • Маршрутизація – вибір оптимального й швидкого шляху доставки файлу через мережу.
Що таке IP-адреса? Адресація і маршрутизація | Блог HostPro

Для управління цими процесами у 80-х зʼявилась перша промислова версія протоколу IPv4, яка дозволяла назначити унікальні адреси для більш ніж 4 млрд пристроїв: компʼютерів, ноутбуків, оптичних комутаторів тощо.

Але коли почали зʼявлятися підключені до інтернету пилососи й чайники, цієї кількості IP стало просто не вистачати. А якщо нема унікальної адреси, то й не можна бути впевненим, що дані надійдуть точно за призначенням. Для розвʼязання цієї проблеми у 2012 році був офіційно запущений протокол IPv6.   

На відміну від попередника з довжиною 32 біти, в IPv6 довжина адреси 128 біт, що покриває ось таке число унікальних адрес –  79 228 162 514 264 337 593 543 950 336.

Варто зазначити, що крім перевикористання утилізованих IP-адрес, головний спосіб, який допоміг впоратися з потребою у більшій їх кількості – це NAT (Network Address Translation) – перетворення вашої адреси всередині локальної мережі в глобальну адресу. NAT допомагає перенаправити запит, який надійшов на спільну IP-адресу до потрібного адресата – маскує номер порту хоста іншим номером порту в пакеті, направленим у пункт доставки. Саме ця технологія дозволяє тримати на одній IP-адресі тисячі девайсів і сайтів.

Відсоток переходу на IPv6 у світі на 2023 рік | Блог HostPro

Однак уся ця схема з переадресацією адрес все ж своєрідний “костиль”, який ускладнює взаємодію та підвищує навантаження на мережу.  

Тому єдине, що розвʼязує цю проблему – протокол нового покоління IPv6. Кожному девайсу мережі простіше конектитися з будь-яким іншим девайсом по унікальній адресі, він не перевантажений зайвими параметрами, а отже й обробляти його вдається швидше.

Чому ж тоді всі ще не перейшли на IPv6?

Уся річ у сумісності. Спроба зайти на сайт, який працює на IPv6 із системи, яка працює на IPv4 не спрацює, тому що немає зворотної сумісності. При цьому чимало девайсів уже підтримують новий протокол, тож проблеми не на боці користувачів, а швидше на боці інтернет-провайдерів. Переїхати на нове забезпечення – це дорого, складно і поки не несе для провайдерів ніякого профіту. 

Поки, за даними Google, на IPv6 перейшли близько 40-45% компаній у світі. Та глобальні організації, які слідкують за нейтралітетом всього Інтернету, рано чи пізно ознаменують неминучу міграцію з IPv4 на IPv6

Статистика про перехід на IPv6 у світі на 2023 рік | Блог HostPro

Якщо вам було цікаво, відсоток переходу на IPv6 в Україні складає 12,61%, ми в зоні зеленої доступності, а це означає, що наші користувачі нечасто стикаються з проблемами при підключенні до вебсайтів з підтримкою IPv6.

Статистика про перехід на IPv6 в Україні на 2023 рік | Блог HostPro

IPv4 vs IPv6 – у чому різниця?

Перша відмінність – IP-адреси в протоколі IPv6 стали довжиною 128 біт, що дає 2128 варіантів унікальних адрес. На відміну від IPv4 з його використанням 32-бітних адрес, через що і виникли проблеми з нестачею адресного простору. 

Друга відмінність. З довжиною змінився і формат. IPv6 має складніший вигляд, його вже просто так не запамʼятати. Наприклад, 2001:0DB8:AC10:FE01:0000:0000:0000:0000. Та є й хороша новина – в таких адресах можна скоротити нулі зліва направо і записати у вигляді: 2001:DB8:AC10:FE01::. Також в IPv4 передбачені виключно числові методи адресації, а в IPv6 – шістнадцяткова система.

Третя відмінність – IPv4 використовує протоколи маршрутизації RIP, OSPF та BGP, а IPv6 – ефективніші механізми маршрутизації та балансування навантаження, як-от RIPng, OSPFv3, EIGRP для IPv6 та BGP4+, кожен з яких є доповненням свого попередника, що підтримує адреси та функції IPv6.

Четверта відмінність – для IPv6 у швидкісних мережах додали підтримку пакетів до 4 ГБ.

Пʼята відмінність – серед покращень в IPv6 з’явилась багатоадресна передача, яка забезпечує одночасну доставку даних кільком отримувачам, зменшуючи водночас вимоги до пропускної здатності мережі.

Шоста відмінність – швидкість. Загалом, суттєвої різниці між швидкостями IPv4 та IPv6 немає, хоча кілька тестів свідчать про те, що IPv6 у деяких ситуаціях може бути швидшим. Зокрема у блозі Facebook “Engineering at Meta” зазначено, що доступ до Facebook може бути на 10-15% швидшим з IPv6.

Однією з причин, чому IPv6 може бути швидшим, є те, що він не витрачає час на перетворення мережевих адрес (NAT).

IPv4IPv6
Довжина адреси32 біти (4 байти)128 біт (16 байт)
Кількість унікальних адрес4 294 967 29679 228 162 514 264 337 593 543 950 336
Приклад адреси у вигляді текстуaaa.aaa.aaa.aaaxxxx:хххх:хххх:хххх:хххх:хххх:хххх:хххх

Переваги IPv6 перед IPv4

  • Адрес вистачить на багато десятиліть у майбутньому. А це означає, що можна буде повністю відмовитися від NAT.
  • Кожен пристрій, підключений до мережі зможе отримати свою білу IP-адресу.
  • У порівнянні з IPv4, IPv6 забезпечує більше корисне навантаження.
  • У протоколі IPv6 вбудована технологія QoS (Quality of Service), завдяки якій визначаються чутливі до затримки пакети.
  • Добре запрацюють peer-to-peer (P2P) мережі, в яких пристрої можуть безпосередньо конектитися між собою. 
  • Обовʼязкова підтримка в IPv6 шифрування трафіку IPSec, який шифрує дані в джерелі й розшифровує в пункті призначення, роблячи протокол безпечнішим. 
  • IP-адреси версії 6 можна створювати й налаштовувати автоматично завдяки технології SLAAC, Stateless Address Autconfiguration. Це істотно спрощує адміністрування мережі. 
  • У IPv6 спростили заголовки пакетів, тож їх обробка стала простішою і швидшою.
Різниця між IPv4 та IPv6 | Блог HostPro

Дані, які містяться в пакетах з протоколами IPv4 та IPv6.

Хостинг з підтримкою IPv6

Ми в HostPro впровадили підтримку IPv6 для всіх тарифів VPS та виділених серверів

Якщо ваш сайт працює на IPv4, домен на наших нейм-серверах, то для нього буде активний IPv4. Якщо сайт працює по IPv6, то і з нашого боку можлива підтримка IPv6.

Щоб забезпечити доступність усіх сайтів наших клієнтів, ми підтримуємо подвійний стек, тобто і IPv4, і IPv6. Кожен клієнт сам може обрати, через який протокол підключатися.

Ви також можете налаштувати собі одночасне використання цих двох протоколів. Це дозволить охоплювати більше аудиторії та підвищить доступність вашого сайту для юзерів з підключенням по IPv6. Водночас ваш інтернет-провайдер повинен мати підтримку IPv6.

На завершення

Загалом тенденція у світі сприяє переходу на IPv6, який ознаменує фактично еру нового Інтернету. Міграція на IPv6 залежить і від користувачів, і від інтернет-провайдерів, і від хостингових компаній. 

Ми в HostPro також підтримуємо протокол нового покоління, тож ви можете сміливо підключатися по IPv6 на послугах віртуальних і виділених серверів.

Telegram Hostpro

Наш телеграм

з важливими анонсами, розіграшами й мемами

Приєднатися

Можливо, вас зацікавить

Які бувають SSL-сертифікати? Переваги й недоліки кожного типу
Які бувають SSL-сертифікати? Переваги й недоліки кожного типу

Без SSL-сертифікату неможливо завоювати довіру користувачів і впевненими кроками просуватися все вище й вище...

SSL-сертифікат: що це таке, навіщо він потрібен і як його отримати
SSL-сертифікат: що це таке, навіщо він потрібен і як його отримати

Використання захищеного HTTPS-з’єднання на інтернет-ресурсах вже стало стандартом сучасності. Згідно з дослідженням SerpWatch, сьогодні...

Що таке GDPR і Consent mode. Для чого та як виконувати?
Що таке GDPR і Consent mode. Для чого та як виконувати?

В часи постійного розвитку цифрового середовища конкуренція за дані посилюється. Компанії прагнуть покращувати свої...