Даруємо ліхтарики за Хостинг і VPS до 31.10.2024

Забрати подарунок

Linux Хостинг VS Windows Хостинг. Що обрати для розміщення сайту?

post thumbnail

Якщо ви власник онлайн-магазину, блогу чи вебдодатку, то ви точно стикалися з питанням «хостинг на якій ОС обрати: Linux чи Windows». Це два атланти, і дві найпопулярніші пропозиції як українських, так і закордонних провайдерів. І хоча  Linux хостинг фактично є найпопулярнішим рішенням, є випадки, коли лише Windows хостинг може розкрити весь потенціал вашого сайту.

Вибір операційної системи – трохи більше, ніж просто вибір тарифу. Це рішення може суттєво вплинути на продуктивність, безпеку та загалом UX вашого вебдодатку чи вебсайту.

Тож у цьому матеріалі ми зʼясуємо різницю між віртуальним хостингом Лінукс і Віндовс, сильні й слабкі сторони кожного з них, а також порадимо для яких сайтів який тип шареду підійде. 

Детальніше про різницю між VPS Linux і VPS Windows читайте тут.

Особливості Linux Хостингу. Переваги й недоліки

Завдяки своїй надійності й високому рівню безпеки операційна система Linux виборола собі непохитну репутацію. На кожен сервер під Windows припадає два під Linux.

Та хоча близько 80% сайтів працюють на базі Linux, у кожному конкретному випадку вибір між Linux і Windows хостингом залежатиме виключно від потреб замовника.

Подібно до десктопної версії Linux, серверна версія також має кілька дистрибутивів на вибір:

  • AlmaLinux 
  • Ubuntu 
  • CentOS 
  • RHEL
  • SLES
  • Debian

Переваги Linux Хостингу

  • Сумісність. Це особливо хороший варіант для тих, хто використовує PHP, Python, Perl, Ruby або MySQL. На сервері Linux без проблем працюють популярні CMS, зокрема WordPress, Drupal, Joomla та інші. Також для керування всіма нюансами хостингу можна обирати найзручнішу суто для вас панель – cPanel, cPanel MultiAdmin, Plesk чи DirectAdmin. 
  • Економічна вигода. Тоді як для Віндовс хостингу потрібно купувати ліцензію, Лінукс – це open-source рішення (з відкритим вихідним кодом). Він встановлюється на сервер безплатно, тому й хостинг-плани будуть дешевшими у порівнянні з Windows. Крім того, адміністратори ще й матимуть більше можливостей в налаштуванні сервера і потрібного ПЗ.
  • Краща безпека. Одним з ключових факторів безпеки Linux є те, як він обробляє дозволи користувача. На відміну від Windows, Linux не запускає файли без авторизації користувача. Щоб інсталювати програму на сервері Linux, адміністратор сервера повинен надати свій пароль. Цей надійний захід безпеки запобігає встановлення шкідливого ПЗ, захищає конфіденційні дані та підтримує цілісність системи.
  • Перевірена роками надійність і масштабованість. Сервери Linux менш сприйнятливі до випадкових збоїв і простоїв, ніж Windows та інші серверні ОС. Також на Лінукс Хостингу можна збільшувати ресурси при різкому зростанню трафіку й нівелювати тим самим довготривалі даунтайми.
  • Розвинуте лінукс-комʼюніті. Завдяки широкому застосуванню Linux має потужну спільноту, яка може запропонувати цінну підтримку та ресурси, якщо у вас виникнуть труднощі під час налаштування або керування хостингом. Це суттєва перевага, але якщо ви обираєте shared-хостинг від HostPro, то безплатна підтримка у всіх технічних питаннях вам і так гарантована 24/7.

Недоліки Linux хостингу

Серед небагатьох недоліків Linux хостингу порівняно з Windows варто виділити простоту використання останнього. Щоправда, цей критерій стосується не стільки операційної системи вебхоста, скільки інструментарію, що встановлюється на вашому комп’ютері та використовується для управління сайтом.

Які сайти розміщуються на Linux Хостингу

Зовнішній вигляд сайту практично ніяк не залежить від платформи, яку використовують його власники. Ба більше, і на Linux, і на Windows хостингу цілком спокійно можна розмістити сучасні динамічні сайти, що зберігають інформацію про користувачів в підключеній базі даних.

Linux хостинг стане відмінним рішенням для проєктів на Perl, PHP, Node JS, Ruby і Python, які використовують бази даних MySQL, PostgreSQL, MariaDB чи IBM Db2. Сайти на базі найбільш популярних CMS, як-от WordPress, Drupal чи Prestashop також будуть чудово працювати на такому хостингу.

Віртуальний хостинг на Linux в HostPro представлений тарифними лінійками:

  • Linux Хостинг – класичні лінукс-тарифи з SSD-дисками, на яких можна захостити як сайт-портфоліо, так і інтернет-крамницю з середнім трафіком. 
  • PRO Linux Хостинг – тарифи на SSD-дисках для більших обʼємів ресурсів – від 5 сайтів і 20 GB диску до 30 сайтів і 60 GB диску. 
  • Turbo NVMe Хостинг – найшвидші Linux-тарифи на NVMe-дисках. 
  • CMS Хостинг – лінійка спеціалізованих тарифів з автовстановленням движка й вебсервером LiteSpeed. Найпопулярніше рішення серед наших клієнтів під WordPress, Drupal, Prestashop, Magento, MODx, October CMS, OpenCart і Joomla
  • Cloud Site Хостинг – найбюджетніше й найгнучкіше хостингове рішення з оплатою тільки за використані ресурси. 
  • Реселінг Хостингу – перепродаж хостингових ресурсів разом з підтримкою.

Особливості Windows Хостингу. Переваги й недоліки

Хостинг Windows передбачає розміщення вебсайту або вебпрограми на серверній операційній системі, розробленій Microsoft. Зазвичай він містить повний набір функцій, запропонованих Microsoft, що робить її ідеальним вибором для великих компаній із великими центрами обробки даних.

Переваги Windows Хостингу

  • Сумісність. Головна особливість Віндовс хостингу в тому, що його варто обирати, якщо ви плануєте використовувати різноманітні продукти компанії Microsoft. Це мови програмування на платформі .NET (ASP.NET, C#, Visual Basic.NET та інші) та бази даних MSSQL чи Microsoft Access. Щодо CMS, то для Windows хостингу підійдуть менш популярні Sitecore, Umbraco і Kentico. Всі вони використовують .NET технології.
  • Корпоративна підтримка. Корпорація Майкрософт пропонує комплексну підтримку своєї операційної системи Windows Server. Тоді як з Лінукс доведеться покладатися на форуми чи підтримку спільноти. Крім того, Відновс Хостинг від HostPro пропонується ще й зі своєю технічною підтримкою 24/7. 
  • Зручність у використанні. Відновс хостинг постачається, як правило, вже з панеллю керування Plesk, яка полегшує адміністрування кількох сайтів, внесення змін та необхідні оновлення сайту.

Це більше стосується віртуальних виділених серверів, ніж shared-хостингу, але варто зауважити, що тільки ця ОС підтримує геймінг. Тож якщо ви хочете запускати на своєму сервері ігри, підійдуть тільки віндові VPS.

Недоліки Windows Хостингу

На відміну від Linux, яка є ОС з відкритим вихідним кодом, Windows Server є пропрієтарною операційною системою і для її встановлення на серверах потрібно придбати ліцензію. Відповідно тарифи хостингу під Windows завжди будуть дорожчі за лінуксові. Адже в кожен з них входить вартість і ліцензії Microsoft, і панелі керування Plesk.

Також заведено вважати, що Windows хостинг – це менш безпечний вибір, порівняно з Linux, який не обробляє виконувані файли без дозволу з боку користувача. Однак, якщо ви обираєте якісний хостинг з цілодобовим моніторингом та захистом від DDoS, цю прогалину можна й обійти увагою.

Існує в мережі ще й таке упередження, ніби сервери Windows більш схильні до випадкових збоїв і простоїв. Але насправді, при правильних налаштуваннях сервера та офіційній, а не якійсь піратській ліцензії, Відновс хостинг є доволі безпечним хостинговим рішенням.

Які сайти розміщуються на Windows Хостингу

Як ми уже згадували, сьогодні будь-які сайти, незалежно від їх складності можна розмістити як на Linux, так і на Windows серверах. Припустимо мова йде про інтернет-магазин. На сайт буде нескладно додати кошик для розміщення товарів, інтерактивні форми для відправки даних, фільтри порівняння товарів за різноманітними критеріями, форму для онлайн-спілкування з клієнтом (чат), місце, де можна залишити відгуки.

Важливо лише розуміти, що на Windows хостингу краще працюватимуть ресурси, в розробці яких використовувались продукти компанії Microsoft – ASP, ASP.NET Core, бази даних MSSQL чи Microsoft Access. Машини Лінукс не підтримують деякі з цих технологій, тому ви не зможете запустити свій вебсайт або програму, якщо виберете хостинг на Linux.

Віртуальний хостинг на Windows в HostPro

Хостинг під Linux і Windows – в чому різниця?

Підіб’ємо підсумки й для вашої зручності зберемо всю інформацію в компактну таблицю.

Характеристика Linux хостингWindows хостинг
Бази данихMySQL, PotgreSQL, MariaDB, IBM Db2Microsoft SQL, Microsoft Access
Мови програмуванняPHP, Perl, Ruby, Python, Node JSASP.NET, .NET, Visual Basic, C#
CMSWordPress, Drupal, Prestashop, Magento, MODx, October CMS, OpenCart, Joomla та іншіUmbraco, Sitecore, Kentico
ЦінаДешевший, оскільки ОС Linux безплатна Дорожчий через ліцензійні витрати
Панель управлінняcPanel, Multiadmin cPanel, Plesk, DirectAdminТільки Plesk
БезпекаВважається більш безпечним, оскільки адміністраторам потрібно вводити пароль перед встановленням програм на серверіДостатньо безпечний при правильних налаштуваннях.
Простота використанняПанель cPanel зробила користування Linux хостингом набагато зручнішим, ніж раніше.Інтуїтивно зрозумілий графічний користувацький інтерфейс (GUI)

На завершення

Важливо розуміти, що вибір між Linux хостингом і Windows хостингом залежить виключно від ваших потреб. До прикладу, існує хибна думка, що якщо у користувачів на комп’ютері встановлена операційна система Windows, то краще, щоб хостинг також був на Windows. Це не зовсім так.

Обирайте Windows хостинг, якщо збираєтесь користуватись різноманітними продуктами компанії Microsoft. В іншому випадку, скоріш за все, вигідніше буде обрати Linux хостинг.

Ознайомитись з усіма послугами хостингу, які надає HostPro, можна ось тут. Якщо все ж залишаться питання, обов’язково звертайтесь до працівників нашої технічної підтримки, які проконсультують вас в будь-який час дня і ночі.

Трансфер сайту на наші сервери віртуального хостингу безплатний. Просто залиште заявку з посиланням на архів сайту й бази даних або на панель керування поточного хостингу. І наша техпідтримка безпечно й максимально швидко перенесе ваші сайти на наш Хостинг.

Telegram Hostpro

Наш телеграм

з важливими анонсами, розіграшами й мемами

Приєднатися

Можливо, вас зацікавить

Хостинг в Україні – 5 причин, чому це хороше рішення для локального бізнесу
Хостинг в Україні – 5 причин, чому це хороше рішення для локального бізнесу

Технічні спеціалісти HostPro часто радять українським бізнесам розгортати свої сайти на місцевих серверах. І...

Чек-лист вибору хостингу для Telegram-бота
Чек-лист вибору хостингу для Telegram-бота

Використання чат-бота в Telegram уже стало звичним для багатьох рішенням, яке дозволяє покращити рівень...

End of life CentOS 7: Варіанти міграції
End of life CentOS 7: Варіанти міграції

У січні 2014 року компанія Red Hat приєдналася до проєкту CentOS, ставши його головним...