Даруємо 10 шоперів

в нашому Telegram

Приєднатись

Інтелектуальна власність домену

post thumbnail

Щоб розібратись в тому, що таке інтелектуальна власність домену, потрібно спочатку зʼясувати, що являє собою інтелектуальна власність в цілому. Поняття дуже широке, але в загальному сенсі – це особисті права автора на результат його власної інтелектуальної діяльності: комбінації слів, ідей, схем, алгоритмів, структур, рішень, іменувань і так далі. Інтелектуальну власність можливо закріпити на законодавчому рівні. Завдяки цьому подальше використання придуманого або розробленого буде можливо тільки з дозволу самих авторів. Це називають авторським правом.

У веб-світі права на інтелектуальну власність стали більш актуальні, ніж у повсякденному житті. Якщо зупиняти створення різної продукції, яка порушує авторське право ще можна, то контролювати увесь інтернет-простір дуже складно. Раз у раз відбувається різного роду плагіат, створення подібних ідей, використання чужих мелодій, запозичення рішень. Це стосується усіх сфер, включаючи і доменні імена. При реєстрації доменного імені, якщо воно не порушує вже існуюче авторське право будь-якої компанії або фізичної особи, новий домен стає об’єктом авторського права. Юридично це схоже з правом на товарний знак (ТМ).

Різниця полягає в тому, що ТМ реєструється в певній країні і діє на певну групу товарів. Домен же працює по всій земній кулі, оскільки розміщений за посиланням сайт може включати інформацію про компанію або фізичну особу, а не тільки дані про певну продукцію. Ви повинні знати, як працює інтелектуальна власність домену перед його реєстрацію. Так, у разі чого, ви будете мати змогу захистити свої права на нього.

Доменне ім’я – об’єкт інтелектуальної власності

Домен – це відображення фізичної особи або компанії, якій належить ім’я. Створення правильного, лаконічного і вдалого домену може зайняти чимало фантазії. Він повинен бути короткий та читабельний, і в той же час відображати ціль та назву сайту. Дуже важливо створити ім’я, яке буде індивідуалізувати сферу діяльності і виділяти його зі списку схожих ресурсів.

Може бути так, що доменне імʼя порушує авторські права іншої особи. Наприклад, якщо написання домену повністю або частково співпадає з написання торгової марки чи бренду. Таке питання може бути врегульоване відповідно до політики вирішення доменних спорів або в судовому порядку.

Щоб підтвердити авторське право, доменне ім’я повинне відповідати наступним пунктам:

  • домен повинен бути зареєстрований на ім’я реальної людини, яка зможе підтвердити це документально;
  • комбінація слів і / або цифр в домені – унікальна;
  • у власника є відповідний договір про право на адресу (за бажанням клієнта, нашою компанією видається сертифікат на фірмовому бланку з мокрою печаткою, який підтверджує реєстрацію домену);
  • нікому іншому, крім як єдиному власникові, не передавалося право користування доменом;
  • зареєстрований домен має ринкову вартість, яку сплатив власник і має на це відповідні чеки / квитанції.

Оформлений договір між реєстратором та компанією, яка реєструє домен, може в подальшому використовуватися власником для захисту своїх прав на домен.

Домен – ваша власність на оплачений період. Як відомо, у кожного доменного імені є термін реєстрації – від 1 року і більше. Деякі домени можуть реєструватися до 10 років. Якщо по закінченню терміну реєстрації домен не буде продовжений, він перейде в статус Redemption Period. Уже після цього – у вільний доступ. Не продовживши домен, ви втратите всі права на нього. Це як інтелектуальні права, так і юридичні. А отже, доменне ім’я стане доступним для всіх охочих. Детальніше про терміни життя доменів можна дізнатися з нашої статті про період життя доменів.

На завершення

Знаючи свої права, ви з легкістю зможете захистити доменне ім’я і своє право на нього. Головне – реєструйте домени у перевірених постачальників послуг. Так з юридичної точки зору ви завжди зможете отримати потрібні документи від свого реєстратора. Зокрема, документи, що підтверджують права власності на домен.

На нашому сайті ви можете знайти домен на будь-який смак. Також ви маєте змогу перевірити вільний він наразі чи ні. Якщо вам потрібна допомога з реєстрацією чи продовження домену – сміливо звертайтесь до нашої техпідтримки. Ми проконсультуємо вас по всіх питаннях.

Telegram Hostpro

Наш телеграм

з важливими анонсами, розіграшами й мемами

Приєднатися

Можливо, вас зацікавить

Реєстрація ссTLD – національних доменів різних країн. Частина 1
Реєстрація ссTLD – національних доменів різних країн. Частина 1

Національні домени допомагають користувачам зрозуміти розташування бізнесу або організації, що стоїть за сайтом, а...

Домени з історією – де знайти і чи варто купувати
Домени з історією – де знайти і чи варто купувати

Ви як веброзробник чи власник бізнесу могли зіткнутися з такою дилемою – чи є сенс...

Backorder доменів відтепер доступний в HostPro 
Backorder доменів відтепер доступний в HostPro 

Ваш омріяний домен у популярній доменній зоні виявився зайнятим? Що ж, відтепер необовʼязково обирати...