Як обрати хостинг?

post thumbnail

Хостинг – базова потреба для будь-якого бізнесового чи некомерційного сайту. Без нього ресурс буде недоступним кінцевим користувачам, задля яких, власне, і створюється. А якщо пощастить з хостинг-провайдером, ваш сайт буде працювати швидко, ранжуватиметься у пошуковій видачі вище, а тямущі спеціалісти техпідтримки закриватимуть усі технічні питання 24/7. 

Як обрати найкращий хостинг, на правах дружньої поради, а не реклами, розповідаємо нижче.

На що впливає хостинг?

Без хостингу мій сайт не побачать – ок. Це все чи він ще на щось впливає? Насправді саме хостинг позначається на цілому ряді кількісних та якісних показників вашого сайту. 

Репутація

З усіх, хто вкладає час та кошти у створення та розробку власного сайту, навряд знайдеться бодай один, хто спокійно відреагує на те, що сайт впав і користувачі не можуть на нього потрапити. У сучасному світі немає місця терплячості, тож якщо сайт буде завантажуватися довше 2-3 секунд або й зовсім буде недоступним якийсь час, ваш клієнт піде до конкурента. 

За доступість вашого сайту відповідає uptime – час безперебійної роботи системи. Якщо існує час доступності, має бути і протилежний показник, і такий є – downtime, або час, коли система недоступна. 

uptime + downtime = 100%

Зверніть увагу, саме uptime + downtime. Деякі хостери роблять гучні заяви про 100%-ий час безперебійної роботи сайту, однак це лише маркетинговий прийом. На ділі бажано, щоб показник аптайму залишався в межах від 99,9% до 99,99%.

Повернемось до власне поняття репутації. Від частих та довгих простоїв може постраждати не лише визнання клієнтами, а й репутація перед пошуковиками. При низькому аптаймі пошуковики не зможуть зайти на ваш ресурс і знайти там потрібну сторінку для видачі. Якщо такі ситуації будуть повторюватися надто часто:

  • ваші позиції в пошуковій видачі будуть падати;
  • сторінки можуть випадати з пошуку;
  • сайт взагалі може припинити індексуватися.  

Позиція у пошуковій видачі

Перше – час відповіді сервера. Ваші позиції у пошуковій видачі залежать не від одного SEO-чинника, однак погоду робить саме час завантаження сайту, який в свою чергу, значною мірою залежить від часу відповіді сервера (Time To First Byte) – часу отримання першої відповіді (байта) від будь-якої веб-сторінки. 

Допустиме значення TTFB – до 600 мс. Ідеальне – до 200 мс. Але чим меншим буде цей показник, тим більше шансів отримати визнання пошукових систем і вийти в топ видачі.

Перевірити TTFB можна за допомогою “Інструментів розробника” в браузерах. Ловіть список гарячих клавіш: 

  • Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge та інші браузери під Windows – F12
  • Google Chrome під Mac – Cmd+Opt+J
  • Safari – Cmd+Opt+C (попередньо потрібно ввімкнути “Меню розробника”)
  • Opera – Ctrl+Shift+i

У Гуглі можна подивитися TTFB, будучи на потрібній нам сторінці і натиснувши F12, після чого “Network”  → “Doc” → “Waterfall” → Waiting (TTFB).

Вплив хостингу на позиції сайту у пошуковій видачі

Про способи оптимізації часу відгуку сервера читайте тут

Друге – локація сервера. Затримка в обміні даних між різними материками може сягати 150 мс. Саме тому так важливо, щоб сервери, на яких розміщується ваш сайт, локалізувалися саме у тій країні, в якій проживає ваша цільова аудиторія. 

У Hostpro ви можете обрати дата-центр України, Польщі, Нідерландів, Франції та США.

Третє – безпека сайту. Зламаний сайт, або такий, який має у своєму коді вразливості, не має шансів потрапити до топу пошукової видачі. Ясна річ, хостер не закриє всі безпекові питання, але такий необхідний захист від DDoS-атак та антивірус може надати вже в тарифі, без окремої плати. Ще однією гарантією безпеки може бути щоденне резервне копіювання. Тож перед тим, як сплачувати послугу, переконайтеся, що хостер забезпечить вас періодичними бекапами. 

Безкоштовний хостинг – чому не варто?

Що ж, не будемо однозначними і почнемо з хорошого – безкоштовний хостинг справді має право на існування, однак лише в тому випадку, коли проект ще сирий або зовсім невеличкий, і вам просто потрібне тимчасове рішення для тренувань.

А тепер про те, чому безкоштовний хостинг – зло:

  • На серверах безкоштовного хосингу овер багато клієнтів, тому вам просто може не вистачати ресурсів або ж, якщо з сусідами пощастить, ресурси та функціонал будуть сильно лімітовані. 
  • На вашому сайті стовідсотково буде розміщуватися реклама, можливо, і сумнівної якості. До того ж –  без вашого відома.
  • Жодних гарантій по аптайму та збереженню даних. Сайт може лежати годинами, а технічна підтримка на таких хостингах зазвичай відсутня – доведеться вирішувати проблеми власноруч або ж підключати найманого технічного спеціаліста. Нагадаємо, що впасти сайт може у будь-який час доби і навряд ваш розробник візьме слухавку о третій ночі.  До того ж – безкоштовні хостери, як правило, не бекаплять сайти. Якщо щось полетить серйозно, без резервних копій треба буде починати з самого початку.
  • Проблеми з безпекою. Зовсім незрозуміло, наскільки добропорядними будуть ваші сайти-сусіди по серверу. Якщо вони матимуть проблеми з безпекою, міститимуть у собі шкідливе ПЗ або фішингові посилання, блокування від поштових служб та санкцій пошуковиків можна й не уникнути. 

Коротше кажучи, якщо любите ризикувати, є купа занять, які допомагають виплеснути адреналін – мороки в житті й без безкоштовного хостингу, гадаємо, вистачає.  

Види хостингу – який потрібен моєму сайту?

Різниця у видах хостингу полягає у кількості ресурсів, які вам на ньому видаються, рівня захисту, незалежності від інших сайтів на сервері, рівня управління та самої технології. Основні різновиди: віртуальний хостинг, СMS хостинг (спеціалізований віртуальний), VPS (віртуальний виділений сервер), виділений сервер, реселінг хостингу. Трохи детальніше про кожний вид хостингу Hostpro в таблиці:  

ХарактеристикаВіртуальний хостингСMS ХостингVPSВиділений серверРеселінг хостингу
Рівень володіння ресурсами*Ресурси розподіляються між усіма сайтами на сервері.*Ресурси розподіляються між усіма сайтами на сервері.На одному фізичному сервері розміщується кілька віртуальних. 

Завдяки технології віртуалізації KVM вам надаються гарантовані ресурси.

Ви – єдиний орендар сервера. На ньому розміщується лише ваш сайт або сайти.

Ви орендуєте в хостинговій компанії  технічну базу, яку потім розділяєте і перепродаєте від свого імені.  
ЦінаВід $3.45/місВід $4.55/місВід $10/місВід $30 /міс (акційна пропозиція)Від $3.45/міс
Складність адмініструванняЛегко. Можна  моніторити кількість використаних ресурсів та закривати базові адмін-задачі в панелі управління.Легко. Можна  моніторити кількість використаних ресурсів та закривати базові адмін-задачі в панелі управління.Потрібні навички адміністрування, найманий спеціаліст або технічна підтримка.Потрібні навички адміністрування, найманий спеціаліст або технічна підтримка.Усі технічні питання ваших клієнтів бере на себе техпідтримка хостера.
Можливість розширенняЄ за умови переходу на більший тарифний план.Є за умови переходу на більший тарифний план.Є можливість масштабування.Важко змінити кількість ресурсів, бо вони розподілені фізично, а не віртуально.Є можливості розширення.
Безпека
Захист від DDoS-атак, антивірус та щоденні бекапи включені в тариф.Щоденні бекапи, захист від DDoS-атак включені в тариф.Виключена можливість оверселінгу – один і той самий ресурс не може бути проданий двічі, що гарантує безпеку.За рахунок ізоляції від інших сайтів найвищий рівень безпеки + можна встановити своє ПЗ для додаткового захисту.Безпечний веб-сервер LiteSpeed + система безпеки ImunifyAV.
Кому підійде?Ресурс з невеликим трафіком: інформаційний сайт, блог, сайт-візитка, невеликий інтернет-магазин.  Сайти на CMS (WordPress, Drupal, OpenCart,Magento, October, Joomla, PrestaShop, MODx).Веб-студія, сайт, на який планується встановлення нестандартного або додаткового програмного забезпечення, інтернет-магазин зі стабільно великим трафіком.

Якщо потрібно зберегти файлові архіви або працювати з ресурсомістким програмним забезпеченням.  
Масштабний проект зі стабільно високим трафіком (≈ 500 000/міс); додатки; сайти, що пропонують банківські, державні чи поштові послуги, і потребують максимального рівня захищеностіВи верстальник, веб-дизайнер, сеошник або власник веб-студії і плануєте займатись перепродажем хостингу без значних початкових вкладень.
Порівняння видів хостингу

Як обрати хостинг для сайту?

Крок 1. Дорого/дешево

У нашій культурі орієнтація на ціну при купівлі будь-чого – норма. Звісно, це справедливо і по відношенню до хостингу, однак треба бачити трохи ширшу картину.

Безкоштовний хостинг одразу до уваги не беремо. Чому, ми вже з’ясували вище.

А тепер прояснимо, що там з бюджетним хостингом. Низька ціна справді видається більш привабливою, однак за нею часто стоїть лише цифра на сторінці сайту, а потім починається нашестя адонів – додаткових послуг, без яких повноцінне користування хостингом неможливе, а безкоштовно їх не видають.  

І висока ціна, звісно, не гарантує хорошої якості хостингу, але шансів, що вона буде такою, все ж більше. По-перше, продуктивне залізо: сервери і найсучасніші NVMe-диски коштують грошей, по-друге, швидше за все, у вартість тарифу вже буде включено чимало послуг, які в дешевших хостерів пропонуються як додаткові: щоденні бекапи, панель управління, пошта та техпідтримка 24/7. 

Крок 2. Ми ще подивимось, якщо що повернемось

І знаєте, будете абсолютно праві. Для того щоб обрати когось, треба мати хоча б мінімальну вибірку. Як її створити, крім гуглінгу?  

Пройдіться рейтингами хостингів. Не будемо запевняти, що всі експертні аналізи у них чесні, але там хоча б є відгуки, частина з яких справді може допомогти з вибором. 

Орієнтуватися на хороші відгуки – річ хороша, але радимо подивитися ще й на негативні, а головне на відповідь компанії – якщо вас влаштовує яким чином та наскільки швидко вирішили проблему з клієнтом, сміливо робимо наступний крок. 

Крок 3. Хостинг продаєте? – Тільки показую. – Красивий. 

Жоден відгук не надасть такого чистого розуміння, підходить вам хостер чи ні, як безпосередня робота з ним. Тож наступним кроком беремо тестову послугу. Зазвичай на тарифах віртуального, CMS, реселінгу хостингу та VPS надають певну кількість днів безкоштовного користування тарифом.

При цьому поцікавтеся, чи видадуть вам ті ж потужності і можливості, що й для користувачів з уже сплаченими рахунками. Тільки так ви зможете переконатися, що цей хостер – справді найкраще місце для розміщення свого сайту, а по-друге, допоможе з вибором тарифу по ресурсах. Hostpro надає безкоштовний тестовий період:

  • на всіх тарифах віртуального хостингу – 5 днів;
  • на тарифах Turbo, Linux та NVMe VPS – 7 днів. 

Ловіть чек-лист, що потрібно перевірити під час тестового періоду:

Аптайм

Час безперебійної роботи сайту можна виміряти за допомогою сервісів:

  • Site24 × 7 – На тріальній версії перевіряється 1 домен щогодини. На платній основі може моніторитися до 10 ресурсів щохвилини.
  • SiteUptime – Під час безкоштовного тестового періоду перевіряється 1 сайт раз на півгодини. Якщо розмістити на своєму сайті партнерське посилання, отримаєте можливість моніторити на тріалі 2 сайти.

Час відповіді сервера

Можна заміряти не тільки за допомогою інструментів розробника у браузері, про що ми вже говорили раніше. На допомогу може прийти також Google Analytics – розділ “Поведінка” → “Швидкість завантаження сайту” → “Огляд” → “Середній час відповіді сервера”.

Час відповіді серверу

А ще перевірити час відгуку сервера можна за допомогою безкоштовних сервісів WebPageTest і Serpstat (розділ “Аудит сайту”).

Можливість замовити виділену IP-адресу

Зазвичай користувачі віртуального хостингу, які розміщуються на одному сервері, ділять між собою горе, радість і одну IP-адресу. А от виділена IP передбачає, що користуватись нею будете лише ви і, по суті, станете незалежними від репутації сусідів по серверу: знижуються шанси потрапити у спам-базу поштових служб, більше впевненості щодо захищеності від хакерських атак. До того ж, пошуковики виводять унікальні адреси вище у видачі. 

Виділену IP можна замовити як додаткову послугу на всіх тарифах віртуального хостингу

На всіх тарифах NVMe VPS, Linux VPS, Turbo VPS та Windows VPS виділена адреса надається безкоштовно. 

Крок 4. Підганяємо тариф під ресурси 

Тариф варто обирати відповідно до ресурсів та кількості трафіку на сайт – чим більшим він буде, тим солідніший план потрібен.

Занадто “на виріст” брати не варто, бо проекти зазвичай розростаються не так швидко, як хотілося б. Але варто також враховувати, що можуть відбуватися стрибки трафіку, наприклад, під час рекламних кампаній, тож запас теж має бути. Знайти золоту середину допоможе розмова з техпідтримкою. 

Заодно дізнаєтесь, чи є у хостера можливість перейти з одного тарифного плану на інший, і чи не передбачаються під час переносу простої. Якщо ця процедура відбувається безпроблемно як з меншого тарифу на більший, так і навпаки, значить з хостером все гаразд і можемо рухатися далі.

Звертаємо увагу на безпекові питання – захист від DDoS, щоденні бекапи та антивірус в тарифі сьогодні розцінюються вже не як бонус, а як нагальна необхідність.  

Крок 5. Обираємо локацію

Як вже згадувалось, краще обирати провайдера з дата-центрами у тій країні, де перебуває основна частина вашої цільової аудиторії. Так можна буде уникнути затримки в обміні даними, і ваш сайт для потенційних та існуючих клієнтів буде завантажуватися значно швидше. 

Крок 6. Робимо замовлення

Так і бути, злиємо трохи інсайдиків, як заощадити при купівлі хостингу.

1. Замовляйте домен і хостинг в одного провайдера. По-перше, це зручно.

По-друге, коли відвідувач заходить на ваш сайт, спочатку йде запит до DNS (системи доменних імен), а вже потім до сервера, на якому розміщується сайт. Якщо все буде в одному місці, час відгуку сервера буде значно меншим. 

По-третє, при купівлі будь-якого тарифу віртуального хостингу в Hostpro домен .com.ua видається безкоштовно терміном на 1 рік. А при реєстрації доменів надається місяць користування тарифом Перший Turbo NVMe Хостингу в подарунок. 

2. Слідкуйте за акціями – якщо не горить замовляти/продовжувати, можете дочекатися івенту: Нового року, Дня народження компанії, Чорної п’ятниці, Дня адміна, до яких, як правило, створюються спеціальні пропозиції. Також радимо підписатися на розсилку – так ви зможете завжди бути в курсі актуальних акцій. 

3. Замовляйте на більший період. Якщо платити не помісячно, а раз у рік або 3 роки, можна одразу вбити 2 зайців – уникнути клопоту періодичних оплат та заощадити (сума економії може сягати навіть $80). 

Висновок

Саме сайт створює перше враження від вашого проекту, і якщо він буде завантажуватися занадто довго – це враження буде зіпсутим. Щоб такого не сталося, потрібен швидкий та надійний хостинг. Обираючи хостинг-провайдера, обов’язково зверніть увагу на ключові моменти:

  • Рейтинги хостерів і відгуки. Звикли звертати більше уваги на негативні відгуки? Правильно робите. Повна відсутність таких коментарів має насторожити. А от якщо вони є, а компанія на них ще й відповідає, буде хороша можливість з’ясувати, чи працює хостер над своїми слабкими сторонами. 
  • Ціна. Якщо хостер підозріло дешевий, не полінуйтесь поклікати та пройти кілька етапів замовлення, можливо, ресурси занадто лімітовані або ж у вартість тарифу не включені бекапи, панель управління, пошта чи техпідтримка.
  • Залізо. Що продуктивніше сервер та швидше диски, то краще. Якщо на вашому ресурсі бувають стрибки трафіку, а швидкість його завантаження – перше у вашому списку вимог до хостера, обирайте тарифи з найсучаснішими NVMe-дисками. 
  • Безпека. Раніше антивірус та захист від DDoS в тарифі були приємним бонусом та конкурентною перевагою, сьогодні ж – банальна, але надзвичайно важлива необхідність. Те саме стосується щоденних резервних копій вашого сайту. 
  • Техпідтримка. Відверто кажучи, це чи не один з найважливіших пунктів, і можна було б навіть посунути його трохи вище. Але справжню цінність кваліфікованої техпідтримки зазвичай починають розуміти вже постфактум, коли сайт полетить. Навіть короткочасних даунтамів не слід боятися, якщо ви впевнені, що проблему якомога швидше та якісно вирішать. 
  • Наявність тестового періоду. Під час нього потрібно встигнути з’ясувати, яким був аптайм і час відгуку сервера, а також поспілкуватись з техпідтримкою.
  • Локація. Чим ближче будуть розташовуватися сервери компанії до вашої цільової аудиторії, тим швидше ваш ресурс буде у них завантажуватися. Якщо ваша ціль – українська аудиторія, обирайте хостера з дата-центрами в Україні, якщо плануєте освоювати західні території, обирайте з варіантів розміщення Європу або США відповідно.

І наостанок, у хорошого хостера і вам, і вашому сайту буде затишно, як вдома. Hostpro з радістю стане таким місцем для вас – максимально швидко та дбайливо перенесемо ваш сайт від іншого провайдера та подаруємо місяць користування вашим тарифом Хостингу на новосілля. Для цього просто заповніть заявку на безкоштовну міграцію

Telegram Hostpro

Наш телеграм

з важливими анонсами, розіграшами й мемами

Приєднатися

Можливо, вас зацікавить

End of life CentOS 7: Варіанти міграції
End of life CentOS 7: Варіанти міграції

У січні 2014 року компанія Red Hat приєдналася до проєкту CentOS, ставши його головним...

Що перевіряти під час тестового періоду на Хостингу?
Що перевіряти під час тестового періоду на Хостингу?

Якщо хостер пропонує клієнтам тестовий період, то це свідчить про те, що провайдер відповідальний...

Вся правда про безкоштовний хостинг. 15 причин, чому не варто 
Вся правда про безкоштовний хостинг. 15 причин, чому не варто 

Безкоштовний хостинг видається доволі привабливим для тих, хто тільки планує створювати сайт або у...