Автоматизація інтернет-магазину: що не варто ігнорувати бізнесу в e-commerce 2024

post thumbnail

Згідно з результатами дослідження PwC, 45 % генеральних директорів у світі вважають, що їхня компанія не буде економічно життєздатною через 10 років, якщо вона продовжуватиме йти поточним шляхом. Тому впровадження змін — життєва необхідність для бізнесу, який хоче існувати в сучасних умовах.

Головним вектором змін в електронній комерції є автоматизація більшості ручних процесів. У цій статті ми розповімо про ключові напрямки автоматизації інтернет-магазину: від генерації ШІ-контенту до управління запасами.

SaaS-платформи для інтернет-магазинів

Дослідницька компанія Gartner у своєму щорічному огляді визначила галузеве хмарне ПЗ як один з головних технологічних трендів на 2024 рік. Передбачається, що до 2027 року його використовуватимуть понад 70 % компаній.

В електронній комерції активно розвиваються SaaS-платформи — сервіси, які дозволяють створити інтернет-магазин на основі хмарного програмного забезпечення з мінімальними вкладеннями. Платформи, такі як Shop-Express, беруть на себе більшість технічних питань, включно з оновленням CMS. Також SaaS має вже інтегровані системи автоматизації інтернет-магазину: CRM, ERP, поштові сервіси, аналітику тощо. Ви можете контролювати поставки, оцінювати ефективність просування, комунікувати з клієнтами — і все це з адмін-панелі сайту.

Створення фото і відео за допомогою ШІ

Передбачають, що обсяг ринку ШІ сягне 407 млрд доларів до 2027 року. Для порівняння, у 2022 році ця цифра складала 86,9 млрд.

Штучний інтелект, в тому чи іншому форматі, присутній у всіх системах автоматизації. Але найбільший «вау-ефект» у суспільства викликала саме генерація відео та зображень. Інтернет-магазини, які не відстають від трендів, активно використовують ШІ для створення рекламних оголошень, обробки фото товарів, оформлення сторінок сайту тощо. Головна перевага: суттєва економія часу співробітників.

Ось кілька популярних сервісів для створення фото та відео:

  • Для генерації зображень за текстовим запитом вам допоможуть Midjourney або DALL-E-2.
  • Для рекламного контенту спробуйте AdCreative.ai.
  • Для створення якісних лайфстайл-фото для карток товарів: Booth AI.
  • Для створення відеороликів: Pictory.ai, Synthesia.io.

ШІ для генерації текстів

Для створення текстів можна використовувати такі ШІ-інструменти, як ChatGPT або більш спеціалізований Copy.ai. Вони допоможуть з описами товарів, статтями в блог, рекламними заголовками, скриптами для відділу продажів і не тільки.

Щодо впливу згенерованих текстів на SEO-показники сайту: багато питань залишаються відкритими. У 2023 році Google зробив заяву, що санкцій через використання ШІ з точки зору SEO не передбачається, якщо тексти будуть якісними та відповідатимуть потребам читачів. Але оскільки Google часто оновлює алгоритми, в майбутньому все може змінитися.

Вже 5 березня 2024-го Google оприлюднив новий апдейт про боротьбу з неякісним ШІ-контентом. Що передбачає оновлення — можете дізнатися в нашій статті.

Чат-боти для спілкування з клієнтами і постачальниками

Сьогодні нікого не здивуєш чат-ботами — це одна з технологій автоматизації, яка активно входить в наше життя. Чат-боти суттєво економлять час співробітників компанії та можуть надавати точні відповіді на питання покупців 24/7. Є багато перевірених сервісів, які дозволяють створювати чат-боти для інтернет-магазину, соцмереж та месенджерів. Наприклад, Chatbotkit або ManyChat.

Але світові лідери онлайн-торгівлі пішли ще далі. Так, Walmart, найбільша у світі мережа супермаркетів, використовує чат-бот для автоматизації переговорів з постачальниками. Компанія визначає свої бюджети та потреби, а потім штучний інтелект спілкується з постачальниками для укладання угод.

CRM-система для клієнтського обліку

Поширена помилка: називати CRM-кою будь-яку систему, яка дозволяє вести облік товарів та управляти замовленнями. Проте CRM стосується виключно управління клієнтськими відносинами. Завдяки підключенню CRM до інтернет-магазину ви можете зробити маркетинг і продажі більш персоналізованими, базуючись на історії клієнта, взаємодії з менеджерами та поведінці користувачів на сайті.

З початком повномасштабного вторгнення багато компаній відмовились від російських продуктів. На щастя, на українському ринку є не менш ефективні системи, такі як KeyCRM. Також є продукти, які об’єднують в собі безліч інструментів для бізнесу в одній платформі, наприклад, RemOnline. Детальнішу інформацію про інші корисні сервіси ми зібрали в статті Українські та зарубіжні аналоги російського ПЗ.

Автоматизація email-маркетингу

Mailchimp, Sendpulse, Mails.ai та інші інструменти на базі ШІ допоможуть автоматизувати email-розсилки, зробити листи більш персоналізованими та ефективними.

Завдяки інструментам email-маркетингу листи відправляються автоматично в найбільш оптимальний час та формуються залежно від інтересів та поведінки конкретних клієнтів. Це суттєво збільшує відсоток відкриттів та стимулює повторні продажі. Наприклад, завдяки персоналізованим товарним рекомендаціям в розсилках Shafa.ua збільшила конверсію до 233 %.

Управління запасами за допомогою ERP-системи

ERP — це програмне забезпечення для управління фінансами, складом і логістикою. Кожен бізнес може вибрати ті функції, які найкраще відповідають його потребам. Наприклад, за допомогою автоматизації управління складом можна ефективно визначати оптимальний рівень запасів, щоб уникнути дефіциту або надмірного накопичення товарів на складі.

ERP-системи широко представлені на українському ринку. Одні з найбільш відомих: SAP, IT-Enterprise та інші.

Підбиваємо підсумки

Більшість бізнес-процесів, які відбуваються у вашій компанії, можуть бути автоматизовані. І від того, наскільки послідовно, ефективно та швидко ви впровадите необхідні зміни, залежить ваш подальший розвиток.

Експерти радять почати з малого. Якщо вирішили використовувати CRM-систему, то навчіть персонал найбільш необхідному функціоналу. Послідовно вибирайте ШІ-інструменти, опановуйте та фіксуйте результати. Головне, підходити до автоматизації інтернет-магазину зважено та інтегрувати лише те, що підходить саме вашому бізнесу.

Telegram Hostpro

Наш телеграм

з важливими анонсами, розіграшами й мемами

Приєднатися

Можливо, вас зацікавить

Хостинг і SEO: стратегії оптимізації для покращення видимості та трафіку сайту
Хостинг і SEO: стратегії оптимізації для покращення видимості та трафіку сайту

Хостинг – це послуга надання місця на віддалених серверах для зберігання різної інформації, як-от...

Ефективні стратегії просування сайту у 2024 році
Ефективні стратегії просування сайту у 2024 році

У сучасну цифрову еру присутність компанії в інтернеті допомагає бути їй більш відомою і...

Підсумки 2023-го від HostPro
Підсумки 2023-го від HostPro

Якщо відверто, це були 365 днів, сповнених викликів, досягнень і хвилювань. Підсумки року –...