Сервіси для виявлення контенту, згенерованого ШІ

post thumbnail

Якщо є ШІ-сервіси, які генерують контент, то мають бути й ті, які його виявляють. Сьогодні ми разом з вами проведемо експеримент і визначимо топові сервіси для виявлення контенту, згенерованого штучним інтелектом.

Цей матеріал буде корисний усім, хто працює з текстами будь-якої тематики:

  • копірайтерам,
  • контент-менеджерам,
  • SEO-спеціалістам,
  • маркетологам,
  • власникам сайтів,
  • викладачам,
  • студентам,
  • юристам.

Річ у тім, що згенерований штучним інтелектом контент часто буває низької якості. Навіть Google весною 2024 року дав зрозуміти, що буде боротись зі спамом і низькоякісним контентом, згенерованим AI, і знижувати позиції таких сторінок у видачі. І це логічна реакція, адже регулярно в таких матеріалах можна зустріти відверто шкідливі поради, які шкодять здоров’ю людей чи їх матеріальному стану.

Крім того, деякі відповіді того самого ChatGPT, Copilot, Bard чи Gemini іноді позбавлені фактчекінгу, тож у тексти може прослизнути дезінформація та фейкові новини. Також перевіряти контент на наявність ШІ корисно під час написання наукових статей, аби уникнути академічного шахрайства.

Як проходив експеримент?

Щоб перевірити сервіси виявлення штучного інтелекту, ми взяли частину нашої статті про VPN і проксі-сервери. Після цього попросили написати невеликий текст на цю ж тему у чата GPT, Gemini та Copilot.

На жаль, не всі сервіси розуміють українську мову. Для тих, хто підтримує виключно англійську, ми також підготували 4 тексти. Один із них – початок відомої дитячої казки, а три інші – довільні тексти згенеровані вищезгаданими сервісами.

З результатами всіх наших перевірок ви можете ознайомитись в цьому матеріалі. Також ми розповімо, на яких умовах працюють ці сервіси, адже не всі вони безплатні.

Smodin

Сервіс працює з майже 50 мовами, серед яких і українська. Платні тарифи – від 12$ / місяць при оплаті на рік вперед. Крім перевірки наявності ШІ Smodin вміє виявляти плагіат і працює як перекладач.

Безплатно можна перевірити 5 текстів за тиждень. Smodin не знайшов слідів ШІ в нашому людському тексті про VPN і проксі-сервери.

Smodin і людський текст | Блог HostPro

Вміст від ChatGPT сервіс також виявив безпомилково.

Smodin та ChatGPT | Блог HostPro

Так само Smodin на 100% впевнений, що текст, написаний за допомогою Copilot, – це творіння штучного інтелекту.

Smodin і Copilot | Блог HostPro

Gemini також не зміг обманути Smodin. Сервіс чудово впорався зі своєю роботою і виявив, що текст на 100% згенеровано AI.

Smodin і Gemini | Блог HostPro

Результати Smodin з виявлення тексту, згенерованого ШІ, загалом дуже хороші. Додамо, що після реєстрації ви зможете безплатно перевіряти 5 текстів щодня, а не щотижня.

Winston AI

Перш за все зазначимо, що цей ресурс платний – від 12$ у місяць. У тариф також включені перевірки текстів на плагіат і картинок на генерацію ШІ. З хороших новин – вам надається пробний період, що триває 7 днів. Щоправда, за цей час сумарно можна перевірити не більше 2000 слів.

Winston AI не розуміє українську мову, тому тестували ми його англійською. І варто зазначити що видав він доволі цікаві результати. Особливо це стосується казки. Весь текст Winston AI виділив зеленим кольором, що означає відсутність використання штучного інтелекту. Але у своїй оцінці вказав, що текст написаний людиною лише з ймовірністю 11%.

Winston Ai та людський текст | Блог HostPro

Текст, згенерований чатом GPT, був розпізнаний доволі легко.

Winston AI і ChatGPT | Блог HostPro

А от з Copilot цей сервіс не впорався. Текст, згенерований цим ресурсом, був розпізнаний як такий, що створений людиною.

Winston AI і Copilot | Блог HostPro

Наявність ШІ в тексті від Gemini Winston AI визначив безпомилково.

Winston AI і Gemini | Блог HostPro

Hive

Головна перевага цього сервісу – він безплатний. Але української також не розуміє. Точніше, в усіх українських текстах видає результат, що вони на 100% створені людиною. А от щодо англомовних ситуація трохи інша. Казку Hive розпізнав як текст, в якому майже немає домішок ШІ.

Hive і людський текст | Блог HostPro

ChatGPT впізнано безпомилково.

Hive і ChatGPT | Блог HostPro

Щодо Copilot, то тут Hive трохи сумнівався, але все ж визначив, що текст згенерований ШІ з великою вірогідністю.

Hive і Copilot | Блог HostPro

Gemini спіткала та ж доля – 85,5% визначено як написаний ШІ текст.

Hive і Gemini | Блог HostPro

Загалом враження від використання Hive доволі позитивні. Як бачите, ресурс непогано впорався з усіма завданнями. Зауважимо лише, що для перевірки потрібно брати тексти хоча б від 750 символів, але краще від 1500. З іншого боку – максимальна довжина тексту не повинна перевищувати 8192 символи.

GPTZero

Преміумверсії цього сервісу стартують від 10$. Але є безплатна базова, що дозволяє перевіряти до 10000 слів на місяць.

На жаль, сервіс також не розуміє українську мову, адже на різноманітні тексти солов’їною видає один і той самий результат – 9% вірогідності, що контент створений з використанням ШІ.

Щодо англійської, то ось що він нам показав на уривок з казки.

GPTZero і людський текст | Блог HostPro

Як бачимо, GPTZero все ж віддав перевагу тому, що текст написаний людиною. А от з визначенням ChatGPT ніяких проблем не виникло.

GPTZero і ChatGPT | Блог HostPro

Copilot і тут зміг ввести в оману сервіс для визначення ШІ. Лише 40% повністю згенерованого тексту визначено як ШІ-контент.

GPTZero і Copilot | Блог HostPro

У протистоянні з Gemini переможцем виявився GPTZero – у результатах 100%, що текст згенеровано. Як і є насправді.

GPTZero і Gemini | Блог HostPro

Serpstat

Це багатофункціональна SEO-платформа. Тут і пошукова аналітика, і аналіз посилань, і аудит сайту, і моніторинг позицій в пошуковій видачі тощо. Найдешевший план «Individual» коштує 600$ на рік. Але є і пробний безплатний період на 7 днів.

Щодо виявлення штучного інтелекту, то наш текст, написаний для блогу HostPro, чомусь викликав у сервісу певні сумніви. Але загалом він впевнений на 70%, що матеріал створений людиною.

Serpstat і людський текст | Блог HostPro

Текст від ChatGPT Serpstat помилково вважає таким, що створила людина.

Serpstat і ChatGPT | Блог HostPro

А от роботу Gemini було визнано як згенеровану штучним інтелектом.

Serpstat і Gemini | Блог HostPro

Copilot також зміг ввести Serpstat в оману. Його текст сервіс визначив на 61% людським.

Serpstat і Copilot | Блог HostPro

Загалом враження від роботи з цим сервісом саме для визначення згенерованого ШІ контенту скоріше негативні. Ми перевірили за його допомогою також наші англомовні тексти. Зі створених штучним інтелектом він зміг визначити лише один із трьох. А от той, що написаний людиною, позначив на 100% згенерованим ШІ. Складається враження, що результати практично рандомні.

Scribbr

Безплатний сервіс для визначення згенерованого штучним інтелектом тексту. Автори стверджують, що він за лічені секунди виявляє чат GPT3.5, GPT4 та Gemini. Розуміє українську мову, але не перевіряє тексти довші за 500 слів.

Щодо наших завдань, то текст, написаний людиною Scribbr визначив як такий, що з ймовірністю 25% створив штучний інтелект.

Scribbr і людський текст | Блог HostPro

А от з приводу ChatGPT творці AI-детектора не збрехали. Присутність цього віртуального помічника визначено безпомилково.

Scribbr і ChatGPT | Блог HostPro

Так само легко викрили текст, що створений за допомогою Gemini.

Scribbr і Gemini | Блог HostPro

Попередні сервіси не завжди справлялись із текстом, створеним за допомогою Copilot. Але Scribbr витримав і цей удар.

Scribbr і Copilot | Блог HostPro

Найкращі AI-детектори

Ми зробили зручну табличку, яка показує результати нашого експерименту. У ній можна побачити, які з AI-детекторів впоралися із завданням краще.

Назва сервісуТекст, написаний людиноюChatGPTGeminiCopilotЧи розуміє українську мову
Winston AI+–++
Hive++++–
GPTZero+–++
Smodin+++++
Serpstat+++
Scribbr+++++

На завершення

Можна сміливо стверджувати, що недоліки є як у сервісів, що генерують текст за допомогою штучного інтелекту, так і в AI-детекторів, що намагаються його виявити. Цікаво буде спостерігати за цим змаганням у майбутньому.

Щодо нашого експерименту, то найкращі результати продемонстрували Smodin та Scribbr. Обидва ці сервіси розуміють українську мову, добре впорались з пошуком текстів, згенерованих ШІ, а останній ще й повністю безплатний.

Telegram Hostpro

Наш телеграм

з важливими анонсами, розіграшами й мемами

Приєднатися

Можливо, вас зацікавить

Відтепер SSL-сертифікати знову можна замовити на 2 і 3 роки
Відтепер SSL-сертифікати знову можна замовити на 2 і 3 роки

Раді повідомити, що тепер наші клієнти можуть придбати SSL-сертифікати одразу на 2 або 3...

15 найкращих пошукових систем у 2024 році
15 найкращих пошукових систем у 2024 році

Цей матеріал присвячено найкращим пошуковим системам сучасності. Тут ви знайдете 15 альтернатив Google, які...

Що таке проксі-сервер і чим він відрізняється від VPN
Що таке проксі-сервер і чим він відрізняється від VPN

Коли мова заходить про безпеку особистих даних користувачів мережі, часто згадують дві технології, які...