Даруємо 10 шоперів

в нашому Telegram

Приєднатись

Як створити Sitemap (карту сайту) в CMS WordPress

post thumbnail

Sitemap.xml – це карта сайту; перелік усіх сторінок, які потребують індексації, який використовується пошуковими ботами. У даній карті розміщується інформація про структуру, пріоритетність сканування і час останнього оновлення.

Це необхідний інструмент для ресурсів з розгалуженою структурою, оскільки за відсутності Sitemap.xml, чим більше рівнів вкладених сторінок, тим повільніше нові сторінки можуть включатися в індекс сайту.

Крім того, що боти пошукових систем швидше проводитимуть сканування сайту, вони також зможуть визначати послідовність сканування сторінок на основі метаданих.

Даний файл потрібен кожному сайту, незалежно від того лендінг це або сайт новин.

Вам обов’язково необхідний Sitemap.xml якщо маєте:

  • Важкий багатосторінковий сайт. В цьому випадку існує велика ймовірність того, що пошукові боти пропустять внесені зміни або нещодавно додані сторінки;
  • Великий обсяг відео та фото контенту. Файл .xml допомагає Google ботам знаходити й аналізувати мультимедійний контент.
  • Новий ресурс в якому небагато зовнішніх посилань на нього;
  • У сайту великий архів сторінок не пов’язаних між собою.

Можна обійтися без Sitemap.xml у випадках:

  1. Невеликий ресурс (менше ніж 500 сторінок, які повинні бути представлені в результатах пошуку);
  2. Організована внутрішня перелінковка, в результаті чого пошукові боти вільно переходять в розділи за посиланнями з головної сторінки;
  3. Мало або відсутній мультимедійний контент. Чи немає потреби у видачі їх в результатах пошуку.

Різниця між XML і HTML

Крім XML існує також HTML карта. Відмінність в тому, що другу крім пошукових роботів можуть використовувати також користувачі для орієнтування по сайту. Це повноцінна окрема сторінка з переліком розділів ресурсу.

XML більш популярні, хоча і недоступні для користувача. Зараз розробники сайтів намагаються відходити від використання HTML карти та підвищувати юзабіліті шляхом зрозумілого і комфортного використання користувачами ресурсу без карти сайту.

Оскільки карти HTML відходять на другий план, розбирати ми будемо sitemap.xml.

Далі ми розповімо як налаштувати карту сайту на найпопулярнішій CMS WordPress.

Як налаштувати Sitemap для WordPress

Перед тим як почати налаштування карти, звернемо вашу увагу, що існують обмеження: ліміт в 50.000 адрес у файлі sitemap і загальний розмір файлу не більше 50 МБ.

Якщо даного ліміту вам недостатньо, даний момент можна вирішити створенням декількох карт сайту й однієї основною картою, яка буде включати себе всі інші карти. Тим самим, ви зможете збільшити кількість розміщених URL.

Є безліч плагінів для створення та управління sitemap.xml, вони мають різний функціонал. Ми надамо наш список рекомендацій.

Встановити плагіни можна прямо в адмін-панелі WordPress розділі Модулі – Додати новий. У пошуковому рядку введіть назву плагіну й у вікні пошуку натисніть Встановити та в списку встановлених плагінів активувати його.

Плагін Google XML Sitemaps в адмін-панелі WordPress.

Google XML Sitemaps

Хороший тим, що карта створюється за основними вимогам стандартів Google. При цьому Яндекс, Bing, Yahoo і інші пошукові системи так само вільно можуть використовувати його для отримання інформації для сканування.

Плагін підтримує всі типи сторінок, згенерованих WordPress, а також настроюються URL-адреси.

Після створення карти сайту нові статті автоматично додаватимуться в файл sitemap.xml.

По дефолту генерує кілька файлів sitemap такі, як основну, статичні сторінки (сторінка з контактами або інформація про компанію) і сторінка статей. Тому він ідеально підійде для ресурсів, які планують розвиватися й рости та можуть не турбуватись про ліміт на один файл.

Для роботи з настройками sitemap.xml, перейдіть в розділ Налаштування ⟶ XML-Sitemap.

Тут у вас буде можливість налаштовувати пріоритет сканування, визначати частоту оновлення сторінок, видаляти і додавати сторінки (в пункті Зміст карти).

Не забудьте після внесених змін оновити параметри.

Yoast SEO

Yoast SEO підходить тільки для Google, Yandex не підтримується. Це хороший плагін для загального управління SEO. Має обмежений функціонал з налаштування Sitemap. Пропоновані параметри можна тільки включити або відключити. Google XML Sitemaps в даному плані має більш гнучку структуру.

Плагін зазвичай автоматично генерує XML-карту сайту відразу після установки. Також створює відразу кілька файлів і групує їх у файлі індексу.

Карта сайту в плагіні Yoast SEO

Щоб подивитися карту сайту, перейдіть в розділ SEO – Загальні – Yoast SEO settings. У загальних настройках Yoast SEO перейдіть на вкладку «Функції». Клацніть знак питання для функції XML Sitemap. Потім натисніть “Переглянути карту сайту XML”.

Карта сайту в плагіні Yoast SEO

Доступність карти сайту для пошукових систем

Згідно з рекомендаціями Google зробити доступний файл Sitemap можна декількома способами:

Надішліть файл через інтерфейс спеціального звіту.

Виконайте запит ping. У браузері або командному рядку можна надіслати запит GET на наведений нижче адресу, вказавши повний URL файлу Sitemap і переконавшись, що цей файл доступний:

https://www.google.com/ping?sitemap=FULL_URL_OF_SITEMAP
приклад:
https://www.google.com/ping?sitemap=https://example.com/sitemap.xml

Вставте в будь-якому місці файлу robots.txt рядок зі шляхом до файлу Sitemap (він буде виявлений ​​при наступному скануванні файлу robots.txt). приклад:

Sitemap: https://example.com/my_sitemap.xml

Якщо ви використовуєте Atom або RSS і хочете повідомити про внесені вами зміни не тільки Google, але й іншим пошуковим системам, зробіть це за допомогою протоколу WebSub

developers.google.com

Висновок:

Sitemap.xml важливий елемент для індексації. Більшість плагінів для WordPress подбало про те, щоб його створення і налаштування були зручними. А з WordPress тарифами від Hostpro це простіше простого. Ми завжди з радістю допоможемо з вашими завданнями й питаннями.

Налаштуйте карту вашого сайту та зручно працюйте з додаванням нових сторінок і контенту на сайті.

Звертаємо вашу увагу, що наявність карти сайту не гарантує повноцінної індексації всіх сторінок сайту. Оскільки для індексації Google вимагає, щоб сайт мав складену внутрішню структуру посилань. Тому крім генерації карти сайту подбайте, щоб внутрішні і зовнішні посилання вказували на певний елемент на карті сайту. 

Telegram Hostpro

Наш телеграм

з важливими анонсами, розіграшами й мемами

Приєднатися

Можливо, вас зацікавить

WordPress Manager – управління сайтом з особистого кабінету
WordPress Manager – управління сайтом з особистого кабінету

Клієнти HostPro мають можливість керувати усіма інсталяціями WordPress просто з особистого кабінету. У цій...

10 вразливостей WordPress, про які варто знати. Захист сайту на WordPress
10 вразливостей WordPress, про які варто знати. Захист сайту на WordPress

WordPress – найпопулярніша CMS у світі. Зважаючи на це, більшість зламів та вразливостей також...

Як створити сайт на WordPress. Вступ
Як створити сайт на WordPress. Вступ

Природа дала нам серце, щоб любити Україну, а HostPro – щоб допомогти вам зробити...