Даруємо 10 шоперів

в нашому Telegram

Приєднатись

Перенесення сайту на український домен без втрати трафіку

post thumbnail

Так уже склалось історично, що регіональних доменів у русифікованій транслітерації в українському Інтернеті значно більше, ніж відтворених з українськомовних назв.

Але динаміка хороша – про українізовані зони дізнаються все більше власників доменів і все більше переносять сайт на правильний домен. Тож у цьому гайді ми зʼясуємо, як дерусифікувати домен без негативних наслідків для SEO. 

Як працює українізація домену?

Важливо памʼятати, що регіональні українські домени в російській та українській транслітерації є дзеркальними. Тому, якщо ви колись зареєстрували домен test.kiev.ua, то test.kyiv.ua був автоматично зарезервований за вами як за власником домену. Для всіх інших користувачів він відображався як зайнятий, хоча насправді був вільним.

Покрокове перенесення сайту на український домен

Крок 1. Реєструємо домен з українською транслітерацією

Зареєструвати домен в регіональній українській зоні можна з головної сторінки або ж зі сторінки реєстрації доменів. По завершенню реєстрації сплачуємо рахунок. До слова, нещодавно українські домени в HostPro подешевшали й стали ще доступнішими.

Зареєструвати український домен

Крок 2. Додаємо і налаштовуємо новий домен на сервері

Якщо ви змінюєте домен в межах наявної послуги Хостингу, то потрібно буде ще змінити домен для послуги. Для цього напишіть запит у технічну підтримку.

Крок 3. Переносимо сайт на новий домен

Перенесення сайту на український домен залежить від самого сайту – він рукописний чи створений за допомогою CMS. У будь-якому випадку потрібно змінити стару назву домену на нову в конфігураційному файлі. Попри те, що в нашому випадку домени дзеркальні, вони все одно вважаються 2-ма різними доменами. 

Якщо сайт на WordPress, то перенести його на новий домен найзручніше за допомогою спеціальних плагінів. Наприклад, All-in-One WP Migration або Better Search Replace. Хоча це можна зробити й в ручному режимі. Для перенесення WordPress-сайту на новий домен можете скористатися нашою інструкцією (актуально також для інших CMS – Joomla, Drupal, PrestaShop, Magento тощо).

Відповідно до цього гайду всі посилання на сторінках та інші налаштування, що містять старий домен, мають змінитися на новий. Зробити це вкрай необхідно, щоб надалі сайт працював без помилок.

Крок 4. Налаштовуємо 301 редирект

Дехто не заморочується і просто створює alias домену, щоб і за старою, і за новою адресою відвідувачі заходили на той самий сайт без переадресації.

Так, аліаси налаштувати легше, ніж редиректи, але саме редиректи корисніші для індексації. Виходить, що коли працює 1 посилання, то весь трафік буде проходити тільки через нього і сайт ранжуватиметься краще. Якщо в сайту ще будуть аліаси, вони перетягуватимуть частину трафіку на себе.

За допомогою, аліасів можна: 

  • боротися із паразитуванням на бренді, конкурентами. Якщо будуть викуплені усі основні домени, то зловмисник або конкурент просто не зможе взяти собі схоже ім’я; 
  • попередити помилки при написанні доменів, наприклад сайт hoho.com, а юзер вводить ho-ho.com; 
  • використовувати у маркетингу, рекламі тощо. Наприклад, замість довгого урла зробити коротший, або використовувати URL іншою мовою. До слова, Apple тримає безліч доменів, які редиректять на основний сайт, скажімо, apple.shop, apple.us.  

Серед суттєвих мінусів – витрати на підтримку кожного з аліасів домену. 

Щоб користувачів та ботів пошукових систем перенаправляло на нову адресу, і водночас передавалося 90% посилальної ваги, налаштуємо 301 редирект. Для цього у файлі htaccess прописуємо:

RewriteEngine on 

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www\.domainold\.ua$ [NC] 

RewriteRule ^(.*)$ http://domainnew.ua/$1 [L,R=301] 

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^domainold\.ua$ [NC] 

RewriteRule ^(.*)$ http://domainnew.ua/$1 [L,R=301]

Таким чином ми збережемо трафік сайту і його позиції в ПС.

Крок 5. Підключаємо нову пошту

Якщо пошта компанії була на старому домені, то після 301 редиректа вона припинить працювати. Тому потрібно буде виконати 3 дії:

  • По-перше, переадресувати листи зі старої поштової скриньки на нову. Як налаштувати перенаправлення пошти для домену в cPanel, покроково розписали у цьому гайді.
  • По-друге, створити новий e-mail. Зробити це можна в панелі керування хостингом. Інструкція зі створення пошти в cPanel.
  • По-третє, змінити стару поштову адресу на нову на всіх сторінках сайту, не забути про сторінку “Контакти”, футер. Також краще підготувати список сторонніх ресурсів, де була вказана ваша пошта і попередити власників/модераторів про її зміну.

Про що не забути при переїзді на новий домен?

  • Сплачуємо рахунки за обидва доменні імена – і за старий русифікований, і за новий в українській транслітерації. Якщо припинити підтримку старого домену, редиректи не відпрацьовуватимуть, і ваші користувачі будуть потрапляти на ось таку сторінку, що потягне за собою негативні наслідки для сео.

Перенесення сайту на український домен

Зазвичай так зване “склеювання” доменів відбувається приблизно 6 місяців. Коли сайт повністю склеївся, непотрібний просто вимикається. 

  • Замовляємо і встановлюємо SSL-сертифікат для нового домену. 
  • Замінюємо домен на новий в усіх рекламних оголошеннях в Google Ads. 
  • Прописуємо новий домен у файлі robots.txt. У файлі sitemap.xml змінюємо домен у всіх URL. А також не забуваємо про метатеги hreflang і canonical, якщо вони використовуються.

Крок 6. Додаємо новий домен в Google Search Console

Для того, щоб пошуковики бачили правильний домен, треба зробити запит на зміну домену в Google Search Console. Зробити це можна за допомогою інструменту “Зміна адреси”. Інструкція доступна за посиланням.  

Також, якщо ви використовуєте інструменти для моніторингу позицій сайту, врахуйте, що в них також треба буде замінити старе доменне імʼя на нове.

Коментарі SEO-фахівців про переїзд з .kiev.ua на .kyiv.ua 

Ми запитали провідних SEO-спеціалістів щодо ризиків переходу з .kiev.ua на .kyiv.ua та як їх уникнути. Ось що нам відповіли. 

“Вважаю, що якщо є потреба, то потрібно робити переїзд. Це не так складно, як здається. Популярність доменів “.kiev.ua” буде поступово спадати, тож потрібно бути на крок попереду та прокачувати лінками вже нове ім’я. Налашуйте посторінковий 301-й редірект та будьте готові до того, що якась частина трафіка зникне, але все повинно з часом відновитися.

До того ж, якщо ви займаєтеся SEO проєкту, то трафік має поступово зростати. Не забувайте про те, що редіректи мають бути до останнього дня існування старого домену, який також необхідно регулярно продовжувати.

Маєте питання щодо переїзду з одного домену на інший або потрібна допомога? Рекомендуємо звернутися до профільних SEO-спеціалістів, аби всі роботи були виконані коректно та без ризиків.”

Тарас Гуща, Founder SEO.UA

“Сьогодні все в Україні можна вважати брендовим. А якщо це якісний бренд, то все має бути ідеальним, у тому числі і написання назв міст у домені. Поступово популярність “.kiev.ua” спадатиме, а саме таке написання будуть забувати. Це можна порівняти з тим, як почали забувати та менше використовувати старі назви міст після перейменування. Нові домени на *.kyiv.ua будуть викликати більше довіри. Тож потрібно вже сьогодні реєструвати домен, доки він вільний. Ось вам деякі загальні поради для переїзду:

  • Намагайтесь зробити перехід в період низького попиту до ваших товарів/послуг. Таким чином, якщо трафік буде тимчасово просідати, то ви втратите менше.
  • Налаштуйте посторінковий редірект, а не всі на головну сторінку.
  • Зробіть це швидко і без помилок. Зверніться краще до тих, хто має досвід та, бажано, має портфоліо і схвальні відгуки реальних клієнтів.
  • Перевіряйте редірект кожен день.
  • Не забудьте про Google Search Console
  • Контролюйте коректну роботу редіректу, як мінімум, 1 місяць
  • Не забувайте продовжувати старий домен, та прокачуйте лінками одразу новий.”

Мещеряков Сергій, SEO-спеціаліст SEO.UA

На завершення

Ми з вами зʼясували, як покроково перенести сайт на новий домен в українській транслітерації й водночас не втратити трафік та важливі листи. Для безкоштовної консультації звертайтеся до нашої команди техпідтримки. Ми у швидкому доступі 24/7.

Telegram Hostpro

Наш телеграм

з важливими анонсами, розіграшами й мемами

Приєднатися

Можливо, вас зацікавить

Реєстрація ссTLD – національних доменів різних країн. Частина 1
Реєстрація ссTLD – національних доменів різних країн. Частина 1

Національні домени допомагають користувачам зрозуміти розташування бізнесу або організації, що стоїть за сайтом, а...

Домени з історією – де знайти і чи варто купувати
Домени з історією – де знайти і чи варто купувати

Ви як веброзробник чи власник бізнесу могли зіткнутися з такою дилемою – чи є сенс...

Backorder доменів відтепер доступний в HostPro 
Backorder доменів відтепер доступний в HostPro 

Ваш омріяний домен у популярній доменній зоні виявився зайнятим? Що ж, відтепер необовʼязково обирати...