15 найкращих пошукових систем у 2024 році

post thumbnail

Цей матеріал присвячено найкращим пошуковим системам сучасності. Тут ви знайдете 15 альтернатив Google, які деколи навіть перевершують короля пошуковиків, забезпечуючи кращу конфіденційність та відсутність реклами у видачі.

Типи пошукових систем та як вони працюють

В наш час пошукові системи відрізняються за принципом своєї роботи. Виділяють такі різновиди:

  • Індексаційні пошукові системи (Crawler-Based Search Engines). Спеціальний робот (краулер) сканує мережу, обходячи усі вебсайти та збираючи їхній вміст. Усі дані й копії сторінок зберігаються у базі даних. Коли користувач виконує запит, система шукає в індексі результати, які найбільше відповідають ключовим словам. Це Google, Bing, Yahoo.
  • Каталоги інтернет-ресурсів (Human-Powered Directories). Ці пошукові системи базуються на ручному додаванні сайтів до каталогів, організованих за категоріями. У списку міститься коротка інформація про кожну сторінку: заголовок, адреса, опис. Перевагою таких ресурсів, порівняно з попередніми, є перевірка людьми, а не роботами. Це дає змогу отримати вищу якість контенту порівняно з результатами, які видають машини. Приклади: DMOZ і Yahoo Directory, які зараз уже неактивні. 
  • Гібридні пошукові системи (Hybrid Search Engines). Такі пошуковики комбінують методи індексаційних пошукових систем та каталогів. Вони використовують краулери для збору інформації, але також включають результати, додані вручну. Яскравий представник: Bing. 
  • Метапошукові системи (Metasearch Engines). Такі системи не мають власної бази даних, тож вони одночасно звертаються до декількох інших пошукових систем і збирають результати. Потім вони об’єднують їх і представляють користувачеві, як-от DuckDuckGo і Startpage. Коли пошуковики не були такими розумними, як зараз, цей різновид вважався доволі популярним. 
  • Вертикальні пошукові системи (Vertical Search Engines). Спеціалізуються на певних галузях або типах контенту (наприклад, новини, зображення, відео, робота, нерухомість). Вони теж використовують індексаційні методи, але фокусуються на певних темах. Наприклад, YouTube (пошук відео), Indeed (пошук роботи). 
  • Пошукові системи з соціальним компонентом (Social Search Engines). Інтегрують дані з соціальних мереж, аналізують популярність і взаємодії з контентом. Враховують лайки, коментарі, поширення для ранжування результатів. Приклад: Twitter Search.

Варто зазначити, що алгоритм роботи кожної пошукової системи є унікальним і тримається в таємниці. Але в будь-якому випадку можна виділити кілька етапів самого процесу пошуку інформації:

  • Сканування, або краулінг. Спеціальні роботи краулери обходять мільярди сторінок в мережі, а потім зберігають і передають інформацію на індексацію. Головна мета цього етапу – зібрати дані про новий контент та оновлення на наявних сторінках. 
  • Індексація. Далі відбувається аналіз отриманих даних. Їх відправляють в базу пошуковика, де вивчається і структурується вміст сторінок, включно з текстом, заголовками та метаданими. Фактично на цьому етапі дані організуються, щоб бути доступними для швидкого пошуку. 
  • Обробка запиту. Коли користувач вводить свій запит, система його аналізує, розпізнає ключові слова, контекст та визначає інтент (намір).  
  • Ранжування. Система оцінює релевантність кожної сторінки запиту користувача на основі різних факторів, зокрема ключових слів, якості контенту, кількості та якості посилань, час перегляду сторінки іншими користувачами тощо. Відбираються всі сторінки, які найрелевантніші та показуються в топі пошукової видачі (SERP).

Найкращі пошукові системи у 2024 році

Перш ніж переходити до конкретних назв, поговоримо про критерії, які ми враховували під час відбору пошуковиків для нашого рейтингу. Передусім звертали увагу на:

  • Релевантність результатів пошуку. Це доволі суб’єктивний критерій. Але у будь-якого хорошого пошуковика мають бути налаштування і фільтри, які дозволяють користувачу отримати найбільш відповідні результати.

    Є пошукові системи, що дозволяють адаптувати видачу до мови користувача, його місцеперебування чи вподобань. Також деякі запам’ятовують результати попередніх пошуків, щоб наступного разу видавати більш точні результати.
  • Зручність для користувачів. Інтерфейс пошукової системи має бути інтуїтивно зрозумілим і простим у навігації. Так користувачі будуть без проблем знаходити те, що їх цікавить.
  • Турбота про приватність. З кожним днем в мережі все більше зростає занепокоєння з приводу конфіденційності та безпеки. Через це з’являються приватні пошукові системи, що пропонують надійні заходи безпеки, збереження анонімності та не відстежують інформацію про користувача. 
  • Інтеграція з іншими сервісами. Якщо система може підключатись і шукати в інших службах, то це значно збільшує її продуктивність. До прикладу, Google надає можливість пошуку документів на вашому Google Диску, коли ви починаєте вводити його назву в рядку пошуку. Також інтеграції можуть включати синхронізацію з електронною поштою, календарем та навіть соціальними мережами.

Google

Найкращі пошукові системи: Google | Блог HostPro

Найімовірніше, саме з допомогою цієї пошукової системи ви знайшли нашу статтю. Google – беззаперечний лідер серед пошуковиків. Він відомий своїм величезним індексом сторінок, потужними алгоритмами та використанням штучного інтелекту. Розглянемо ключові особливості цього пошуковика.

Особливість пошуковикаОпис
Featured snippetsВиділені фрагменти на початку, які дають коротку відповідь на питання, яке ви поставили. Найчастіше взята вона з сайту, що займає найвищу сходинку в ранжуванні. Правда, дослідження показують, що після впровадження SGE вони з’являються все рідше.
SGEГенеративна пошукова видача. Найбільше оновлення Google за останні 10 років. Штучний інтелект генерує спеціальний блок на початку видачі відповідно до запиту конкретного користувача.
Каруселі зображень і відеоДемонстрація релевантних зображень і відео в каруселі. Ця функція значно спрощує пошук візуального вмісту, пов’язаного з вашим запитом.
Блоки локальної видачіЯкщо ваш запит локально направлений, то Google видасть карту та список бізнесів, що надають відповідні послуги поруч.
Google LensКрута функція візуального пошуку. Достатньо зробити фото, або завантажити зображення, щоб потім знайти схожі картинки, ту саму картинку без тексту чи товар.
Миттєві відповідіGoogle дає можливості отримати миттєві відповіді на певні питання прямо в стрічці пошуку. Іншими словами він може виконувати функцію калькулятора, конвертера величин і валют тощо. Також можна дізнатись прогноз погоди чи результати спортивних подій.
Інтеграція зі службами GoogleВи без проблем можете отримати доступ до Google Диску, Google Photos, Gmail і керувати ними просто з пошукового рядка. Так, ви можете почати вводити назву одного з ваших документів, які збережені на Диску, а Гугл видасть його в підказках, і ви зможете одразу перейти на нього. 
Оператори пошукуДуже корисні символи чи слова, які допомагають зробити ваш пошук зручнішим. До прикладу, достатньо після запиту надрукувати site:адреса сайту, щоб пошук відбувався виключно на сторінках цього ресурсу. На цих операторів варто звернути увагу маркетологам, SEO-спеціалістам та всім, кому потрібно переглядати великий обсяг інформації.

Вас можуть зацікавити статті:

Bing

Bing | Блог HostPro

Це пошуковик, що розроблений компанією Microsoft. Його головна особливість – спеціальна накопичувальна система балів. За використання цієї системи вам нараховуються очки, які потім можна обміняти на різноманітні сертифікати та інші бонуси.

Bing може стати чудовою альтернативою Google завдяки своїй багатофункціональності та вищезгаданій системі винагород. У цього пошуковика також є доволі інтуїтивно зрозумілий візуальний пошук, що дозволяє знаходити зображення та пов’язану з ними інформацію.

Особливість пошуковикаОпис
Візуальний пошукОдна із фішок Bing, яка дозволяє шукати за допомогою картинок. Достатньо завантажити фотографію чи зображення і Bing ідентифікує об’єкт, надасть потрібні орієнтири, а також відповідну інформацію про нього.
Програма винагородСпосіб отримувати подарунки за вашу щоденну активність в мережі. Заробляєте бали за користування пошуковиком і перетворюєте їх на призи.
Інтеграція зі службами MicrosoftПродуктивність Bing збільшується завдяки інтеграції з Office, Cortana та Outlook. Ви отримаєте доступ до документів, електронних листів та навіть календаря безпосередньо через панель пошуку.
Локальний пошукДуже легкий спосіб знайти потрібні вам бізнеси поруч. Bing допоможе перевірити оцінки та відгуки, побачити розташування і навіть прокласти маршрут.
Інтелектуальний пошукBing надає відповіді, згенеровані інструментом штучного інтелекту Copilot. Ця функція допомагає швидко та ефективно отримати потрібну інформацію.
Безпечний пошукКористувачам Bing забезпечується надійна конфіденційність. Вони легко можуть контролювати історію свого пошуку та налаштування.

Yahoo! Search

Yahoo! Search | Блог HostPro

З одного боку цей пошуковик – справжній ветеран, адже почав працювати в далекому 1995 році. Але основна його особливість полягає в тому, що він ніколи самостійно не проводив операції сканування та індексації сторінок. Спочатку використовувався індекс від Inktomi, потім від Google, а з 2009 року Yahoo! працює на базі Bing.

Особливість пошуковикаОпис
Результати пошукуYahoo! Search використовує потужну технологію Bing, що забезпечує релевантні та високоякісні результати пошуку для всіх користувачів.
Інтеграція мультимедійного вмістуЧудово інтегрує в результати пошуку мультимедійний вміст. Користувачі легко знаходять зображення, відео і новини, пов’язані з їхнім запитом.
Локальний пошукYahoo Search! допомагає користувачам знайти поруч бізнеси, ресторани та інші потрібні їм послуги. Також можна ознайомитись з відгуками, рейтингами та іншою корисною інформацією.

YouTube

YouTube | Блог HostPro

Ви можете сказати, що YouTube не призначений для пошуку інформації в мережі в широкому сенсі цього слова. З чим важко не погодитись, але він все одно вважається пошуковою системою. YouTube був запущений у 2005 році. Сьогодні він належить Google і може похвалитись 2 млрд користувачів щомісяця.

YouTube вважається другою за величиною пошуковою системою у світі після Google, адже він щомісяця обробляє мільярди запитів. На цій платформі можна знайти різноманітний контент: кліпи, посібники, розважальні відео, блоги тощо.

Особливість пошуковикаОпис
Пошук відеоОсновна функція YouTube – допомогти користувачу знайти відео. Пошукова система платформи оптимізована під видачу відеовмісту на відповідні ключові слова, заголовки, описи, теги.
Пошук каналів і списків відтворенняYouTube допомагає користувачу знайти канали та списки відтворення, які відповідають їх пошуковим запитам.
Персоналізовані рекомендаціїНа головній сторінці платформи, а також в результатах пошуку відображаються рекомендації відео. Вони сформовані на основі історії переглядів, підписках і взаємодії користувача.
Параметри фільтраціїДля уточнення результатів пошуку можна використати кілька фільтрів, які надає YouTube: дата завантаження, тривалість відео, кількість переглядів, рейтинг тощо. За цими ж показниками можна сортувати результати пошуку.
Голосовий пошукФункція YouTube, яка дозволяє виконувати пошук за допомогою голосових запитів. Особливо корисна для користувачів мобільних пристроїв та Smart TV.

DuckDuckGo

DuckDuckGo | Блог HostPro

Якщо говорити про конфіденційність користувачів, то саме ця пошукова система вважається однією з найкращих. Вона була заснована у 2008 році Габріелем Вайнбергом. На свій запит ви отримаєте лише пошукову видачу без реклами. До того ж DuckDuckGo не відстежує історію пошуку чи особисті дані користувачів, чим і зміг завоювати серця тих, кого турбує конфіденційність в інтернеті.

Особливість пошуковикаОпис
КонфіденційністьDuckDuckGo не відстежує особисті дані користувачів і блокує приховані трекери інших розробників, розміщені на вебсайтах. Приватність тут на першому місці.
!bangsЦе цікава функція, що дозволяє користувачам проводити швидкий пошук на певних сайтах безпосередньо з DuckDuckGo. До прикладу, достатньо ввести «!w cats», щоб перейти на статтю Вікіпедії про котів.
Миттєві відповідіЯк і Google, вгорі сторінки результатів пошуку DuckDuckGo публікує миттєві відповіді на типові запити. Вони генеруються з використанням надійних джерел та охоплюють різноманітні теми.
Чат на основі штучного інтелектуУ DuckDuckGo є свій чат на основі штучного інтелекту, який швидко надає користувачам актуальну інформацію. Чат перебуває на етапі розробки, але уже може давати стислі відповіді.

AOL Search

Aol Search | Блог HostPro

Саме корпорація AOL придбала першу пошукову систему WebCrawler в 1995 році. Потім вона її продала і з часом запустила власний пошуковик NetFind, який у 1999-му перейменували в AOL Search.

Сьогодні AOL Search працює на базі Bing. Він не настільки популярний, але є певна група користувачів, яким подобаються особливості видачі пошукових результатів цією системою.

Особливість пошуковикаОпис
Інтеграція новинAOL Search зосереджений на новинному контенті. Їхня видача – це комбінація зі звичайних результатів пошуку, новин і мультимедійного вмісту.
Інтеграція електронної пошти та власного вебпорталуAOL – це новинний сайт, саме тому їхній пошук настільки особливий. В одному місці можна перевірити свою пошту, дізнатись останні новини та знайти потрібну інформацію.
Фільтр SerfSearchФункція, що допомагає блокувати невідповідний вміст в результатах пошуку.

Ecosia

Ecosia | Блог HostPro

Пошуковик, у якого є своя місія. У 2009 році Крістіан Кролл заснував цю платформу, мета якої врятувати екологію нашої планети. Кожен ваш пошуковий запит з використанням Ecosia перетворюється на прибуток, який потім витрачають на висаджування дерев в різних куточках Землі.

Наразі дерева від Ecosia висадили у 34 країнах світу. Тож ви можете просто переглядати вебсторінки та допомагати відновлювати ліси.

Особливість пошуковикаОпис
Чат EcosiaНова функція з використанням штучного інтелекту. У форматі чату користувачі можуть отримати швидку відповідь на свої питання
Захист конфіденційностіПошуковик не відстежує історію пошуку користувачів та, відповідно, не створює спеціальних профайлів на її основі.
Вибір бажаного пошуковикаКористувачі Ecosia можуть обрати між Google та Bing в якості бажаної пошукової системи. Таким чином ви можете користуватись можливостями пошуковика, якому довіряєте, підтримуючи екологічну ініціативу Ecosia.
Розширення для браузера та мобільний додатокЩоб підтримати місію Ecosia, ви можете більш тісно інтегрувати цей проєкт у своє життя. Для цього використовуйте мобільний додаток, а також розширення, які встановлюються на найбільш популярних браузерах.

Qwant

Qwant | Блог HostPro

Ще одна пошукова система, яка вважає своїм головним досягненням турботу про конфіденційність користувачів. Qwant неодноразово наголошували, що роблять все для збереження безпеки даних.

Особливість пошуковикаОпис
Захист конфіденційностіQwant не використовує файли cookie для моніторингу звичок користувачів та не зберігає їх особисті дані.
Неупереджені результати пошукуЯкщо інші системи змінюють результати залежно від історії пошуку користувача і його звичок, то, користуючись Qwant, різні люди будуть отримувати однакову видачу за тими самими запитами.
Qwant JuniorВерсія пошуковика, створена спеціально для дітей. Вона відфільтровує неприйнятний вміст і надає перевагу освітнім ресурсам.

Ask.com

Ask.com | Блог HostPro

Головна особливість цього пошуковика – орієнтація на запитання та відповіді. Місія розробників Ask.com – зробити пошук інформації в мережі простим. Користувачу надаються стислі та точні відповіді з різних джерел: вебсторінки, статті, спільноти. Українську мову Ask.com розуміє лише частково (відповідну рекламу вам покажуть, а от результати пошуку можуть бути непередбачувані).

Особливість пошуковикаОпис
Захопливий пошукДомашня сторінка Ask.com – це своєрідний портал до різноманітних тем і категорій. Тут можна побачити популярні запити та питання, вибрані статті тощо.
Пов’язані запитанняПісля того як ви дізнались відповідь на те, що вас цікавить, Ask.com пропонує не зупинятись. Пошуковик запропонує глибше вивчити тему і побачити відповіді на пов’язані запитання.

Startpage

Startpage | Блог HostPro

Пошукова система з Нідерландів, яка виконує роль такого собі посередника між користувачами та Google. Мета розробників Startpage в тому, щоб користувачі отримували видачу від Google, але при цьому зберігалась їхня конфіденційність.

Особливість пошуковикаОпис
Анонімний пошукКористуючись цим пошуковиком, ви залишатиметесь анонімним. Startpage не зберігає жодних особистих даних, гарантуючи вашу конфіденційність.
Налаштування параметрівStartpage дозволяє користувачам налаштовувати параметри пошуку: мова, регіон, вигляд видачі результатів – все це можна підібрати згідно з власними вподобаннями.

Swisscows

Swisscows | Блог HostPro

Один із найкращих сімейних пошуковиків. Swisscows відфільтровує весь неприйнятний вміст, а також входить в список пошукових систем, які найбільше піклуються про конфіденційність своїх користувачів.

Особливість пошуковикаОпис
Захист конфіденційностіПошукову систему створено з великим акцентом на конфіденційність. Swisscows не відстежує, не зберігає та не надає інформацію про своїх користувачів чи їх пошукові запити.
Безпечний для дітейSwisscows автоматично відфільтровує весь неприйнятний контент. Це гарантує, що користувачі будь-якого віку можуть безпечно користуватись Інтернетом.
Власна екосистемаРозробники Swisscows створюють щось на зразок безпечної екосистеми на основі свого продукту. Однієї реєстрації достатньо, щоб отримати доступ до поштової служби та месенджера під назвою TeleGuard.

Brave Search

Brave Search | Блог HostPro

Пошукова система, яка була запущена у 2021 році розробниками браузера Brave. Цей пошуковик покликаний надати користувачам безпечну та приватну альтернативу основним гравцям на цьому ринку. Brave Search генерує неупереджені результати пошуку без таргетованої реклами, яку використовують інші пошуковики.

Особливість пошуковикаОпис
КонфіденційністьBrave Search не збирає жодної інформації про своїх користувачів, дбаючи про їхню анонімність.
Незалежний індексНа відміну від інших пошуковиків, у Brave Search є свій, незалежний індекс. А значить, що вони не покладаються на великих гравців цього ринку, а надають користувачам неупереджені результати пошуку.
Використання штучного інтелектуУ верхній частині видачі з’являються короткі відповіді на питання користувачів, згенеровані штучним інтелектом.
GogglesЦе спеціальна функція, що дозволяє користувачам персоналізувати результати пошуку. Для цього необхідно застосувати фільтри.
Інтеграція з BraveBrave Search інтегрується з браузером Brave. Серед інших можливостей користувач таким чином бере участь в програмі Brave Rewards, отримуючи спеціальні токени за перегляд реклами, що поважає вашу конфіденційність.

iAsk AI

iAsk AI | Блог HostPro

iAsk AI – це певна суміш пошукової системи та чат-боту. Штучний інтелект генерує відповідь на ваше запитання. Після цього додаються зображення, відео та посилання, що пов’язані з темою.

Особливість пошуковикаОпис
Штучний інтелектПошуковик використовує штучний інтелект, щоб зрозуміти наміри користувача і дати найбільш релевантну відповідь на його запит.
Голосовий пошукЗа допомогою цієї функції своє запитання ви можете продиктувати. 
Перевірка граматикиПеревірить запит на граматику. 
Короткий переказiAsk AI надає коротке резюме змісту документа чи вебсторінки. Достатньо лише надати лінк.
Робота з зображеннями та документами (платна версія)Якщо ви готові доплатити, то iAsk AI допоможе вам згенерувати потрібне зображення або проаналізувати документ.

Searx

Searx | Блог HostPro

Головна особливість цього пошуковика – відкритий код. Кожен може зробити свій внесок в його покращення. Searx – метапошукова система. Він збирає дані з інших пошуковиків, та водночас робить все, щоб подбати про вашу безпеку.

Особливість пошуковикаОпис
Відкритий кодПошуковик функціонує на програмному забезпеченні з відкритим кодом, який можна знайти на GitHub
Турбота про конфіденційністьЗавдяки Searx Google та інші пошуковики отримують ваш запит у вигляді анонімної фрази. Все через те, що Searx видаляє всі ідентифікаційні дані. Також ніколи не зберігаються і нікому не передаються дані про історію пошуку.

Gibiru

Gibiru | Блог HostPro

Результати пошуку ця система отримує за допомогою зміненого алгоритму Google. Її автори пишаються тим, що користувачі швидко отримують чесні результати, без впливу з боку самого пошуковика. Також користувачам надається повна анонімність.

Особливість пошуковикаОпис
Висока швидкістьGibiru не встановлюють файли cookie на комп’ютер, чим забезпечують додаткову швидкість роботи.
«Кротова нора Gibiru»Додаток, що пропонує переглядати сторінки абсолютно анонімно. Ваші пошукові запити не фіксуються, як і сайти, які ви відвідуєте.

Серед інших пошукових систем виділимо два азійські гіганти Naver і Baidu. Перший – найпопулярніший в Південній Кореї, другий – в Китаї. Не згадати про них ми не могли через їх популярність, але потрібно визнати, що для українського користувача ці пошукові системи важко назвати зручними, адже орієнтуються вони на ринок своїх країн. І пошукова видача завжди на корейській і китайській мовах відповідно.

Так, Baidu багато в чому схожий на Google. І це доволі іронічно, адже найпопулярніший у світі пошуковик в Китаї заблокований. Українську мову Baidu розуміє, але видача все одно орієнтована на китайський ринок.

Baidu | Блог HostPro

Naver – найпопулярніший пошуковик в Південній Кореї. Водночас він непогано адаптований під роботу іншими мовами, зокрема англійською та українською. У результатах видачі відображає лише надійні джерела, підтягує також соцмережі та YouTube. Водночас Naver надає додаткові послуги: електронну пошту, новинний портал, енциклопедію, дитячу пошукову систему.

Naver | Блог HostPro

Тенденції розвитку пошукових систем

Способи взаємодії з пошуковими системами постійно розвиваються. Розповімо про чотири нові тенденції, що з часом однозначно залишать свій слід в онлайн-пошуці.

Природність мови

Пошукові системи починають все краще розуміти природну мову користувачів і контекст, який вкладається в слова. Це означає, що з часом люди зможуть формулювати свої запити в більш звичному розмовному тоні, а пошуковики все одно надаватимуть релевантні відповіді.

Голосовий пошук

Все більше користувачів віддають перевагу тому, щоб вимовити свій пошуковий запит, ніж друкувати його. Пошуковим системам доводиться адаптуватись до цього. Тому можемо стверджувати, що з часом голосовий пошук ставатиме ще більш популярним.

Пошук на основі зображень

Ще одна тенденція в розвитку пошуковиків. Це доволі зручна штука, особливо при здійсненні покупок. Сподобалась вам річ, можна її сфотографувати, завантажити зображення, а пошуковик знайде, де придбати таку ж. З часом такий вид пошуку стане більш розвиненим і точним, а отже отримуватиме все більше прихильників.

Контекстний пошук

Пошуковики все частіше стараються зрозуміти наміри користувача, які приховуються за його запитом. Тож пошукова видача ставатиме все більш персоналізованою і налаштованою на кожного індивідуально.

На завершення

Потрібно визнати, що найближчим часом навряд хтось скине Google з його престолу. Але з іншого боку знайти достойну альтернативу цьому пошуковику зовсім не складно.

Головне пам’ятати, що найкраща пошукова система повинна задовольнити саме ваші потреби. Тому поекспериментувати та затестити різноманітні функції буде хорошою ідеєю.

Telegram Hostpro

Наш телеграм

з важливими анонсами, розіграшами й мемами

Приєднатися

Можливо, вас зацікавить

Відтепер SSL-сертифікати знову можна замовити на 2 і 3 роки
Відтепер SSL-сертифікати знову можна замовити на 2 і 3 роки

Раді повідомити, що тепер наші клієнти можуть придбати SSL-сертифікати одразу на 2 або 3...

Сервіси для виявлення контенту, згенерованого ШІ
Сервіси для виявлення контенту, згенерованого ШІ

Якщо є ШІ-сервіси, які генерують контент, то мають бути й ті, які його виявляють....

Що таке проксі-сервер і чим він відрізняється від VPN
Що таке проксі-сервер і чим він відрізняється від VPN

Коли мова заходить про безпеку особистих даних користувачів мережі, часто згадують дві технології, які...