Як правильно вибрати доменне ім’я

post thumbnail

Кожна людина, яка бажає розмістити сайт в Інтернеті, ставить собі питання “Яке доменне ім’я вибрати для сайту”. Багато хто надає цьому серйозного значення і не дарма.

Ім’я майбутнього сайту буде прямо і побічно впливати на успіх вашого бізнесу. І нехай це не корабель, але докласти зусиль доведеться.

Яким має бути доменне ім’я?

Доменне ім’я краще вибирати таке, щоб легко запам’ятовувалось й було однозначне в написанні. Для кращого запам’ятовування можна використовувати риму або алітерацію.

Не варто використовувати слова, які співзвучні з іншими і їх легко переплутати, а також числа і тире. Якщо відвідувач введе назву сайту з помилкою, не знайшовши необхідне, він піде шукати потрібний йому товар або послугу у конкурентів, яких запропонує йому пошуковик.

Не варто вибирати доменні імена схожі на популярні бренди або частково використовувати їх назви (це може здатися гарною ідеєю, але співзвучний відомому бренду домен може привести до скарг про порушення авторських прав, подальшого блокування і, можливо, судових розглядів).

Використання ключів в назві

Вибираючи ключові послуги вашої діяльності за назву, ви тим самим підіймати свій сайт в пошуковій видачі. Наприклад, usaavto.com, stroimdom.pl.ua, tovaryevropa.com.ua, будуть в топі частіше ніж vezu.avto, dtm.te.ua (сайт будинок твоєї мрії) productymira.co.ua.

* Всі назви вигадані, всі збіги випадкові.

Чим ближче назва до пошукових ключів користувачів, тим частіше на нього будуть переходити відвідувачі з запитами “купити автомобіль сша”, “будівництво будинків”, “продукти з Європи”.

Краще не використовувати в назві дефіси та крапки. Це також негативно позначається на запам’ятовуванні й ранжируванні.

В останні роки Google знизив вагу ключових слів у назві сайту, проте це допоможе відвідувачу краще орієнтуватися у вашій діяльності та асоціювати потрібну послугу з вашим сайтом.

Уникайте помилки в написанні назви (тут краще зайвий раз перевірити), оскільки доменні імена, написані з помилкою – ознака сайту, що займається фішингом або розсилкою спаму. З цієї ж причини не варто вибирати ім’я, яке незначно відрізняється в назві (різниця в кілька букв або інша доменна зона) з уже популярними сайтами.

Яку доменну зону вибрати?

На сайті Hostpro представлені понад 300 доменних зон для того, щоб ви підібрали ваш ідеальний домен.

Якщо ви тільки починаєте проєкт і не маєте достатньо коштів, можете купити доменне ім’я в одній з акційних доменних зон з вартістю реєстрації від $ 1.99.

Найпопулярнішими доменними зонами є:

  • .net
  • .org
  • .pro

Також можете вибирати тематичні доменні зони, що відображають діяльність вашого ресурсу:

  • .shop
  • .market
  • .blog
  • .agency
  • .company
  • .education
  • .market
  • .photo

і багато інших.

У разі, якщо ваша діяльність поширюється на конкретний регіон, можете використовувати це у виборі доменної зони для сайту. Тим самим позначивши місце розташування вашої діяльності. Пошуковики ранжують вище національні та регіональні домени, просуваючи їх на території відповідного місця розташування.

Це може бути як домен в міжнародній доменній зоні, так і українські домени.

Варто звернути увагу на те, що більшість доменних зон не вимагають ніяких документів і будь-хто охочий, за умови його доступності до реєстрації, може придбати домен просто зробивши замовлення на сайті. Але в деяких доменних зонах є ряд обмежень і вам буде потрібно надати додаткові дані та документи, щоб зареєструвати домен в цій доменній зоні. До таких, наприклад, відносяться .ua, .edu.ua, .gov.ua, .pro, .es, .bussines, .ru, .su .kz і інші.

Детальніше про особливості їх реєстрації ви можете уточнити у фахівців відділу продажів, написавши на [email protected].

Преміум домени – це престижно

Адміністратор доменної зони вносить до реєстру список коротких співзвучних доменів (часто 2-х, 3-х буквені імена, географічні назви, назви відомих брендів і т.п.), вартість реєстрації яких значно вище звичайних імен в тій же доменній зоні. Часто ця вартість значно перевищує звичайну вартість реєстрації. Різниця може становити як кілька доларів, так і десятки тисяч доларів.

Які переваги таких доменів?

  • Запам’ятовуваність і впізнаваність
  • Легше підняти в топ пошукової видачі

Кириличні назви сайтів і доменні зони – плюси і мінуси

Останнім часом на території України та Росії набирають популярність кириличні назви.

У чому позитивні сторони такого вибору:

  • Вони зручні для україномовних і російськомовних відвідувачів в запам’ятовуванні. У них складно зробити помилку в написанні.
  • Більшість доменних імен в кириличних доменних зонах доступні до реєстрації, відповідно вибір доменів більше.
  • Візуально запам’ятовуються для зовнішньої реклами.

На цьому його позитивні сторони закінчуються і приходить сувора реальність:

  • Обов’язкове кодування (перетворення домену в Punycode), щоб відповідати стандарту Unicode. Причому код потрібно використовувати всюди при роботі з сайтом, в тому числі й у налаштуваннях robots.txt.
  • Тим самим ви відсікаєте весь англомовний сегмент.
  • Посилання на сайт не викликатиме довіри, якщо воно буде запропоноване для переходу з інших ресурсів.
  • Досі спірне і складне питання просування.
  • Не всі хостинг-провайдери підтримують кириличні домени.

У разі, якщо для вас незначні такі негативні сторони і ви маєте намір реєстрації кириличного домену, у нас ви можете знайти такі доменні зони як:

.онлайн

.сайт

.укр

Ви визначилися з вибором доменного імені. Що далі?

Потрібно перевірити домен на доступність. Зробити це можна у нас на сайті в рядку введіть доменне ім’я повністю (разом з доменною зоною):

Як правильно вибрати доменне імя. Перевірка на доступність.

Не турбуйтеся, якщо домен, що вас цікавить зайнятий. Перевірте це ж ім’я в інших, схожих доменних зонах. 

Як правильно вибрати доменне імя. Перевірка на доступність.

Висновки:

Доменне ім’я – майбутній бренд вашого бізнесу. Воно буде впливати на SEO-просування і, тим самим, на успіх вашого сайту, залучати або відштовхувати відвідувачів. Зробіть ваш сайт привабливим і впізнаваним.

У вас є можливість зареєструвати домен в більш ніж 300 доменних зонах, а також скористатися знижкою до 95% в акційних доменних зонах

Telegram Hostpro

Наш телеграм

з важливими анонсами, розіграшами й мемами

Приєднатися

Можливо, вас зацікавить

Реєстрація ссTLD – національних доменів різних країн. Частина 1
Реєстрація ссTLD – національних доменів різних країн. Частина 1

Національні домени допомагають користувачам зрозуміти розташування бізнесу або організації, що стоїть за сайтом, а...

Домени з історією – де знайти і чи варто купувати
Домени з історією – де знайти і чи варто купувати

Ви як веброзробник чи власник бізнесу могли зіткнутися з такою дилемою – чи є сенс...

Backorder доменів відтепер доступний в HostPro 
Backorder доменів відтепер доступний в HostPro 

Ваш омріяний домен у популярній доменній зоні виявився зайнятим? Що ж, відтепер необовʼязково обирати...