Даруємо 10 шоперів

в нашому Telegram

Приєднатись

Права на доменне ім’я в Україні. Як захистити свій домен?

post thumbnail

Вступ

Дедалі частіше спостерігається неправомірне використання торгових знаків у вигляді реєстрації доменних імен, схожих на оригінальну назву власника торгової марки.

Для того, щоб бути захищеним у цьому питанні, ми розповімо, чим на законодавчому рівні регулюються подібні спірні питання.

Реєстрація доменного імені 

Як відомо, будь-яка фізична особа може вільно зареєструвати доменне ім’я, доступне до реєстрації в більшості доменних зон.

Власник може вільно розпоряджатися доменним ім’ям у зареєстрований період.

*Зверніть увагу, що реєстрація домену в зоні .ua відбувається лише за наявності зареєстрованої Торгової марки.

Тому легко зареєструвати домен візуально схожий на відомий бренд та використовувати його торговий знак. Крім того, реєстрація схожих доменів (тайпсквотинг) або доменів, ідентичних назві бренду у вільній доменній зоні (кіберсквотинг) для подальшого перепродажу зацікавленій особі, яка планує офіційно вийти на ринок певної країни.

Корінь проблеми полягає в тому, що домен може зареєструвати будь-який охочий без надання будь-яких документів, що підтверджують наявність у нього інтелектуальної власності на ім’я домену. При цьому регламент доменної зони .ua регулює це вимогою надання свідоцтва на володіння торговою маркою.

Правове регулювання спірних ситуацій

Ситуація виглядає таким чином, що відповідно до статті 1 Закону «Про охорону прав на знаки для товарів та послуг» доменне ім’я — те, яке використовують для адресації в Інтернеті та не є об’єктом інтелектуальної власності. Товарний знак, своєю чергою, це відмітне позначення одних товарів від інших, яке захищається правовими нормами.

Відповідно до статті 495 ЦК України, майновими правами інтелектуальної власності на товарний знак є:

  • використання товарного знака;
  • дозвіл на використання товарного знака;
  • забороняти та перешкоджати неправомірному використанню товарного знака.

Відповідно до цієї статті використання інтелектуальної власності іншою особою відбувається виключно з дозволу власника торговельного знака.

Тобто, опираючись на законодавство України, власник зареєстрованого торгового знака в праві вимагати припинити порушення прав його інтелектуальної власності, заборонити використання зареєстрованого товарного знака в доменному імені, а також зобов’язати реєстратора доменних імен здійснити переделегування спірного домену від реєстранта до власника товарного знака.

Особа, яка вважає порушеними свої права, свободи, інтереси, має право звернутися до відповідних органів виконавчої влади або до суду, в установленому законодавством України порядку.

Щоб уникнути подібних розглядів, достатньо зареєструвати відповідний домен після реєстрації торгового знака.

Проти домейнінгу HostPro рекомендує зареєструвати доменне ім’я в популярних доменних зонах (більшість з них недорогі, а з акційними доменними зонами це ще й вигідно) – реєструючи домени таким чином, ви тим самим оберігаєте свій бізнес від підробок.

Висновок:

Неприємні випадки із незаконним використанням інтелектуальної власності бувають, але не варто зневірятися. Важливо розуміти і знати свої права та можливості, щоб вирішувати спірні ситуації та орієнтуватися на що спиратися, захищаючи себе.

Компанія HostPro піклується про наших клієнтів та сприяє вирішенню конфліктів у рамках законодавства.

Якщо ви займете найпопулярніші доменні зони, зареєструвавши відповідний домен, ви тим самим знизите можливість копіювання вашої торгової марки третіми особами. Зареєструвати домен за акційною ціною можна на нашому сайті.

Telegram Hostpro

Наш телеграм

з важливими анонсами, розіграшами й мемами

Приєднатися

Можливо, вас зацікавить

Реєстрація ссTLD – національних доменів різних країн. Частина 1
Реєстрація ссTLD – національних доменів різних країн. Частина 1

Національні домени допомагають користувачам зрозуміти розташування бізнесу або організації, що стоїть за сайтом, а...

Домени з історією – де знайти і чи варто купувати
Домени з історією – де знайти і чи варто купувати

Ви як веброзробник чи власник бізнесу могли зіткнутися з такою дилемою – чи є сенс...

Backorder доменів відтепер доступний в HostPro 
Backorder доменів відтепер доступний в HostPro 

Ваш омріяний домен у популярній доменній зоні виявився зайнятим? Що ж, відтепер необовʼязково обирати...