Даруємо 10 шоперів

в нашому Telegram

Приєднатись

Що потрібно врахувати при виборі та реєстрації домену

post thumbnail

Є кілька аспектів, які важливо врахувати при виборі імені для сайту. Подумавши над ними перед тим, як зареєструвати доменне ім’я, ви заощадите в майбутньому не мало грошей і нервових клітин.

Просування сайту і SEO

Тенденція така, що пошукові системи при індексуванні оцінюють сайти з точки зору звичайних людей. Тому домен, в якому немає дефіса МійСайт.ua, при інших рівних буде показуватися в пошуку вище, ніж таке ж ім’я з дефісом Мій-Сайт.ua.

Також легше просувати доменні імена, які містять в собі ключові слова. Наприклад, якщо ви робите вареники, то ім’я КрутийВареник.ua буде легше просувати в пошукових мережах за запитом «вареник», ніж, наприклад, красиве, але не містить ключових слів ім’я Господарочка.ua.

Не менш важливо, щоб доменна зона, в якій буде зареєстрований ваш домен, відповідала аудиторії, на яку ви збираєтеся просувати свій бізнес в майбутньому.

Частою помилкою є використання доменів .li, .la, .co та подібних до них. З одного боку ці домени формують закінчення для великої кількості слів, але з іншого боку вони належать конкретним країнам .li – Ліхтенштейну .la – Лаосу, .co – Колумбії. Тому в українському Google домен ragu.li буде важче просувати ніж домен raguli.ua. За аналогією, якщо сержант Петренко захоче підкорити світовий ринок, то йому буде набагато легше просуватися в пошукових системах з доменом petrenco.com ніж з колумбійським доменом petren.co. Вибрати домен – не таке вже й просте заняття, чи не так?

Тому для проектів, орієнтованих на світовий ринок, найкраще вибирати не національні, а глобальні домени, такі як .COM, .NET, .BIZ і т.д.

Захист від недобросовісної конкуренції

Коли інтернет тільки з’являвся, а доменних зон було зосім трохи існувало просте правило: хочеш уберегтися від недобросовісного використання твого імені в Інтернеті – реєструй його у всіх можливих доменних зонах.

Сьогодні, коли число доменних зон перевищило понад 850, це стає досить дорогим задоволенням. Але вам все одно варто подумати над тим, щоб зареєструвати своє ім’я в тих зонах, де його найбільш ймовірно можуть зайняти ваші конкуренти. Особливо це актуально, якщо ви використовуєте для домену загальновживаних слово (наприклад вареник.com) і не можете захистити його реєстрацією торгової марки.

Домен .com

При реєстрації домену в зоні .COM радимо також зареєструвати це ім’я в зоні .NET, як в другий за популярністю доменній зоні. Дуже часто використовується зона .co як альтернатива домену .com. Серед тих, котрі недавно з’явилися, користується популярністю домен .COMPANY.

Домен .ua

В Україні все таки найбільш поширеним доменом є домен .UA, але його можна зареєструвати тільки маючи торговельну марку. Його реєстрація обов’язкова, якщо ви розвиваєте бізнес в певній країні, як наприклад, для США – домен .US, для Великобританії – .UK і так далі. Як альтернативу йому часто використовують дуже популярний домен.COM.UA або .CO.UA, IN.UA, BIZ.UA. Пам’ятайте: вибір домену важливий процес.

Мови та регіони

Якщо ваші послуги більше спрямовані на людей, які говорять певною мовою, то є сенс зареєструвати ваше ім’я в доменах усіх країн, в яких використовується ця мова. Для російського це домен .RU, .KZ – для Казахстану, .BY – для Білорусі, для іспанського – це .ES, крім Іспанії, всі країни Латинської Америки, за винятком Бразилії. Національна доменна зона певної країни відкриває вам двері на внутрішній ринок і дає певні пріоритети, про які не варто забувати.

В Украине также есть региональные домены и если вы собираетесь открывать офисы в какой-то области, то есть смысл зарегистрировать имя в соответствующем домене – например, вареник.od.ua для Одессы или вареник.vn.ua для Винницы. Не упустите возможность также занять имя в зоне .kiev.ua так как среди региональных зон она является самой популярной.

Дешеві домени

Крім конкурентів є ще і зловмисники, які можуть використовувати ім’я вашої компанії для того, щоб, наприклад, збирати дані банківських карт ваших клієнтів, або займатися іншою незаконною діяльністю. Реєструючи дешеві домени, вони користуються неуважністю людей і призводять їх на сайт з таким же ім’ям, але в іншій доменній зоні.

Як правило, у них є цілий список популярних сайтів в конкретній галузі і, якщо якесь ім’я їм дорого або важко використовувати в своїх шахрайських діях, то вони просто переходять до наступної кампанії за списком.

В цьому випадку є сенс зареєструвати ім’я в найдешевших доменних зонах таких як .XYZ, .FUN, .PW. Коштують вони всього $1.00 до $5.00* в рік при реєстрації. Крім того, щомісяця у нас діють акційні ціни на близько 100 доменів. А для клієнтів які реєструють більше 20 доменів діють спеціальні знижки.

*ціни актуальні на 01.04.2023

Що потрібно для реєстрації домену?

Це дуже часте питання, яке може відлякувати потенційних реєстрантів. Багато користувачів не знають, де краще купити домен, чи потрібні паспортні дані при оформленні доменного імені, чи будуть якісь тривалі перевірки або їм вдасться пройти процедуру реєстрації за лічені хвилини. Звичайно, все залежить від того, на яку доменну зону ви розраховуєте, але найчастіше надання документів не вимагається. Але це не означає, що ви повинні вводити сторонні дані – інформація про майбутнього власника завжди повинна бути актуальною, просто пред’явлення паспортної інформації найчастіше не потрібно.

Тому, найголовніше, щоб бажане ім’я було вільно. Якщо це так, то реєстрація домену не повинна задати проблем.

Якщо у вас виникли питання, наша служба підтримки завжди з радістю допоможе вам. Пишіть нам на [email protected] або звертайтесь напряму.

Telegram Hostpro

Наш телеграм

з важливими анонсами, розіграшами й мемами

Приєднатися

Можливо, вас зацікавить

Реєстрація ссTLD – національних доменів різних країн. Частина 1
Реєстрація ссTLD – національних доменів різних країн. Частина 1

Національні домени допомагають користувачам зрозуміти розташування бізнесу або організації, що стоїть за сайтом, а...

Домени з історією – де знайти і чи варто купувати
Домени з історією – де знайти і чи варто купувати

Ви як веброзробник чи власник бізнесу могли зіткнутися з такою дилемою – чи є сенс...

Backorder доменів відтепер доступний в HostPro 
Backorder доменів відтепер доступний в HostPro 

Ваш омріяний домен у популярній доменній зоні виявився зайнятим? Що ж, відтепер необовʼязково обирати...