Як зберегти конфіденційність в Інтернеті?

post thumbnail

Стурбовані тим, скільки вашої приватної інформації, вразливої до крадіжок й недобросовісного використання, знаходиться в Інтернеті? Ні, це не параноя, і ви такі не одні. Проблеми з конфіденційністю – онлайн-хвороба наших днів. І щоб у кожного з нас виробився до неї імунітет, потрібно дбати про себе самому.

У цій статті ми пропонуємо вам прості правила, з якими ви зможете легко захистити свою фінансову та особисту інформацію, коли читаєте улюблені новини, зависаєте у соціальних мережах та відвідуєте розважальні сайти.

Мінімум інформації у соціальних мережах

Обмежте персональну інформацію, якою ви ділитесь у соціальних мережах. По суті, це найлегший спосіб захистити свою онлайн-приватність. Усе, що відомо з вашого профілю у Facebook, Twitter чи Instagram – ласий шматочок для кіберзлочинців, які можуть викрасти вашу особисту інформацію та отримати доступ до даних ваших банківських карток. 

Наприклад, хакер може легко дізнатися ім’я вашого хатнього улюбленця або дівоче прізвище вашої матері, просто трохи поскроливши ваш акаунт у Facebook. А ця інформація дуже часто використовується для секретних питань при зміні паролів у банківських акаунтах. 

Дані дослідження Центру з питань крадіжок особистих даних свідчать, що майже 52% респондентів діляться своєю персональною інформацією у соцмережах, 48% розповідають про своє місце розташування, 42% про свої плани на подорожі. 

Ми радимо пропускати поля року та місця народження при заповненні профілю у соцмережах, а також звернути увагу на налаштування конфіденційності – ви можете дозволити переглядати ваші пости лише обраним людям.

Створіть сильний пароль для ваших профілів у соцмережах. Ловіть декілька порад:

  • використовуйте комбінацію щонайменше з 12 цифр, спеціальних символів, наприклад, “&” або “$” та літер верхнього і нижнього регістрів;
  • можете модифікувати фразу, яку легко запам’ятати, наприклад, рядок з вашої улюбленої пісні: “I spend about a 100 million dollars” – IsAa10omd. Також можна використовувати генератори паролів для створення сильного і унікального пароля;
  • ніколи не використовуйте у якості пароля особисту інформацію, яку можна дізнатися з ваших соцмереж, наприклад, дату народження або ім’я хатнього улюбленця;
  • відмовтесь від звички клеїти папірці з паролем на моніторі або залишати їх під клавіатурою, та й коли вводите пароль у людному місці, переконайтеся, що ніхто не заглядає вам через плече, це так, про всяк випадок:)
  • періодично змінюйте паролі. Для фінансових онлайн-рахунків це варто робити щомісяця, ще краще двічі на місяць. Комп’ютерні паролі для входу слід змінювати принаймні раз у квартал. Використання одного й того самого пароля впродовж більш тривалого часу може збільшити ризик витоку даних;
  • використовуйте різні паролі на різних акаунтах. Якщо хакер зламає хоча б один ваш обліковий запис, інформація з інших акаунтів залишиться у безпеці;
  • не вводьте паролі на пристроях, які ви не контролюєте. Насправді, пароль, введений на комп’ютері іншої людини, може бути збережений без вашого відома, а ваші незашифровані дані можуть бути перехоплені хакером, який сидить по-сусідству. Це стосується також використання вашого ж пристрою, але на громадському Wi-Fi. У такому разі краще уникати відвідування веб-сайтів, які вимагають входу до свого облікового запису, наприклад, онлайн-банків та магазинів. Є ще один вихід – вхід в мережу через увімкнений VPN.

Перейдіть в режим інкогніто

Якщо ви не хочете, щоб комп’ютер зберігав вашу історію веб-перегляду, тимчасові файли Інтернету або файли cookies, здійснюйте пошук у приватному режимі. 

Веб-браузери сьогодні пропонують власні версії цієї форми захисту конфіденційності.  У Chrome – це режим анонімності. Firefox називає це налаштуванням приватного перегляду, а Internet Explorer використовує назву InPrivate Browsing. 

Однак є невеличкий нюанс – ці приватні режими не зовсім приватні, як би дивно це не звучало. Коли ви здійснюєте пошук в анонімній вкладці або приватному режимі, ваш інтернет-провайдер все ще може бачити вашу активність перегляду. 

Використовуйте різні пошуковики

Більшість веб-користувачів довіряють тільки і тільки Google. Не треба так:) Якщо вас справді турбує ваша конфіденційність – можете користуватися анонімними пошуковими системами, наприклад, Search Encrypt, StartPage або DuckDuckGo. Насправді, їх є чимало. Обирайте той, з яким вам буде найзручніше працювати.

Будьте обережними з кліками

Фішинг на просторах Інтернету зараз процвітає. Все частіше зловмисники можуть отримати наші дані, продати їх або використати для зловмисних цілей, надсилаючи повідомлення від імені надійних суб’єктів. Ця інформація може бути використана, наприклад, для викрадення або вимагання коштів. Тому коли ви отримуєте e-mail від банку із закликом натиснути на лінк і підтвердити інформацію з ваших банківських карток, наприклад, під приводом можливого замороження рахунків, добре подумайте, чи варто це робити. Найцікавіше те, що, швидше за все, ви перейдете на сторінку, яка буде дуже схожа на справжню головну сторінку банку.   

Що потрібно робити в такій ситуації? Правильно – зберігати тверезий розум і не “вестись”. Перш ніж натиснути на підозріле посилання, наведіть на нього курсор, щоб переглянути цільову URL-адресу.  Якщо вона не відповідає адресі вашого банку – не клікайте. 

І пам’ятайте – банки або інші фінансові установи ніколи не просять вас надати інформацію про ваш акаунт або дані банківських карток через електронну пошту. 

Захистіть свій мобільний пристрій

При запуску телефону обов’язково використовуйте пароль. Це, звісно, може завдати клопоту при кожному розблокуванні, але якщо колись ваш телефон вкрадуть або ж ви просто його загубите, отримати доступ до вашої інформації буде вже не так легко.

Переконайтеся, що ваш пароль є складним. Не радимо використовувати інформацію про свій день народження, номер будинку, одним словом усе, про що злодії можуть дізнатися.

Пам’ятайте також про обережність під час завантаження додатків. В ігри, наприклад, часто можуть бути вбудовані небезпечні віруси. Тому намагайтеся купувати й завантажувати їх тільки з легальних джерел. 

Не ігноруйте оновлення програмного забезпечення. Вони часто включають важливі функції захисту від останніх вірусів.

Використовуйте якісні антивіруси

Завжди встановлюйте антивірусне програмне забезпечення на всіх ваших пристроях. Воно захистить вас від віддаленого використання вашого комп’ютера хакерами, доступу до особистої та фінансової інформації та відстеження вашого місцезнаходження. 

І пам’ятайте, що одного встановлення замало – періодично оновлюйте свій антивірус, адже шкідливе ПЗ, шпигунські програми та інші віруси розвиваються. Встановлюйте оновлення як тільки вони стануть доступними. 

Скористайтеся блокувальником реклами

Більшість веб-сайтів записують вашу онлайн-поведінку, використовуючи сторонні файли кукі. Використовуючи інформацію про ваші споживацькі смаки, роботу, місцезнаходження, вік та фінанси можна створити цифрову персону і надсилати вам таргетовану рекламу. Це не так вже й погано, однак деякі недобросовісні компанії можуть продавати персональну інформацію. 

Блокувальник реклами приховує вашу цифрову активність, зменшуючи при цьому кількість інформації, яку компанії можуть збирати про вас. Це не лише призведе до меншої кількості небажаних оголошень, але й зробить вас більш захищеними у разі витоку даних.  

Зверніть увагу на дозволи для додатків

Для функціонування кожного додатку, який ви завантажуєте, потрібен доступ до визначеної кількості інформації. Одначе деякі з них запрошують доступ і до тих персональних даних, які не потрібні для їхньої роботи, наприклад, доступ до списку контактів або аудіофайлів. 

Якщо, приміром, вам потрібно надати доступ до вашого місцезнаходження GPS-додатку, то краще це зробити не за замовчуванням, а безпосередньо тоді, коли ви його застосовуєте.

Для власників iPhone: Перейдіть до Налаштувань, натисніть на “Конфіденційність”, потім на “Служби місцезнаходження”, щоб побачити, які додатки мають доступ до інформації про ваше місце розташування. Ви можете змінити дозвіл кожного додатка на Ніколи, При використанні або Завжди. 

Далі ви можете натиснути на інші категорії, наприклад Контакти, Фото, Мікрофон та Камеру, щоб дізнатись, які додатки мають доступ до цієї інформації. Тут ви так само можете вимкнути, ввімкнути або персоналізувати ваші дозволи.

Для тих, у кого Android: Перейдіть до Налаштувань, потім натисніть «Додатки або програмний менеджер». Оберіть додаток, який ви хочете переглянути, натисніть «Дозволи» та увімкніть або вимкніть їх. 

Двофакторна аутентифікація – дуже корисна штука

Ми радимо використовувати двофакторну аутентифікацію при вході в акаунти соцмереж, хмарних сервісів, електронної пошти й інших ресурсів. Налаштувавши двофакторну аутентифікацію вам, звісно, доведеться крім основного пароля щоразу вводити ще й додатково код з СМС-повідомлення чи додатка, сканувати відбиток пальців, сітківки ока чи обличчя, але повірте –ваша безпека того варта. 

З резервним копіюванням не страшно

Аналітики підрахували, що середня кількість файлів на смартфоні пересічного користувача перевищує 14 тисяч. І так, ви можете втратити їх у будь-який момент. Та за допомогою резервних копій всіх даних (фото, відео, текстових файлів, електронних листів і так далі), незалежно від того, що трапляється з оригінальним контентом, архівна копія зберігається і може повернути абсолютно всю втрачену інформацію. 

А уявіть, скільки файлів може зберігати в собі інтернет-магазин або онлайн-сховище? Втрата всієї інформації може означати сотні годин роботи, а також величезні збитки для компанії.

Повна або часткова втрата даних може статися з багатьох причин: збої в системі, людський фактор, несанкціонований доступ і сотні інших. Щорічно близько 32% інтернет-користувачів втрачають контент через ігнорування резервних копій. Але з Hostpro ви завжди захищені бекапами – щодня після опівночі ми робимо копії ваших сайтів на всіх тарифах шаред-хостингу і VPS

Ви завжди можете звернутися за допомогою, якщо у вас виникли проблеми з файлами: збій в роботі, часткова або повна втрата. Ми усунемо несправності й допоможемо відновити втрачену інформацію.

Висновки

У цивілізованому світі повага до особистого простору кожної людини є основною цінністю. Сподіваємося, з нашими порадами ви зможете легко цю цінність захистити. 100%-ої гарантії, звісно, ніхто не дає, однак тепер ви можете зробити все необхідне, щоб завадити іншим втручатися у ваше приватне життя.  

Telegram Hostpro

Наш телеграм

з важливими анонсами, розіграшами й мемами

Приєднатися

Можливо, вас зацікавить

Що таке GDPR і Consent mode. Для чого та як виконувати?
Що таке GDPR і Consent mode. Для чого та як виконувати?

В часи постійного розвитку цифрового середовища конкуренція за дані посилюється. Компанії прагнуть покращувати свої...

У чому відмінність між IPv4 та IPv6. Хостинг з підтримкою IPv6
У чому відмінність між IPv4 та IPv6. Хостинг з підтримкою IPv6

Існує дві версії інтернет-протоколу: IPv4 (Internet Protocol version 4) та IPv6 (Internet Protocol version...

Як захистити пошту на домені від спаму
Як захистити пошту на домені від спаму

Небажані масові повідомлення (спам) полюють за нами всюди: месенджери, соцмережі, sms-повідомлення, реклама на сайтах....