Даруємо 10 шоперів

в нашому Telegram

Приєднатись

Як скоротити час відгуку сервера і вийти в топ пошукової видачі?

post thumbnail

Сьогодні ми розповімо вам, як час відгуку сервера впливає на швидкість завантаження сайту, як він пов’язаний з пошуковими системами та як знизити його до привабливого рівня. 

Що таке час відгуку сервера і чому він важливий?

Час відгуку сервера або TTFB  (час до першого байта) показує, скільки часу в мілісекундах минуло з моменту отримання першої відповіді (байта) від будь-якої веб-сторінки. Якщо ще простіше – це спосіб вимірювання швидкості завантаження веб-сторінки. Чим менше TTFB, тим швидше відповідає веб-сервер. Тому TTFB також називають часом очікування. 

Важливість параметру time-to-first-byte для пошукових систем насправді неоднозначна. 

Google, як ми усі знаємо, завжди говорить про те, що швидкість – надважливий фактор при ранжуванні. Але при цьому Google також заявляє, що TTFB не використовується сам по собі, тому і не розглядається як основний параметр, який впливає на ранжування. 

Однак трохи дослідивши це питання, стає очевидним, що низький TTFB, як правило призводить до вищих позицій у Google, тоді як високий TTFB відповідає більш низьким позиціям. 

Важливо знати, що TTFB – не те ж саме, що швидкість сайту. Остання визначається дещо іншими факторами, наприклад, часом, який потрібен для відображення конкретної веб-сторінки в браузері. Але TTFB все ж грає важливу роль в часі завантаження сайту. І це варто визнати.

 

Високий TTFB часто називають “вбивцею конверсій”, оскільки додаткові 2 секунди можуть скоротити конверсію вдвічі. 

Час запиту на сервер

Який час відгуку сервера вважається допустимим? 

За даними Google lighthouse:

  • Все, що менше 600 мс – нормальний час до першого байта для будь-якої веб-сторінки.
  • У проміжку між 300 і 500 мс вважається “непоганим”
  • Нижче межі в 200 мс Google вже вважає його “хорошим”. 
  • Від 150 до 200 мс – “чудовий” рівень, на якому сеошники рекомендують тримати TTFB.
  • Значення нижче 150 – “бомба-ракета” для вашого сайту. 

Найкращі способи скорочення часу відгуку сервера

А тепер перейдімо до найцікавішого – що зробити і на що звернути увагу, аби домогтися мінімального часу відгуку сервера.

Що по хостингу?

Хостинг завжди відіграє вирішальну роль для тих, хто володіє сайтом. Ви можете перепробувати тисячу способів залучення трафіку на свій сайт, однак якщо ваша веб-сторінка повільно відкривається, про потенційних клієнтів та дохід нема чого й мови вести. Ми радимо вам перевірити пінг – чим більшим він буде, тим довшим буде час очікування. Найоптимальнішим варіантом для скорочення часу відгуку сервера може стати перехід на хостинг на NVMe-дисках

Річ у тому, що завеликий час відповіді сервера може бути наслідком дії багатьох чинників, одним з яких є повільна робота з базою даних. А NVMe SSD-диски, у порівнянні зі звичайними SSD, забезпечують 4-кратне зростання швидкості обробки запитів до баз даних. Відтак, можна легко запускати скрипти, які вимагають введення-виведення і  сайти будуть завантажуватися набагато швидше. 

Ретельно обирайте веб-сервер та оптимізуйте його 

Вибрати правильний веб-сервер не так вже й складно, і для цього не потрібні глибокі технічні знання. Наприклад, Apache забезпечує роботу більше 50% всіх веб-сайтів у світі і є найпопулярнішим веб-сервером. Але чи варто обмежуватися тільки Apache? Звісно, що ні. Інші сервери, такі як Nginx або LiteSpeed, також можуть чудово впоратися зі своєю роботою. Єдина порада – використовуйте тільки популярні і надійні сервери. 

А з оптимізацією під потреби конкретно вашого ресурсу вам допоможе техпідтримка Hostpro – у будь-який час доби і за зручним для вас способом зв’язку. 

Покращте код програми

Ось що дозволить вам прискорити TTFB: 

  • додайте балансир навантаження,
  • кешуйте статичний і динамічний контент,
  • оновіть програмне забезпечення, встановлене на веб-сервері,
  • використовуйте зворотний проксі-сервер для прискорення роботи програми і її безпеки,
  • стисніть дані і впровадьте HTTP / 2,
  • проведіть моніторинг продуктивності веб-сервера, щоб виявити можливі “вузькі місця”.

Оптимізуйте запити до бази даних 

Для оптимізації запитів до бази даних передусім необхідно правильно створити індекси і витягувати тільки ті дані, які вам дійсно потрібні. 

Намагайтесь уникати використання функцій в лівій частині оператора, щоб не довелося читати всю базу даних для відповіді на запит.

Краще також уникати кореляційних підзапитів, оскільки вони залежать від інших запитів та уповільнюють процес.

Скоротіть кількість HTTP-запитів 

Щоб зменшити кількість HTTP-запитів, необхідно перевірити, скільки запитів робить ваш сайт в даний час, і видалити непотрібні зображення. Як тільки ви це зробите, ви можете приступити до зменшення розміру файлів зображень, які залишилися. 

Також для оптимізації TTFB можна зробити JavaScript асинхронним і об’єднати файли CSS разом.

Використовуйте CFPL-кешування 

При такому методі кешування користувач відразу бачить раніше закешовану відповідь, а сервер в цей час продовжує обробляти запит у фоновому режимі. Тому й користувачі не змушені довго чекати. 

Висновок 

Час відгуку сервера – критично важливий параметр для будь-якого веб-сайту, оскільки він впливає на ваші рейтинги. Зробити його якомога нижчим можна за допомогою наших порад. Шлях найменшого супротиву – обрати правильний швидкий хостинг, де за усі необхідні налаштування відповідають спеціалісти техпідтримки. Нові NVMe-тарифи Хостинг та VPS від Hostpro за замовчуванням оптимізовані під максимальну продуктивність.

Telegram Hostpro

Наш телеграм

з важливими анонсами, розіграшами й мемами

Приєднатися

Можливо, вас зацікавить

End of life CentOS 7: Варіанти міграції
End of life CentOS 7: Варіанти міграції

У січні 2014 року компанія Red Hat приєдналася до проєкту CentOS, ставши його головним...

Що перевіряти під час тестового періоду на Хостингу?
Що перевіряти під час тестового періоду на Хостингу?

Якщо хостер пропонує клієнтам тестовий період, то це свідчить про те, що провайдер відповідальний...

Вся правда про безкоштовний хостинг. 15 причин, чому не варто 
Вся правда про безкоштовний хостинг. 15 причин, чому не варто 

Безкоштовний хостинг видається доволі привабливим для тих, хто тільки планує створювати сайт або у...