Реєстрація доменних імен від А до Я

post thumbnail

Ви втілили свою мрію і відкрили власну справу, створили ваш сайт, щоб якомога більше людей дізналося про вас, визначилися з хостинг-провайдером й тепер з’явилася необхідність розмістити його в інтернеті.

Для роботи сайту необхідні дві послуги: хостинг і домен. Хостинг – це місце для розміщення файлів вашого сайту. Доменне ім’я – назва сайту, за допомогою якого користувач може знайти сайт в мережі.

Сьогодні ми розповімо як відбувається реєстрація доменних імен і що для цього потрібно. Доменне ім’я складається з декількох частин, які називаються рівнями. Найчастіше домен складається з двох рівнів, але їх може бути значно більше (субдомени). 

Рівні домену

Верхній або перший рівень – доменна зона. Простими словами, доменна зона несе в собі інформацію про рід діяльності вашого сайту (.shop, .education, .studio) або ж області дії (географічні/національні доменні зони).

Існує ряд обмежень доменного імені:

  • Доменне ім’я повинне містити від 2 (3 в залежності від зони) до 63 символів.
  • Термін реєстрації: від 1 до 9 років (в залежності від доменної зони).
  • Наявність або відсутність IDN.
  • Можливість або неможливість приховування даних у WHOIS. 

IDN

Інтернаціоналізованні доменні імена (IDN) – доменні імена, які пристосовані до національних алфавітів, (китайський, кирилиця, арабський, латинський і інші). Інтернаціоналізовані доменні імена зберігаються в доменній системі імен (DNS) як рядки ASCII із застосуванням транскрипції Punycode. 

Преміум домени

Домени, які підпадають під певні умови (деякі 2-х, 3-х буквені імена, географічні назви, найменування ТМ і подібні). Ці імена можна зареєструвати за завищеною вартістю, яку визначає адміністратор доменної зони. Часто ціна може становити тисячі доларів.

Раніше, ми вже розповідали, на що варто звернути увагу при виборі доменного імені – Як правильно вибрати доменне ім’я. Зазвичай процес реєстрації домену не займає багато часу.

Етапи реєстрації домену:

  1. Визначитися з назвою сайту.
  1. Перевірити доменне ім’я на доступність для реєстрації.

Робиться це дуже просто в рядку на сайті Hostpro введіть домен, що вас цікавить (разом з доменною зоною) і натисніть “Перевірити”. Після перевірки ви отримаєте результат:

  1. Домен вільний і ви можете його зареєструвати:

Як ви бачите, домен доступний до реєстрації й можна переходити до його замовлення. Далі потрібно заповнити всі обов’язкові поля, погодиться на обробку персональних даних та ознайомиться з умовами використання послуг. 

Якщо ви уже є клієнтом та маєте особистий кабінет, вам достатньо вибрати функцію Існуючий клієнт і ввести дані вашого особистого кабінету або авторизуватися за допомогою соц.мереж. 

Звертаємо вашу увагу, що зареєстрованим домен вважається після оплати та отримання листа, що підтверджує реєстрацію. Тобто, поки рахунок за реєстрацію не сплачено, домен не вважається “зарезервованим” за вами й в цей час будь-який охочий все ще може зареєструвати його.

  1. Домен недоступний для реєстрації. 

Якщо так сталося не варто засмучуватися, тут також є кілька варіантів:

  1. Можна спробувати перевірити це ж ім’я в іншій доменній зоні. З Hostpro ви маєте можливість зареєструвати доменне ім’я в більш ніж 300 доменних зонах. 

  1. Якщо вас зацікавило конкретне доменне ім’я і ви хочете саме його, ви можете перевірити у загальнодоступному сервісі WHOIS в якій компанії він зареєстрований. Після чого попросити зв’язатися провайдера з власником, запропонувавши йому перекупити домен. Чи не гарантуємо, що кожен власник погодиться на перепродаж свого домену, але така можливість є, і ви можете уточнити у нього такий варіант.
  1. Спробувати змінити написання домену та перевірити в зоні, що вас цікавить. 

Документи для реєстрації домену

Далі докладніше розкажемо про вільну реєстрацію та доменні імена, що вимагають надання додаткових даних. Більшість доменних зон вільні для реєстрації кожному охочому і досить заповнити обов’язкові поля на етапі оформлення послуги й оплатити рахунок на реєстрацію.

Але є деякі специфічні доменні зони, в яких можуть зареєструвати домен тільки користувачі, що відповідають вимогам адміністратора зони:

  • .ua — необхідна наявність зареєстрованої ТМ;
  • .fr — може зареєструвати тільки мешканець ЄС, потрібно надати чинний номер телефону та адресу Франції;
  • .eu — тільки для резидентів ЄС;
  • .de — потрібно надати дійсну адресу в Німеччині;
  • .it — ​​для резидентів країн ЄС та деякі інші доменні зони.

У такому випадку, якщо ви оформите замовлення такого домену, ви отримаєте повідомлення від нас з проханням надати необхідну інформацію.

Дані про власника домену

Реєструючи домен, ви можете зробити свої особисті дані конфіденційними за допомогою послуги захисту ID домену.

Контактні дані власника домену потрапляють в базу даних Whois, після чого ця інформація стає загальнодоступною. У разі, якщо ви не бажаєте розголошувати цю інформацію, у вас є можливість придбати додаткову послугу приховування даних.

Звертаємо вашу увагу, що інформація про власника фізичну особу в українських доменних зонах приховано за замовчуванням відповідно до ЗУ “Про захист персональних даних”, а також .ru і .su, при реєстрації їх фіз. особами вже мають приховані дані. А в таких зонах: .es; .eu; .us; .de; .in; .ch, .fr, .bz, .by, .ca, .co.uk активувати захист ID неможливо. 

Верифікація міжнародних доменів

Після реєстрації міжнародний домен потрібно верифікувати, перейшовши за посиланням в листі, який відправляється Адміністратором доменної зони на контактний емейл registrant. У разі, якщо верифікація не пройдена, домен блокується через 14 днів.

В такому випадку, потрібно звернеться до свого реєстратора і попросити продублювати листа. Якщо Ви міняли контактні дані на нові, також потрібно верифікація. 

Період життя домену

Період реєстрації/продовження домену може бути кратний виключно 1 року, максимальний термін реєстрації також може відрізнятися в залежності від доменної зони. Далі доменне ім’я потрібно продовжити.

Важливо знати життєвий цикл доменного імені в обраній вами доменній зоні, оскільки якщо вчасно не оплатити продовження, вам доведеться переплачувати за викуп з RedemptionPeriod за завищеною вартістю або домен взагалі вийде у вільний продаж.

Отже, ми опишемо базові періоди життя домену, але вам рекомендуємо уточнювати у відділу продажів період життя саме вашого домену, оскільки він буде варіюватися в залежності від доменної зони.

Реєстрація домену відбувається терміном на рік, по завершенню сплаченого періоду найчастіше домен переходить в Hold період, для продовження домену необхідно тільки сплатити рахунок на продовження. Цей період, як правило, триває 28 днів.

Далі, в більшості доменних зон домен виходить в RedemptionPeriod в цей період домен все ще закріплений за власником і він має можливість його оплатити, але крім звичайної оплати продовження потрібно додатково сплатити викуп з Redemption. Вартість визначається адміністратором доменної зони та може в 5-10 разів перевищувати вартість продовження. Тривалість періоду 30 днів. Проте, існують домені зони, де RedemptionPeriod відсутній, і домен виходить одразу у Pending delete після clientHold.

Так, наприклад, вартість викупу з RedemptionPeriod домену в зоні .ua – 4000 грн; .com.ua – 1000 грн; .com – $ 280; .org – $ 280.

* Ціна на момент публікації.

Ціни за викуп з Redemption для всіх доменних зон можна знайти на сайті в розділі Домени внизу списку доменних зон або уточнити у відділу продажів.

Для отримання рахунку на викуп домену з даного періоду можна дізнатися у відділі продажів. Далі домен переходить в період видалення з реєстру (Pending delete) – 5 днів, на цьому етапі його вже неможливо продовжити. Після чого виходить у вільний продаж, де його знову може зареєструвати кожен охочий. 

Висновок:

Вибір домену важлива частина створення сайту. Вибір красивого і запам’ятовується – запорука успіху вашого ресурсу. Оскільки доменне ім’я необхідно для роботи сайту, не забувайте стежити і вчасно оплачувати продовження для забезпечення безперебійної працездатності сайту і економії вашого бюджету.

На сайті HostPro ви можете зареєструвати доменне ім’я за акційною ціною, вибрати доменне ім’я в 300 доменних зонах і придбати супер швидкий хостинг для вашого сайту. У разі, якщо у вас залишилися питання, звертайтеся до відділу продажів і ми обов’язково вам допоможемо. 

Telegram Hostpro

Наш телеграм

з важливими анонсами, розіграшами й мемами

Приєднатися

Можливо, вас зацікавить

Реєстрація ссTLD – національних доменів різних країн. Частина 1
Реєстрація ссTLD – національних доменів різних країн. Частина 1

Національні домени допомагають користувачам зрозуміти розташування бізнесу або організації, що стоїть за сайтом, а...

Домени з історією – де знайти і чи варто купувати
Домени з історією – де знайти і чи варто купувати

Ви як веброзробник чи власник бізнесу могли зіткнутися з такою дилемою – чи є сенс...

Backorder доменів відтепер доступний в HostPro 
Backorder доменів відтепер доступний в HostPro 

Ваш омріяний домен у популярній доменній зоні виявився зайнятим? Що ж, відтепер необовʼязково обирати...