Даруємо 10 шоперів

в нашому Telegram

Приєднатись

 Моніторинг доступності сайту: що таке аптайм і навіщо він потрібен

post thumbnail

Аптайм – час безперервної роботи системи. Сюди належить період від завантаження до зупинки роботи сервера (вимірюється у відсотках.) Вимірювання відбувається щодо певного періоду (наприклад, року).

Гарантований аптайм більше 99.999 практично недосяжний.

99.9% uptime – це 8 годин 45 хвилин 36 секунд не роботи в рік (31536 секунд)

99.99% uptime – 52 хвилин 33 секунди не роботи на рік (3153.6 секунд)

99.999% uptime – 5 хвилин 15 секунд не роботи в рік (315.36 секунд)

99.9999% uptime – 31 секунда не роботи в рік (31.536 секунд)

Звичайно дата-центрів з показником 100% не існує, оскільки в ці відсотки закладаються як планові технічні роботи по оновленню обладнання (або перезавантаження), так і позаштатні ситуації на майданчиках не залежать від компанії, тому навіть такі компанії як Google, Yandex, Microsoft і Yahoo не гарантують 100% uptime.

На показник аптайму першочергово варто звертати увагу при виборі хостинг-провайдера. Прийнятним вважається показник 99,9%.

Вибрати хостинг досить складно. Оскільки передбачити аптайм практично неможливо.

Дізнатися даний параметр можна безпосередньо у хостера, але не у всіх ця інформація публікується і/або є правдивою. Тому існують майданчики, які тестують роботу сайтів на серверах і публікують рейтинги хостинг-провайдерів за uptime.

 Чому такий критичний показник uptime і на що він впливає?

Трафік – чим довше недоступний сайт, тим ймовірніше, що відвідувачі та клієнти знайдуть конкурентний сайт з кращими показниками.

Ранжування в пошуковій видачі – пошукові системи враховують uptime при індексації. А також пошукові роботи перевіряють сайти в топі на видачу, і якщо у вашого сайту низький аптайм, позиція вашого ресурсу буде знижена, і у нього не буде шансів займати високі пошукові позиції.

Для інтернет-магазинів, новинних сайтів і форумів дуже важливо постійно знаходиться в мережі. Адже від роботи сайту залежить прибуток і кількість постійних клієнтів.

Не варто забувати про те, що ресурс може бути недоступний через брак ресурсів. Тому вибирайте собі тариф з запасом оперативної пам’яті.

 Причиною також може стати DDoS-атака, тому рекомендуємо вибирати хостинг з захистом від DDoS або підключати додаткові сервіси.

Оскільки питання доступності сайту стоїть гостро, сервісів для її моніторингу велика кількість.

Популярні сервіси моніторингу доступності сайту

  • Host-tracker.com– платний сервіс (є безкоштовний тариф з перевіркою кожні півгодини на два сайти), доступний 30-ти денний тріальний період, запропоновані 4 тарифи.

 Здійснює крім моніторингу аптайму, перевірку швидкості завантаження, перевірку домену на наявність в чорних списках, наявність SSL-сертифікату. 

Інформування може відбуватися на пошту, Skype, Telegram або по смс.

  • Pingdom.com – популярний сервіс. Крім uptime проводить інші корисні моніторинги: швидкість завантаження веб-ресурсів, перевірка доступності сайту з різних дата-центрів.

Зручний тим, що моніторинг відбувається кожну хвилину. В разі недоступності ресурсу, ви отримуєте повідомлення про це на вашу пошту. Є двотижневий тріальний період.

  • Monitorus.ru- досить широкий функціонал, проводить перевірки баз даних, антивірусне сканування, перевірку ресурсів сервера, домену та ssl-сертифіката, присутність в чорних списках, час відгуку сайту.

Інформування поштою, смс, Telegram, FB Messenger і Skype. 

У сервісу немає фіксованої вартості тарифів, оплата відбувається по факту перевірки. Середня вартість 6 доларів в місяць (500-600 рублів).

  • Site24x7.com – є 30-денний тріальний період, 4 тарифних плани від 9 до 449 доларів на місяць. Як і у попередніх з основних функцій: загальний моніторинг сайту (HTTP / HTTPS) і його продуктивності, перевірка домену і ssl-сертифіката, перевірка доставки пошти, наявність в чорних списках, DNS Server Monitoring і Ping Monitoring.
  • Ping-admin.ru – з можливостей на даному ресурсі: контроль терміну дії SSL-сертифікатів і доменів, антивірусна перевірка, моніторинг SEO-посилань.

Тарифної лінійки немає, оплата відбувається з балансу за кожну операцію. Після реєстрації вам буде нараховано 1 долар для використання. Вартість моніторингів кілька центів. 

Оповіщення по SMS, email, Skype, Viber, Telegram.

Висновок

Для безперебійної роботи й можливості зростання сайту, потрібно вибирати надійного і якісного хостинг-провайдера. Крім цього важливо стежити за доступністю сайту в мережі. На допомогу в цьому прийдуть безкоштовні або платні сервіси моніторингу.

Якщо у вас виникнуть питання або знадобиться допомога, звертайтеся до нашої цілодобової тех.підтримки, ми з радістю вам допоможемо.

Telegram Hostpro

Наш телеграм

з важливими анонсами, розіграшами й мемами

Приєднатися

Можливо, вас зацікавить

End of life CentOS 7: Варіанти міграції
End of life CentOS 7: Варіанти міграції

У січні 2014 року компанія Red Hat приєдналася до проєкту CentOS, ставши його головним...

Що перевіряти під час тестового періоду на Хостингу?
Що перевіряти під час тестового періоду на Хостингу?

Якщо хостер пропонує клієнтам тестовий період, то це свідчить про те, що провайдер відповідальний...

Вся правда про безкоштовний хостинг. 15 причин, чому не варто 
Вся правда про безкоштовний хостинг. 15 причин, чому не варто 

Безкоштовний хостинг видається доволі привабливим для тих, хто тільки планує створювати сайт або у...