cPanel vs Plesk. Битва титанів

post thumbnail

cPanel і Plesk – одні з найпопулярніших комерційних панелей управління і водночас дві “конкуруючі фірми”. У цій статті ми поспостерігаємо за батлом титанів та об’єктивно оцінимо переваги та недоліки кожної з них.

По суті, як cPanel, так і Plesk здатні якісно допомогти вам з наступними завданнями:

  • Управління доступом по FTP
  • Управління доменами. Можна додавати нові доменні імена, налаштовувати їх та керувати ними.
  • Управління файлами. Завантаження нових файлів на сервер, управління ними, резервне копіювання і відновлення.
  • Бази даних. Налаштування баз даних та управління ними.
  • Управління електронною поштою. Налаштування нових акаунтів електронної пошти, управління ними, доступ до веб-пошти, налаштування спам-фільтрів, списків розсилки та пересилання.
  • Статистика. Можна контролювати обсяг трафіку, який отримує сервер. 
  • Безпека. Можна активувати SSL-сертифікат, управляти ключами SSH, користуватися IP-блокувальниками та захищеними паролем каталогами і т.д.
  • Альтернативні версії PHP 
  • Підтримувані веб-сервери – Apache та Nginx 

А тепер трохи детальніше про особливості кожного з них.

У лівому кутку рингу – сPanel

cPanel, заснована ще у 1996 році, сьогодні вважається найчастіше використовуваною панеллю управління у світі. Кожні 6 секунд за допомогою сервера cPanel створюється домен, а кожні 14.5 секунд – акаунт хостингу cPanel. 

За допомогою cPanel створення, підтримка та оновлення ваших сайтів (усе це можна здійснювати зі стандартного веб-браузера) стають простішими і менш трудомісткими. 

cPanel: Завдяки простому веб-інтерфейсу ви можете без проблем контролювати практично кожний аспект вашого сервера. 

Панель управління cPanel

Оскільки cPanel має і графічний інтерфейс, і WHM (Web Host Manager), можна керувати сервером на будь-якому з них. 

Сильні сторони cPanel – всеохопна підтримка

  • Репутація, перевірена роками 

cPanel народилася у 90-х і за час свого існування заробила солідну репутацію. Більшість користувачів обирають її просто через те, що вони знайомі з нею і впевнені, що це якісний та надійний продукт.

  • Підтримка декількох доменів

Користувачі мають можливість керувати кількома доменами в одному інтерфейсі – через WHM (реселерський акаунт) або через cPanel (addon-домени). 

  • Підтримка сторонніх плагінів 

cPanel має чимало плагінів, які значно розширюють її функціонал: інструменти для резервного копіювання, інструменти для SEO, автовстановлювачі скриптів (Softaculous) та багато іншого.

  • Підтримка ресурсів та ком’юніті

Ця панель управління надає безліч ресурсів для своїх користувачів: бази знань, форуми спільнот та багтрекери (системи відстеження помилок). 

Слабкі сторони cPanel

  • Дружить тільки з Linux

Підтримуються тільки open-source CentOS та комерційна Linux ОС. Для користувачів таких дистрибутивів, як Windows та Unix, cPanel, на жаль, не підійде. 

  • Труднощі з переїздом

Якщо ваш сайт мігрує з одного сервера/хосту cPanel на інший – жодних проблем. cPanel може навіть імпортувати резервні копії з інших популярних панелей, таких як Plesk, наприклад. Однак здійснити зворотній маневр вже не так легко. Наприклад, міграція з cPanel на Plesk, як правило, здійснюється вручну і потребує значної кількості часу та зусиль. 

  • Незвичайна організація файлів

cPanel створює власне індивідуальне середовище, наприклад, шляхи до файлів чи журнал помилок. Через це пересічний користувач не зможе більш глибоко налаштувати продуктивність сервера – це стосується, наприклад, реалізації HTTP/2. З цим питанням доведеться звернутися до спеціалістів техпідтримки.  

У правому кутку рингу – Plesk

Plesk – по суті, єдина панель, яка працює як на Linux, так і на Windows. Панель управління була випущена 2003 року і з того часу отримала прихильність як досвідчених користувачів, так і новачків – по всьому світу встановлено 300 000 серверів з Plesk, а на її базі створено 10 мільйонів сайтів.

Панель управління Plesk

У Plesk є 4 рівні входу в систему:

Адміністратор – можна налаштовувати та управляти елементами системи та навіть кількома серверами.

Клієнт – після отримання дозволу сисадміна можна створювати і керувати групами доменів.

Власник домену – передбачається управління одним доменом.

Користувач пошти – можна управляти паролями, фільтрами спаму в інтерфейсі веб-пошти.

Світла сторона Plesk

  • Підтримує як Windows, так і Linux-сервери

Як ми вже згадували, ви можете використовувати панель Plesk для управління як  Windows, так і Linux-серверами. Це дуже зручно для хостів, шкіл та IT-відділів компаній, оскільки вони можуть впроваджувати одне і те ж програмне забезпечення панелі на обох платформах. Це один з основних секретів популярності Plesk.  

  • Просунуті інструменти 

Plesk містить у собі декілька унікальних та справді корисних функцій, яких немає в інших панелях. Наприклад, просте у використанні інтегроване рішення для білінгу та автоматизації (Business Manager), тож сторонні білінг-інструменти, такі як WHMCS, вже не потрібні. 

  • Простіший користувацький інтерфейс

Хоча cPanel має хороший графічний інтерфейс, деякі користувачі вважають Plesk краще організованим. Звісно, візуальна привабливість – це питання особистих смаків, тому дехто може з цим і не погодитися. 

Темна сторона Plesk

  • Один інтерфейс для користувачів та адміністраторів

Тоді як cPanel має окрему панель WHM для адміністраторів серверів, у Plesk такої можливості немає – надається єдиний логін для адміністраторів та користувачів. Тож новачки-адміністратори серверів можуть заплутатися, не знаючи, що деякі дії можуть мати наслідки для всього сервера. 

  • Резервне копіювання та відновлення 

Plesk робить багато речей краще, ніж його конкуренти, але у цій ключовій функції програє. Резервне копіювання та відновлення вимагає чимало вільного місця на диску і здебільшого великих файлів, які потрібно переносити на вторинний сервер. 

  • Проблеми з безпекою

Попри те, що Plesk в цілому робить велику роботу з виявлення і виправлення вразливостей безпеки, проблем із нею, у порівнянні з іншими панелями, залишається чимало. 

Висновки

Як cPanel, так і Plesk на всіх тарифах Turbo VPS, Linux VPS, Storage VPS допоможуть перетворити ваш сервер у повнофункціональну платформу зберігання файлів. Вибір залежить лише від того, якою панеллю зручніше користуватися безпосередньо вам. І, звісно, варто врахувати, яку ОС ви використовуєте – cPanel ідеально підійде для Linux та CentOS, тоді як Plesk – для Windows, Linux (Ubuntu та Debian) і CentOS. 

Якщо у вас залишилися запитання, найкраща у світі техпідтримка Hostpro з радістю вам на них відповість. А ще безкоштовно продіагностує, налаштує й оновить панель управління та допоможе з установкою сервера.  

Telegram Hostpro

Наш телеграм

з важливими анонсами, розіграшами й мемами

Приєднатися

Можливо, вас зацікавить

Нові продукти в cPanel – Sitejet Builder і Site Quality Monitoring
Нові продукти в cPanel – Sitejet Builder і Site Quality Monitoring

Зовсім нещодавно у версіях cPanel v116 і v110 LTS зʼявилися нові чудові продукти –...

Фішингові листи від імені cPanel. Як захистити себе?
Фішингові листи від імені cPanel. Як захистити себе?

Друзі, останнім часом нашим клієнтам надходять фішингові листи з інформацією, нібито дискова квота користувача...

Двофакторна аутентифікація тепер і в сPanel
Двофакторна аутентифікація тепер і в сPanel

Раніше ми вже писали про двофакторну аутентифікацію для білінг-панелі. Тепер це також доступно і...