Даруємо 10 шоперів

в нашому Telegram

Приєднатись

Що таке кластерний хостинг?

post thumbnail

Звичайний хостинг змушує вас ділитися. Ділитися диском, памʼяттю, ресурсами сервера.

І все б нічого, якби від такого «братнього» поділу ніхто не страждав. Але бувають випадки, коли сайти інших клієнтів, які розміщені на одному сервері з вашим, перевантажують систему і в результаті сервер «падає», від чого, як правило, страждають всі, чиї сайти знаходилися на цьому сервері. До того ж, ви і самі можете опинитися таким «поганим сусідом», адже навіть на сайти з низькою відвідуваністю за умови хорошої рекламної кампанії або ж у результаті вірусного ефекту може миттєво кинутися безліч відвідувачів. Сервер може не впоратися з навантаженням – сайти стануть недоступними, а всі зусилля по підняттю відвідуваності зійдуть нанівець.

І рішення, здавалося б, просте – можна  купити VPS або взяти в оренду фізичний сервер і все . Але, по-перше, не всі можуть дозволити собі платити настільки більше, а по-друге, не всі сайти потребують таких серйозних ресурсів постійно.

Отже, необхідне надійне рішення, яке дозволить сайту витримати наплив відвідувачів. До того ж, це має бути щось недороге, близьке до вартості звичайного хостингу. Панацеї, звичайно, не існує, але одним з можливих рішень є кластерний хостинг.

Кластерний хостинг – це така організація серверної архітектури, яка становить групу серверів, об’єднаних в одне ціле для підтримки захищеності, стабільності і надійності зберігання інформації користувача.

Як організувати кластерний хостинг

Є кілька способів організації кластерного хостингу:

1) Розподіл основних сервісів між окремими фізичними серверами. У такий спосіб розподіляються MySQL сервер, поштовий сервер, веб-сервер і. т.д. Така схема досить-таки  проста. Кожен сервер виконує тільки однотипні завдання, не страждаючи від перевантажень. Але у такого рішення є слабке місце: зв’язки між серверами.  Невеличка проблема з MySQL .. і .. все  – сайти лежать.

Розподіл основних сервісів між окремими фізичними серверами

Наступні способи реалізації кластера базуються на принципі «один за всіх і всі за одного». Кожен сервер може замінити свого «товариша» в будь-який момент, оскільки їх робота повністю дублюється.

2) Передбачає розподіл всіх завдань між серверами кластера за допомогою спеціального програмного забезпечення.

При цьому в якості робочих серверів кластера використовуються 2 сервери з необхідним встановленим софтом (панель управління, пошта, бази даних, FTP і т.д.).  Для розподілу навантаження між серверами використовується додатковий сервер зі спеціальним програмним забезпеченням (Load Balance), який отримує запити і віддає завдання на виконання тим сервером, який вирішує менше завдань в даний момент. У такий спосіб навантаження на сервери розподіляється миттєво.

Передбачає розподіл всіх завдань між серверами кластера за допомогою спеціального програмного забезпечення

Якщо ж робочі сервери падають, їх страхують додаткові, які також постійно синхронізуються з основними.

На перший погляд, такий підхід не має недоліків: розподіл навантаження, 2 сервери «на підхваті» в разі падіння основних. Єдине, проте значне «але»: така структура потребує використання 5 серверів, що істотно підвищує витрати на організацію кластера і, як наслідок, призводить до високої вартості кластерного хостингу для кінцевого користувача.

3) Передбачає використання перехресних кабельних з’єднань. У цьому випадку сервери утворюють кластер за допомогою спеціальних з’єднань між самими серверами. Для цього потрібен спеціальний софт і не потрібні додаткові апаратні витрати або зовнішні пристрої.

Використання перехресних кабельних з'єднань

Hostpro пропонує саме такий метод кластерного хостингу.

Для всіх зовнішніх користувачів кластер виглядає як один сервер зі статичною IP- адресою. Запити обробляються основним сервером, при цьому всі операції відображаються (mirroring) на іншому сервері за допомогою спеціального блокового пристрою DRBD.Так, додатковий сервер має всю ту ж інформацію, що і основний, і в будь-який час може «підставити плече», якщо основний сервер впаде. Для моніторингу стану сервера і перемикання виконання завдань на додатковий сервер використовується програмне забезпечення HeartBeat.

Таке рішення набагато надійніше звичайного хостингу, для якого падіння сервера може спричинити кілька годин даунтайму у зв’язку з відновленням усіх даних. Розміщені ж на кластері сайти постійно в мережі, оскільки додатковий сервер бере на себе обслуговування всіх запитів.

Така організація кластера досить економічна, тож якщо ви вирішили замовити кластерний хостинг, знайте – це не сильно вдарить по вашій кишені. Якщо у вас залишилися питання, наша команда техпідтримки з радістю надасть вам усю необхідну інформацію у зручний для вас час.

Зверніть увагу! На жаль, ми більше не надаємо цю послугу. Натомість ви можете обрати один з наших тарифів хостингу за посиланням.

Telegram Hostpro

Наш телеграм

з важливими анонсами, розіграшами й мемами

Приєднатися

Можливо, вас зацікавить

Ми змушені повернути автосуспенд
Ми змушені повернути автосуспенд

Друзі! В умовах війни ми несемо додаткові витрати, пов’язані з резервуванням даних та переміщенням...

Зустрічаємо оновлену панель управління ISPmanager 6
Зустрічаємо оновлену панель управління ISPmanager 6

Оскільки ISPmanager – російська панель управління, ми змушені припинити співпрацю з нею. Всі діючі...

Нова панель управління ISPmanager 5 lite
Нова панель управління ISPmanager 5 lite

Оскільки ISPmanager – російська панель управління, ми змушені припинити співпрацю з нею. Продовження ліцензій...